נפלאות התנועה: 3-7 חודשים
התהפכות היא בעצם הפעם הראשונה בה התינוק מייצר תנועה עבור עצמו
במאמר הקודם התמקדנו בגילאי 0-4 חודשים והפעם נתמקד בגילאי 3-7 חודשים. למה החודשים חופפים זה לזה? פשוט מאוד, כי לכל ילד קצב התפתחות משלו.
התנועה מעייפת. זה אולי נראה לנו מצחיק, אנחנו הרי מחזיקים את התינוק, אנחנו זזים ומתאמצים והוא מתעייף? כן, הוא צריך לאזן את עצמו, להגיב לתנועות שלנו גם אם הוא עטוף ומוגן, ללמוד הרבה – וזה מאד קשה לגוזל שכזה.
כשהקטנטן שלנו מתחיל להניע את עצמו – להתהפך, לזחול וגם לעמוד וללכת, הוא משתמש בידע שנאגר עם כל תנועה והנעה של גופו: הוא יודע שתנועה היא לא דבר מפחיד ושאפשר להנות ממנה, יודע להגיב לשינויים, ויכול לייצר תנועה בשביל עצמו... התנועה הזו, שבתחילה מונעת על ידי רפלקסים, תלך ותשתכלל ותהפוך לרצונית ואיכותית יותר,
למשל – גוזל קטנטן דוחף את המשטח בצורה רפלקסיבית ולומד: כשאני לוחץ כנגד הקרקע קורה משהו. הידע הזה יבוא לידי שימוש בהתהפכויות, זחילה, עמידה והליכה.
התהפכות היא בעצם הפעם הראשונה בה התינוק מייצר תנועה עבור עצמו. הראש מושך הצידה – הגוף אחריו ו...הופ! פתאום אני על הגב! בהתחלה זו חוויה מעט מבהילה, אבל אם החוויה הזו, של תנועה של הראש במרחב, מוכרת – הוא ימשיך להתנסות. לפעמים אני שומעת מאמהות סיפרים על קטנטנים שהתהפכו כמה פעמים ומאז – כלום. זה בדרך כלל נובע מהעובדה שזו הייתה חוויה מפתיעה ופחות נעימה לגוזל שלא הכיר אותה קודם, ולכן יקח קצת זמן עד ש"יעיז" להתנסות בה שוב...
- אפשר כבר להניע בתנועות גדולות יותר – שוב, מוזיקה שאתם אוהבים, ריקוד בחדר: "אווירונים" מעל הראש שלנו, "שמיניות באוויר" מצד לצד או כשהם מוחזקים על האמה שלנו בתנוחת "נמר על עץ" והעברת הגוזל מאחד לשני.
- גרירה של הפוף בחדר כשהתינוק מעורסל בפנים, ובהמשך כשהוא על בטנו על שמיכה או מזרן תסייע לבנייה של תגובות איזון ובלימה.
הכר את המומחה: דקלה שלום היא אמא של יונתן בן ה-6 ותומר בן השנתיים וחצי. מדריכת ליווי התפתחותי ומנהלת "חיוכים- הבית לחוגי תינוקות" בפתח תקוה. לאתר של דקלה.
Image courtesy of taoty / FreeDigitalPhotos.net