17 דרכים להתמודדות עם גזים אצל תינוקות

כאבי בטן אצל תינוקות בשבועות הראשונים לחייהם נגרמים לרוב כתוצאה מגזים, או "קוליק" בעגה המקצועית. מתי תקופת הגזים מתחילה, מתי היא תגמר ואיך אפשר לעזור לתינוק הקטנטן שלכם, שמתפתל ובוכה בלי הפסקה? הגיע הזמן להבין מה זה "נמר על העץ" - אספנו 17 שיטות שיקלו על התינוק שלכם וגם עליכם בתקופת הגזים הקשה.
17 דרכים להתמודדות עם גזים אצל תינוקות

טיפול בגזים אצל תינוקות (קוליק) - המידע המלא

התינוק רק בן חודש והוא לא מפסיק לצרוח מכאבי בטן? הוא לא לבד. 

התופעה, אשר נקראת גם בשם "קוליק" (Colic), מאופיינת בבכי, התפתלויות ויציאת גזים.

עד היום לא ברור בדיוק מהו המנגנון שגורם לגזים בתינוקות רכים, ולכן אין פתרון קסם שמעביר את התופעה ומיועד למניעה או אפילו לטיפול בגזים לתינוק. 

אז מה עושים בכל זאת נגד גזים אצל תינוקות? עד שהתופעה תחלוף מעצמה, יש לא מעט שיטות שתוכלו לנסות כדי להקל ולעזור, בעיקר על ידי עזרה בשחרור גזים לתינוק.

 

מתי מתחילים גזים אצל תינוקות ועד איזה גיל זה יימשך?

תופעת הגזים אצל תינוקות מתרחשת בדרך כלל בין השבוע השלישי לחיי התינוק ונמשכת עד לחודש השלישי.

לעיתים תופעה זו מתחילה כבר אצל תינוקות בני ימים ספורים, אז גם אם התינוק רק בן שבוע, יכול להיות שהוא סובל מגזים בבטן.


באיזו שעה ביממה יותר צפוי שיהיו גזים לתינוק?

התקפי הגזים מופיעים בעיקר בשעות אחר הצהריים והערב, אך יש תינוקות אשר סובלים מהם לאורך כל שעות היום.


אבחון: איך מזהים האם התינוק סובל מגזים?

כשתינוק נולד הוא מתקשר בעזרת בכי, בין אם הוא רעב ובין אם הוא עייף או לא מרוצה מכל סיבה שהיא.

אחת הבעיות של הורים טריים, וגם הורים עם ניסיון, היא להבין מה פשר הבכי.

האם התינוק רעב? האם הוא עייף? האם תווית הבגד מציקה לו? האם חם לו מידי או קר לו מידי? או האם יש לו הצטברות גזים בבטן שגורמת לו לכאבים?


 

 

זיהוי הקוליק מתבצע ע"י "חוק השלוש": אם אין לתינוק בעיה רפואית אחרת והוא סובל מכאבים בלתי מוסברים יותר מ-3 שעות ביום, מעל ל-3 ימים בשבוע ולאורך 3 שבועות לפחות – סביר שהוא סובל מגזים.

בגלל ההגדרה הכללית והיעדר הסבר לסיבות המובילות לתופעה, האבחון מתבצע בד"כ בשיטת השלילה - אם התינוק  לא סובל מבעיה בריאותית אחרת והוא עד גיל 3 חודשים, ובמיוחד אם התופעה מתחילה בשעות אחר הצהריים וכוללת התפתלות של הבטן = גזים בבטן. 


סימנים מזהים: האם יש סימנים נוספים לזיהוי גזים אצל תינוקות?

שימו לב להתנהגות התינוק בזמן הבכי, הסימנים הבאים מחזקים את האפשרות שמדובר בגזים:

  • קיפול הברכיים לעבר הבטן
  • אגרוף כפות הידיים
  • התפתלות וכיווץ הגוף באי נוחות
  • התעצמות הכאבים בשעות אחר הצהריים / הערב


הקלה: איך אפשר להפחית כאבי גזים אצל תינוקות?

טכניקות רבות ומגוונות פותחו במשך השנים לשחרור הגזים המציקים, וכדי להקל על התינוק הסובל מקוליק. כדאי לנסות כל אחת מהשיטות מספר פעמים, ולראות איזו שיטה עובדת טוב יותר עבור התינוק או התינוקת שלכם.

  1. גרעפס: לאחר הארוחה, הרימו את התינוק לגרעפס.

  2. מנשא: שימוש במנשא ערסול (מנשאי בד). תנוחת הערסול תקל על כאב הבטן. גם מנשא מערבי בו התינוק במנח ישר יכול לעזור, בגלל הלחיצה הקלה על הבטן כשהתינוק עליכם. הליכה בחוץ או צעדים במקום כשהתינוק במנשא עליכם יעזרו מאוד.

  3. כדור פיזיו: קפיצות קלות על כדור פיזיו עם התינוק עליכם.

  4. על הברכיים: ישיבה על כיסא בעוד שבטן התינוק מונחת על הברכיים שלכם. אפשר לנענע מעט את הברכיים מעלה-מטה ולצדדים (בתנועות עדינות. היזהרו לא לטלטל את התינוק).

  5. תרופה נגד גזים לתינוקות: תרופות הנמכרות בבתי מרקחת כמו סימיקול - תרופה המפרקת את בועות הגז וכך מקלה על שחרורן. לא דורשת מרשם רופא.

  6. תרופה טבעית: גרייפווטר- תרופה טבעית המכילה שמנים טבעיים של שומר, אניס ומנטה. ללא מרשם רופא.

     

     


  7. טיול בעגלה: התנועות שנגרמות ע"י טיול בעגלה יכולות להקל מאוד. באופן כללי, כל תנועה מקלה על אי הנוחות בבטן.

  8. תנוחת "נמר על עץ": תנוחה מצוינת להקלת הכאב. בתנוחה זו התינוק מושען על אמת היד, הראש מופנה כלפי המרפק והידיים והרגליים שלו נמצאים משני צידי האמה.

  9. על הבטן: השכבת התינוק על ביטנו (בהשגחת ההורה ולא במהלך הלילה בחודשים הראשונים לחייו). הלחץ על הבטן עוזר לפעמים לשחרר גזים.

  10. קיפול רגליים: השכבת התינוק על הגב וקיפול רגליו לכיוון הבטן. תנועה זו עוזרת לשחרור גזים. ניתן להשתמש בתנועה זו גם כשהתינוק סובל מעצירות.

  11. מסז': עיסוי את בטנו של התינוק עם כיוון השעון. הקפידו לא לעסות מיד לאחר האכלה.

  12. עיסוי רפלקסולוגי: עסו את כפות רגליו של התינוק עם כיוון השעון.

  13. טרמפולינה רוטטת: לחלק מהתינוקות מצב החצי ישיבה של הטרמפולינה ביחד עם הרטט, עוזר. שימו לב שלא כדאי להשאיר תינוק קטנטן בטרמפולינה לזמן ארוך, בגלל הלחץ המופעל על החוליות שלו.

  14. אמבטיה נעימה: אמבטיה במים חמימים יכולה לעזור בשחרור הגזים ולהקל על הבטן והגוף.

  15. תזונה: אומרים ש-10% ממקרי הגזים בתינוקות יונקים מושפעים מתזונת האם. אם את מניקה, נסי להוריד מזונות מסוימים מהתפריט שלך ובדקי האם יש השפעה כלשהי על התינוק. מאכלים שחשודים בתור יוצרי גזים הינם מוצרי חלב, חיטה וירקות מצליבים דוגמת כרובית וברוקולי.

  16. להימנע מהאכלת יתר: קיימת נטייה להאכיל את התינוק כשהוא בוכה, אך אם מקור הבכי בגזים יכול להיות שהאכלה תחמיר את הבעיה.

  17. מגוון עשיר של טיפים ועצות מאשת מקצוע: סרטון מקסים ומקיף שהכינה  שהכינה לכן עדי - "בייבי שירי" ועוסק בהתמודדות עם גזים אצל תינוקות שכל אמא יכולה ליישם בקלות בבית ואולי אחד מהם יוכל להקל על התינוק שלך. צפייה נעימה ומעשירה:

* יש להתייעץ עם רופא לגבי שימוש בתכשירים. שימו לב, כי אין בתכשירים חומרים אסורים או מזיקים לתינוק, כמו אלכוהול, סוכר וכו', וכי הם מאושרים ע"י משרד הבריאות לשימוש בגיל זה.


תופעת הגזים היא תופעה נפוצה אצל תינוקות מתחת לגיל שלושה חודשים, וחשוב לזכור שהיא תחלוף מעצמה. עד שזה יקרה, וכדי לעבור את התקופה המורכבת הזו, נסו את השיטות שהמלצנו עליהם, בקשו עזרה מחברים או בני משפחה ושננו "הכל עובר, זו תקופה זמנית בלבד".



 
ייתכן יעניין אותך עוד:


 Made with ❤ by PEOPLE
נגישות
הגדלת טקסט
הקטנת טקסט
ניגודיות גבוהה
ניגודיות הפוכה
פונט קריא
ניווט מקלדת
כיבוי ואיפוס מערכת
מערכת נגישות MAGMA