סימנים להריון – יש באמת דבר כזה?
ייתכן ולא פעם את תוהה "האם אני בהריון?" את מתחילה לשים לב לכמה סימנים מוכרים שבוודאי שמעת עליהם כסימנים ראשונים להריון. אך האם הכל נכון ומדויק? מה הם הסימנים המובהקים של של תחילת הריון וכיצד ניתן בוודאות לדעת אם אכן נכנסת להריון.
סימנים ראשונים להריון
כל אחת מאיתנו מכירה היטב את השאלה, אני בהריון או לא, איך יודעים?
בין אם אנו רק רוצות לוודא שאנחנו לא בהריון, ואנו מחכות לווסת המושיעה, ובין אם מדובר בשלב הבא בחיינו, בו אנו כל כך רוצות להיות בהריון.
התשובה הפשוטה והוודאית לשאלה זו נמצאת בבדיקת הדם להורמון ההריון, ועל פי רוב גם בבדיקת השתן הביתית, שרכשת בבית המרקחת.
בין אם את ממתינה לתשובה חיובית או שלילית, ישנה תקופה של אי- וודאות. תקופה בה לא ניתן לאבחן בוודאות האם מדובר בהריון או באזעקת שווא.
על מנת למנוע לחץ מיותר, כדאי לדעת כמה דברים לפני שנבצע את בדיקת ההריון
- הבדיקות הן בדם והן בשתן מבוססות על זיהוי של עלייה ברמת הורמון HCG המופרש בדם. הזיהוי יתבצע רק לאחר שחלפו 12-14 ימים מאז החשיפה להריון סביב מועד הביוץ, ועל כן מיותר לעשות את הבדיקה קודם לכן. למה כדאי לחכות? אם נבצע את הבדיקה מוקדם מדי, תתקבל כנראה תוצאה שלילית למרות שלמעשה אנחנו כן בהריון.
- ביצעת טיפולי פוריות? שימי לב, יכול להיות שטופלת בתוספות של הורמון HCG בצורת זריקה, ולכן התוצאה של הבדיקה תהיה חיובית, אך בגלל התוסף ולא בגלל הריון.
בדיקת הריון ביתית אמנם אמינה, אך אינה ודאית. לא סתם מתעקשים בחדרי מיון של בתי החולים על שימוש בבדיקת דם להריון ולא מסתפקים בתוצאה בשתן.
אחרי שלמדתן, אנא הקפידו לבצע את בדיקת ההריון במועד הנכון, ובכל תוצאה תזכרו:
- עדיף תמיד לעשות בדיקת דם – כל רופא משפחה יכול להפנות לבדיקה ואין צורך בתור לגניקולוג.
- אם ביצעתן בדיקת שתן בלבד – רצוי לבצע בדיקה חוזרת כעבור מס' ימים.
סימנים להריון אינם תמיד חד משמעיים
אבל בכל זאת, למרות כל הבדיקות – יש המון תחושות שונות ומשונות שאנחנו מרגישות בגופנו, האם הן כן או לא מבשרות על הריון?
אז, אם כבר קראת מס' מאמרים בנושא, קרוב לוודאי שנתקלת בשורה ארוכה של סימנים אשר יכולים לבשר על תחילתו של הריון, אבל לרוב – התסמינים אינם ספציפיים ואינם חד משמעיים.
לכן שוב אומר, למען הסר ספק – בצעי בדיקת דם להריון לזיהוי הורמון ההריון HCG. אם עבר עוד שבוע איחור ואת עדיין בספק - בצעי הפעם בדם גם בדיקה לאסטרדיאול פרוגסטרון בנוסף להורמון ההריון HCG - ועם התוצאות גשי לייעוץ רפואי מסודר.
אז מה עם התחושות שלי – שלל התסמינים השונים שהופיעו להם בסמוך לחשד שאני אכן בהריון?
בדרך כלל תוכלי לקרוא על 10-27 סימפטומים ואני בטוחה כי ניתן למצוא יותר מכך אם תחקרי מספיק, אבל אני מזכירה, אנחנו נשים, הגוף שלנו שונה ומשתנה ממצבים רבים שאינם הריון. אל תילחצי מסימפטום כזה או אחר, וגשי להידבק למען הסרת הספק.
סימנים להריון
איחור במועד הוסת
אם אכן את נוהגת לקבל כל חודש בתאריך קבוע את הדימום הוסתי ומעולם לא היה לך איחור, ישנו סיכוי סביר ביותר שמדובר בהריון.
אולם - אם הווסתות שלך מגיעות בהפרשים לא קבועים, אם רק לפני חודש חודשיים הפסקת ליטול גלולות, אם עלית או ירדת משמעותית במשקל, אם יש לך הפרעה (אפילו קלה) בתפקוד בלוטת התריס, אם חווית מתחים גדולים לאחרונה, ועוד... ייתכן שגם התסמין הזה אינו מבשר דבר.
אנחנו מקבלות וסת בממוצע לאורך 40 שנה, נדיר לפגוש אישה שמעולם לא חוותה וסת שאינה במועדה, ללא קשר להריון.
עייפות
עייפות אכן מלווה מקרוב את תקופת תחילת ההריון, וחוקרי השינה מנסים כבר במשך עשורים ללמוד את הסוד הטמון בשינה הנפלאה של תחילת ההיריון. לצערי, קרוב לוודאי שאורח חייך כה עסוק, שיש לך עוד כמה סיבות המצדיקות עייפות, ולכן אין זה סימן ברור להריון.
בחילות והקאות
תסמינים הנחשבים "קלאסיים", ולא חסרות נשים שתאמרנה לך "ברגע שהתחילו הבחילות ידעתי" – אז בואו נבהיר כמה דברים, גם גברים סובלים לעיתים מבחילות (כתוצאה ממאכל לא מתאים, רגישות של הקיבה, מחלה ויראלית חולפת וכדומה), חשוב שתעקבי אחר התסמין, אך לא צריך למהר להסיק מסקנות.
שינויי מצב רוח
קרוי בשפת העם "רגשי" – ובכן, בחיי היום יום ישנן סיטואציות היכולות לגרום לנו לשינוי במצב הרוח - הקשבנו לחדשות, הבוס מרגיז וכדומה, בין אם את כן או לא מנסה להרות, מצבי הרוח שלנו משתנים בעקבות עשרות דברים, ואין הדבר מהווה תסמין ברור להיריון.
מלאות ורגישות בשדיים
נכון, זה ללא ספק אחד התסמינים של הריון, אבל את יודעת של מה עוד? תסמונת טרום וסתית, גיל המעבר, פתולוגיות שונות של השד, עלייה במשקל ועוד, הנה עוד חתיכה מפאזל התסמינים של היריון, אבל לא התמונה השלמה.
מדידת חום
ישנם אכן הבדלים של כחצי מעלה בין התקופה לפני ביוץ ולאחר ביוץ, וכיום נהיה מאד "מקובל" לזהות את מועד הביוץ, בין אם לשם מניעת הריון או לשם כניסה להריון. במידה וחום הגוף נשאר גבוה, זהו סימן עקיף לרמה גבוהה של פרוגסטרון התומך בנוכחות הריון. שיטה זו הייתה מאד מקובלת לפני עשרות שנים בעידן בו בדיקות אולטראסאונד ודם לא היו זמינות בקלות, אולם יש לזכור כי חום הגוף (המכונה חום גוף בסיסי) משתנה גם בהתאם למספר שעות השינה, שעות חשיפה לאור יום, פעילות גופנית ועוד, על כן לא מומלץ להסתמך על חום גופך כתסמין להריון.
דימום
שוחחנו על היעדר דימום וסתי, אולם לפעמים ישנו דימום מעט שונה מהרגיל, שעלול להתלוות בהתכווצויות שונות בבטן ובאגן – אמנם יכול להיות כי מדובר בהריון תקין, אך יכול להיות דימום שכזה גם בהיעדר הריון, כאשר ציסטה בשחלה טרם נספגה לאחר ביוץ, ועוד אין ספור מצבים שונים.
תכיפות במתן שתן
המבנה האנטומי שלנו, הנשים, יוצר שכנות מעט בעייתית. הרחם גדל ונמתח בדיוק מתחת לשלפוחית השתן. לכן, הריון, וצמיחה של השלפוחית יוצרים לחץ על שלפוחית השתן. כתוצאה מכך תחושי צורך להתרוקן לעתים קרובות יותר. כמו כן ישנה בהריון נטייה מוגברת לדלקות בדרכי השתן, ולכן חשיבות רבה לשתייה מרובה בהריון עוד יותר מתמיד.
ברם, אולם, שוב אין מדובר בסימפטום שהינו ייחודי להריון, ותלונה זו יכולה גם להתלוות לשלבים אחרים לא הריוניים של חייך, אפילו בתכיפות יחסית גבוהה.
שינוי פיגמנטציה ואקנה
בהריון אכן תיתכן החמרה באקנה. אולם אינך יכולה להסתמך על תופעה זו, היות וגם סביב וסת ישנה החמרה באקנה. אם רק לאחרונה הפסקת גלולות , שעוזרות במניעת אקנה, תתקשי גם לדעת אם ההחרמה הינה על רקע הריון או על רקע הפסקת הטיפול המונע של הגלולות, לכן שוב סימפטום זה אינו מקדם אותך רבות. כמו כן ייתכן שינויי בצבע העור באיזור הפטמות ולאורך מרכז הבטן – שינויים אלו – התכהות של העור – פיגמנטציה מוגברת – מופיעים בצורה הדרגתית ושונים מאישה לאישה. לכן שוב אין מדובר בסימן שיעזור לך באופן מובהק להבין אם את אכן בהריון או לא .
מה עוד יבלבל אותנו?
אם את סובלת מתסמונת קדם וסתית, אז את כבר מכירה היטב את ריבוי הסימפטומים האפשריים, יש שיאמרו 200 או יותר. במה מדובר? מדובר בנשים שבימים טרם הוסת , סובלות נפיחות ושינויים ביציאות, עייפות, עצבנות, ועוד...
רגע – זה מאד דומה למה שמצאנו בחיפוש לאחר סימנים מוקדמים להריון.
ולא רק שהתסמינים דומים, המועד דומה לגמרי – בדיוק בימים שלקראת קבלת הוסת או אבחון ההריון.
אז שוב לא ניתן להסתמך רק על הסימנים, כי ייתכן והכל נובע מהתסמונת הקדם וסתית.
בנוסף, אם כבר הגעת לגיל בו את מתלבטת אם הוסת מאחרת בגלל הריון או בגלל גילך, שוב תחושי בלבול. סימנים כגון עייפות ניכרת, איחור בוסת, עלייה במשקל יכולים ללוות את שני המצבים.
הרי לא חסרים סיפורים על ילדי זקונים שלא אובחנו כהריון עד לשלבים מתקדמים, עקב אבחון של האיחור במחזור, העלייה במשקל, העייפות כ"תסמיני גיל המעבר"
לסיכום, ישנם הרבה סימפטומים, לא פירטנו פה על כולם – רק על העיקריים והנפוצים.
זכרו כי הסימפטומים שונים מאישה לאישה, וגם אצל אותה האישה מהריון להריון, זכרו כי הסימפטומים מחקים מצבים רפואיים שונים ומרובים.
ולגבי הבדיקה עליה דובר קודם לכן - הבדיקה האמינה ביותר כיום הינה בדיקת הדם, אבל היות והתזמון חשוב, ואולי בייצת במועד שונה ממה שחשבת, אם הסימפטומים מצטברים, וכבר עשית בדיקה שלילית, חכי עוד מספר ימים ובדקי שוב – אל תתעלמי לחלוטין כאשר הגוף מדבר אליך.
אם המסרים לא ברורים – קבעי תור לרופא/ה מטפלת וקבלי הדרכה מתאימה.
בהצלחה
ייתכן ויעניין אותך עוד:
הכירי את המומחית: דר' דליה אדמון רופאה אחראית במחלקה לרפואה דחופה נשים במרכז הרפואי על שם שיבא, מדריכה בחוג לחינוך רפואי באוניברסיטת תל אביב.
מרפאתה הפרטית ברחוב הברזל 9 א רמת החייל תל אביב - טלפון לקביעת תורים - 03-6537070
דף הפייסבוק: מרפאה פרטית תל-אביב
תוכלו למצוא את ד"ר אדמון באתר המרפאה של פרופ' צלאל לחצו כאן!
בחרי בית חולים
המרכז הרפואי שמיר (אסף הרופא)
ליס (איכילוב) - יולדות
וולפסון - יולדות
בילינסון - יולדות
העמק - יולדות
שיבא - יולדות
מעייני הישועה - יולדות
קפלן - יולדות
מאיר - יולדות
הלל יפה - יולדות
לניאדו - יולדות
רמב"ם יולדות
בני ציון - יולדות
פדה-פוריה - יולדות
כרמל - יולדות
זיו - יולדות
ברזילי - יולדות
שערי צדק - יולדות
סורוקה - יולדות
אסותא אשדוד - יולדות
באיזה שבוע את?
* שבוע 1 להריון
* שבוע 2 להריון
* שבוע 3 להריון
* שבוע 4 להריון
* שבוע 5 להריון
* שבוע 6 להריון
* שבוע 7 להריון
* שבוע 8 להריון
* שבוע 9 להריון
* שבוע 10 להריון
* שבוע 11 להריון
* שבוע 12 להריון
* שבוע 13 להריון
* שבוע 14 להריון
* שבוע 15 להריון
* שבוע 16 להריון
* שבוע 17 להריון
* שבוע 18 להריון
* שבוע 19 להריון
* שבוע 20 להריון