חומצה פולית בהריון

אחד הדברים הראשונים שתתחילי לעשות לפני שתנסי להיכנס להריון יהיה נטילת חומצה פולית. השאלות מהסביבה הקרובה גם לא יאחרו לבוא "כבר התחלת לקחת חומצה פולית?". מה אנחנו באמת יודעות על חומצה פולית? ולמה היא כל כך חשובה לפני הכניסה להריון פרופ' גדעון קורן מסביר.
חומצה פולית בהריון

מהי חומצה פולית ומה תפקידה בגוף

חומצה פולית היא ויטמין מקבוצה B – ויטמין B9 ויטמין זה חיוני ליצירה של תאים בגוף.
החומצה הפולית היא חסרת תופעות לוואי, והיא אף אינה מצריכה מרשם רופא.
היא נחוצה במיוחד במצבים בהם יש צורך בחלוקה מהירה של התאים, כמו למשל בעת צמיחת עובר במהלך הריון. 

מהו תפקידה של חומצה פולית בהריון ובמניעת מומים בעובר

חומצה פולית חיונית להתפתחות תקינה של שדרת התעלה העצבית שנמצאת בתוך עמוד השדרה של העובר.
התפתחותה מתרחשת בשבועות הראשונים להריון ומסתיימת 28 ימים לאחר ההפריה, ולכן יש חשיבות שנשים יקפידו על נטילת חומצה עוד לפני שהן יודעות שהן הרות. 
 
מחסור בחומצה פולית עלול לגרום לשיבוש בהליך היווצרות תעלת השדרה ולגרום להתפתחות קבוצת מומים המכונים Neural Tube Defects.
המום המוכר והנפוץ ביותר בקבוצת מומים זו הוא ספינה ביפידה (שדרה שסועה).

מחקרים רבים הוכיחו בוודאות כי נטילה של חומצה פולית לפני ההתעברות ובשבועות הראשונים של ההיריון מונעת את מרבית המומים הללו.
לאחרונה נמצא כי היא מונעת 85% מהמקרים של ספינה ביפידה. 

 

 


העשרת המזון בחומצה פולית הביאה באותן ארצות לירידה משמעותית במספר הילדים שנולדו עם מומים בתעלת השדרה.
לאחר פרסום המלצות משרד הבריאות בשנת 2000, גם בישראל נרשמה ירידה של 55% במספר הילדים שנולדו עם ספינה ביפידה.

נתון זה מעודד, אך כדי שמומים רבים ונוספים ימנעו, חשוב להמשיך לפעול להגברת המודעות, ולנצל כל ביקור של אשה בגיל הפוריות על מנת ליידע ולתזכר אותה על החשיבות של נטילת חומצה פולית לפני ההריון ובתחילתו. 

בנוסף לתועלתה במניעת מומים, החומצה הפולית חשובה גם במניעת אנמיה במהלך ההריון ומיד לאחריו ולכן היא ניתנת בשילוב תוסף ברזל החל מהחודש השני להריון.

חומצה פולית בהריון

מתי להתחיל לקחת חומצה פולית לפני הריון

מכיוון שכמחצית מההריונות אינם מתוכננים, רשויות הבריאות בעולם ומשרד הבריאות בישראל ממליצים לנשים שאינן משתמשות באמצעי מניעה ליטול חומצה פולית, בכל שנות הפוריות של האישה. 

כאשר ההריון מתוכנן, ההמלצה היא להתחיל לקחת חומצה פולית שלושה חודשים לפני ההריון או חודש לפני הפסקת השימוש באמצעי מניעה כמו גלולות או הוצאת התקן תוך רחמי. 

פרק הזמן הזה מאפשר לרמת החומצה הפולית בכדוריות הדם האדומות להגיע לריכוז האופטימאלי לצורך מניעת מומים בתעלת השדרה.

מינון חומצה פולית

המינון המומלץ על ידי משרד הבריאות בישראל הוא 0.4 מ"ג ואילו בארה"ב ההמלצה היא בין 0.4-0.8 מ"ג מידי יום. 

יחד עם זאת, קיימים מספר מצבים בהם האישה מצויה בסיכון ללדת ילד הסובל ממום בתעלת השדרה, אשר בהם יש לקחת מינון גבוה בהרבה (4-5 מ"ג ליום).
נשים המצויות בקבוצת סיכון הן :
  • נשים עם משקל עודף BMI>30
  • נשים אשר ילדו בעבר ילד עם מום בתעלת השדרה או שלהן, לבן זוגם לאחיהן או לאחיינים שלהן מום כזה 
  • נשים המטופלות בתרופות נגד אפילפסיה, נשים שסובלות מסכרת (טרום הריונית) 
  • נשים הצורכות אלכוהול בכמות מזיקה
  • נשים שסובלות מהפרעות ספיגה (כמו מחלת קרון וצליאק) 
  • נשים עם מוטציות מסוימות שפוגעות ביכולתו של הגוף לעשות שימוש בחומצה פולית (MTHFR) 
  • נשים שנוטלות תרופות מסוג Lithium ו – Methotrexate. לאחרונה גם נראה במחקרים מסוימים קשר בין מחלת חום בתחילת ההריון לבין הגברת הסיכון ללידת ילד הסובל ממום בתעלת השדרה.
המלצתי לכן היא להתייעץ תמיד עם רופא הנשים המטפל, לפני התחלת השימוש בחומצה פולית, גם אם האישה חושבת שהיא אינה מצויה בקבוצת סיכון.   

חומצה פולית לפני הריון

מחקרים חדשים הראו תועלת בנטילת חומצה פולית גם במקרים בהם האישה לא הקפידה על נטילה מסודרת לפני ההריון ולא הצליחה להביא את רמת החומצה הפולית בדם לריכוז אופטימאלי. במקרה כזה תהיה הגנה לחלק מהנשים.

לכן, במקרה בו האישה לא נטלה חומצה פולית לפני שהרתה, מיד עם גילוי ההריון, עליה להתחיל לקחת חומצה פולית במינון גבוה של 5 מ"ג במטרה לנסות להעלות במהירות את ריכוזה בכדוריות הדם האדומות, עוד לפני סיום התפתחותה של התעלה העצבית ביום ה – 28 לאחר ההפריה (שבוע שישי להריון). 

בתום החודש השני להריון מומלץ להמשיך ליטול חומצה פולית במינון של 0.5 מ"ג ליום בשילוב ברזל, אולם המטרה אינה עוד מניעת מומים בתעלת השדרה (שכבר השלימה את התפתחותה), אלא מניעת אנמיה. 

 

 


כיצד ניתן לצרוך חומצה פולית

חומצה פולית ניתן ומומלץ לצרוך באמצעות תוסף מזון המכיל חומצה פולית בלבד או באמצעות תכשיר מולטי ויטמינים המכילים חומצה פולית במינון יומי של 0.4 לפחות. 

גם תזונה עשירה בחומצה פולית (למשל עלים ירוקים) תורמת להעלאת הריכוז שלה בכדוריות הדם האדומות, אבל ספיגתה בדם פחותה יחסית והיא מחייבת הקפדה על תזונה מגוונת של מזונות עשירים.
בשל זאת, ממליץ משרד הבריאות ליטול תוסף המכיל חומצה פולית, ללא קשר לכמות החומצה הפולית אותה מקבלת האישה מהמזון שהיא אוכלת. 

לצערי, בניגוד לארצות הברית, קנדה ומדינות רבות בעולם, בישראל אין חובה להעשיר את הקמחים והלחם בחומצה פולית, והדבר נעשה, בחלק מהמאפיות בישראל, באופן וולנטרי בלבד. 

עמדתו של משרד הבריאות בישראל לגבי נטילת חומצה פולית לפני ובמהלך ההריון

משרד הבריאות פרסם מאז שנת 2000 מספר חוזרים ונהלים אשר מנחים את הרופאים המטפלים בנשים בגיל הפוריות, לנצל כל הזדמנות בכדי להעביר להן את המסר החשוב, ולוודא כי הן מקפידות על יישום ההמלצה. 

החוזר האחרון פורסם בשנת 2013 והוא כולל הנחיה ליטול חומצה פולית במינון של 0.4 מ"ג מידי יום לאורך כל שנות הפוריות, בדגש על שלושת החודשים לפני ההריון ובחודשיים הראשונים. לגבי נשים בקבוצת סיכון (כמפורט לעיל) המלצתו של משרד הבריאות היא להתייעץ תמיד עם רופא הנשים. 

סקרים שביצע משרד הבריאות לאחר פרסום ההמלצה לנטילה של חומצה פולית למניעת מומים בתעלת השדרה הראו כי במקביל לעליה משמעותית במספר הנשים שנטלו חומצה פולית בישראל נצפתה ירידה של למעלה ממחצית מקרי הספינה ביפידה. ירידה תלולה זו הושגה למרות שמרבית הנשים שילדו ילד עם ספינה ביפידה לא נטלו חומצה פולית, כך שהעלאת המודעות בנושא זה תביא לירידה נוספת במספר המומים הללו בארץ - לצפיה בחוזר.
 

כיצד מתייחסים בעולם לנושא החומצה הפולית

בנובמבר 2017 פורסם עדכון (UPDATE) של המרכז האמריקאי לבקרת מחלות ומניעתן (CDC).
עדכון חשוב זה חזר על ההמלצה לכל הנשים בגיל הפוריות (בין הגילאים 15-45) ליטול 0.4 מ"ג חומצה פולית מידי יום בכדי למנוע ספינה ביפידה ומום מוחי מולד קשה המכונה Anencephaly. 

להערכת ה - CDC באמצעות טיפול זה ניתן למנוע את מרבית המומים הללו. 

ארגון הבריאות העולמי (WHO) פרסם אף הוא הנחיות בנושא זה, הדומות בעיקרן להמלצות ה- CDC, וכך גם בקנדה, מרבית ארצות אירופה, סין הודו מזרח אסיה יפן, אפריקה וכן במרכז ובדרום אמריקה. 

ייתכן ויעניין אותך עוד:

הכר את המומחה: פרופ גדעון קורן מומחה לרפואת ילדים ולפרמקולוגיה קלינית-טוקסיקולוגיה
מייסד תכנית MOTHERISK בטורונטו לייעוץ ומעקב אחרי בטיחות של חשיפות בהריון 
פירסם כ 1800 מאמרים מדעיים  ו 15 ספרים רפואיים.
משמש כמדען בכיר במכון המחקר והחדשנות של מכבי, פרופסור באוניברסיטאות תל אביב ובן גוריון , מנהל את MOTHERISK ISRAEL לייעוץ תרופתי בהריון בבית חולים אסף הרופא, ומטפל בילדים במרפאת הפליטים בתחנה מרכזית בתל אביב
Gideon Koren MD, FRCPC, FACMT, FACCT



 Made with ❤ by PEOPLE
נגישות
הגדלת טקסט
הקטנת טקסט
ניגודיות גבוהה
ניגודיות הפוכה
פונט קריא
ניווט מקלדת
כיבוי ואיפוס מערכת
מערכת נגישות MAGMA