סוגיית המוצץ - בעד, נגד, בהנקה וכיצד מרגילים
סוגיית המוצץ מעסיקה לא מעט אימהות - על היתרונות והחסרונות שבלקיחת מוצץ. מה הסיבה שארגוני הבריאות בעולם ממליצים להימנע משימוש במוצץ עד גיל חודש. כיצד המוצץ יכול לפגוע בהנקה ואיך מרגילים תינוק למוצץ.
מוצץ לתינוק
תינוקות נולדים עם צורך מוגבר בפעולת המציצה ויש לפעולה הזו השפעה מרגיעה עבורם. ריכוז בפעולה קבועה ומונוטונית יחד עם גירוי לקצות העצבים עוזרים לתינוקות להתגבר על תסכולים ולהירגע. ההשפעה הזאת הופכת את המוצץ לפריט שקוסם להורים רבים ככלי להרגעת התינוק.
אם החלטתם להרגיל את התינוק למוצץ ומדובר על תינוק יונק חשוב לדעת שמשרד הבריאות הישראלי ממליץ להימנע משימוש במוצץ עד לביסוס ההנקה. ע"פ ארגוני הבריאות בעולם מומלץ להימנע משימוש במוצץ עד גיל חודש.
ממה נובעת ההמלצה לא לחשוף תינוק יונק למוצץ בשבועות הראשונים?
- בלבול בין המוצץ לשד- הסיבה הראשונה היא שצורת המוצץ שונה מאוד מהצורה של פטמה אנושית וגם הפעולה שהתינוק עושה בזמן מציצת מוצץ שונה מאוד מיניקה. לכן לא כל תינוק בשבועות הראשונים לאחר הלידה יצליח בקלות לעשות את המעבר מהנקה למציצת מוצץ ובחזרה. חשיפה מוקדמת ורבה למוצץ עלולה להרוס את החיבור לשד ולהוביל לכך שהתינוק יפתח פה קטן בזמן הנקה וישתמש באופן לא נכון בשרירי הפנים והפה מה שיפגע גם במעבר חלב וגם עלול להוביל לפצע אצל האם.
- שרירי הפה של תינוק- שרירי הפה של תינוקות הם עדינים ומתעייפים מהר. תינוק, שמוצץ מוצץ למשך פרקי זמן ארוכים במהלך היום, עלול להגיע עייף להנקה ולהיות פחות פעיל במהלך ההנקה. התוצאה היא שהתינוק יקבל מעט חלב וגם השד יקבל את המסר שאין ביקוש גדול, מה שעלול להשפיע לרעה על ייצור החלב בהמשך.
- בזמן מציצת מוצץ התינוק לא מקבל קלוריות- ישנם תינוקות שלא עולים טוב במשקל משום שההורים מציעים את המוצץ ככלי הרגעה בסיטואציות רבות במהלך היום במקום להציע לתינוק לינוק. בשבועות הראשונים לחיי התינוק עד שההנקה מבוססת ועד שההורים לומדים לזהות סימני רעב ולהכיר את דפוס ההנקה של התינוק (תדירות, משך וכו') הסיכוי לטעות ולהרגיע תינוק רעב עם מוצץ הינו גדול.
תינוק אמור לינוק לפחות 8 פעמים ביממה במרווחי זמן שאינם בהכרח קבועים. כלומר הגיוני מאוד שבשעות מסוימות במהלך היום התינוק יבקש לינוק בהפרשים קטנים וחשוב לאפשר לו זאת (גם כדי להבטיח עליה תקינה במשקל וגם כדי לעודד את הגוף לייצר שפע חלב) ולא "למשוך את הזמן" בעזרת המוצץ.
חשוב לזכור שאמנם המוצץ הוא פטמה מלאכותית, אבל הוא לא מהווה תחליף לשד וגם לזכור שהנקה היא לא רק אוכל. התינוק בהחלט רוצה לינוק לא רק כשהוא רעב, אלא גם כמקור הרגעה וקרבה לאמא.
- ישנם מספר מחקרים שבהם נמצא קשר בין שימוש במוצץ לבין גמילה מוקדמת מהנקה.
כשההנקה כבר מבוססת או כאשר מדובר בתינוק שאינו יונק, המוצץ יכול להיות פריט שימושי מאוד:
המוצץ יכול לעזור להרגיע תינוק שאינו יונק או תינוק יונק שאמו לא יכולה להניק באותו הרגע כי היא נוהגת, עסוקה בטיפול בילד נוסף, אינה נמצאת בבית וכו', המוצץ יכול לעזור בימים אינטנסיביים שבהם התינוק סובל מגזים או בקיעת שיניים וזקוק לפעולת מציצה כדי להירגע ואינו יונק או שהאם עייפה או כאובה מהנקות מאוד מאוד ארוכות, מוצץ יכול לעזור לאמהות לתאומים בהרגעת תינוק אחד בזמן שמטפלים בתינוק השני ועוד.
בנוסף אי אפשר להתעלם מההמלצה של משרד הבריאות שלנו להשתמש במוצץ בזמן שהתינוק ישן על מנת להקטין את הסיכון למוות בעריסה (במסגרת ההמלצה מצוין השימוש במוצץ מומלץ עבור תינוקות יונקים הוא מעל גיל 3-4 שבועות, כאשר ההנקה מבוססת. את המוצץ אין לחבר בשרשרת או בכל חיבור אחר שעלול לגרום נזק לתינוק).
יחד עם זאת גם לשימוש במוצץ כשההנקה כבר מבוססת או כאשר מדובר על תינוק שאינו יונק ישנם חסרונות:
- נמצא קשר בין שימוש במוצץ לבין עליה בסיכון לפטריה בפה אצל תינוקות
- שימוש במוצץ מעלה את הסיכון לדלקות אוזניים בשנה הראשונה לחיים
- ע"פ איגוד רופאי הילדים האמריקאי אם הילד ממשיך להשתמש במוצץ מעבר לטווח הגילאים 2-4 שנים אז עלולה להיות לכך השפעה שלילית על מבנה הלסת והשיניים. בנוסף הועלתה סברה ששימוש במוצץ אצל פעוטות מעכב את התפתחות הדיבור ואכן ישנו מחקר שפורסם ב 2009 שהראה שמציצת מוצץ אצל פעוטות בני 3 ומעלה השפיעה לרעה על התפתחות הדיבור.
יחד עם זאת יש לציין שאיגוד רופאי השיניים בארה"ב וקנדה מתייחסים למוצץ כאל אופציה העדיפה על מציצת אצבע עקב כך שקל יותר לגמול את הילד ממציצת מוצץ.
בקבלת ההחלטה לגבי השימוש במוצץ (האם להשתמש ומתי) חשוב לזכור את כל השיקולים שהזכרתי לעיל. ראיית התמונה המלאה תאפשר לכם לגבש את ההחלטה שמתאימה ונכונה למשפחה שלכם ואם תחליטו להשתמש במוצץ- למצוא את המינון והתזמון הנכון.
איך להרגיל תינוק למוצץ
ומה לעשות אם החלטתם להרגיל את התינוק למוצץ והתינוק לא מוכן לקחת מוצץ?
ראשית חשוב לי להפריך את המיתוס שחשיפה מוקדמת למוצץ מגדילה את הסיכוי לכך שהתינוק יסכים לקחת מוצץ. תינוקות רבים לא מסתדרים עם מוצצים בחודש הראשון ובהמשך כשהשרירים מתחזקים והיכולת המוטורית משתפרת הם מצליחים ומתחילים לאהוב את המוצץ.
לכן אם חיכיתם עם המוצץ עד גיל חודש וכשהצעתם את המוצץ התינוק סירב- אל תאשימו את עצמכם!
הצגה מוקדמת לא בהכרח מגדילה את סיכויי ההצלחה. מהסיבות שהזכרתי בתחילת המאמר בהחלט כדאי לחכות.
כמה טיפים שעשויים לעזור להרגיל תינוק למוצץ:
- מילת המפתח היא התמדה. אם התינוק לא לוקח מוצץ לא כדאי להתחיל את התרגול כשהוא בוכה או לא רגוע. כדאי להציע ולעשות את הניסיונות כשהתינוק רגוע ולא עייף מדי. תציעו פעם ביום באווירה טובה כשהתינוק במצב רוח טוב. אם התינוק מביע חוסר שביעות רצון תפסיקו מיד ותנסו שוב ביום אחר באווירה טובה. במקרים רבים בסוף האסימון ייפול.
- כדאי לנסות סוגים שונים. מעניין לדעת שיש הרבה הצלחות דווקא עם המוצצים הפשוטים והזולים "כמו של פעם" עם פטמה בצבע חום.
לתינוקות שונים יש העדפות שונות.בכל מקרה אם בסוף התינוק לא יאהב אף מוצץ תשמרו את המוצצים לאחר ניקוי להמשך. בשלב שבו תינוקות לומדים לשבת ונהנים ממשחקי השחלות למיניהם, התינוק ישמח לשחק עם המוצצים הצבעוניים, להכניס ולהוציא אותם מקופסה וכו'. - תינוקות אוהבים את השילוב של תנועה, מגע וקול. ממליצה להציע את המוצץ במהלך טיול במנשא, כשהתינוק נמצא בתנועה וקרוב לגופכם, תוך כדי שאתם מדברים עם התינוק בקול נעים ורגוע או שרים לו שיר נעים. אפשרות נוספת היא להציע את המוצץ בזמן שאתם קופצים עם התינוק על כדור פיזיו (בתנאי שהתינוק רגוע ולא בוכה).
ניסיתם את כל השיטות ולא הצלחתם? תזכירו לעצמכם שלמרות הנוחות בגידול תינוק שלוקח מוצץ ישנם לא מעט חסרונות לשימוש במוצץ שהוזכרו במאמר ובנוסף- אם התינוק לא יסכים לקחת מוצץ בסופו של דבר, הוא יחסוך לכם את תהליך הגמילה.
ייתכן ויעניין אותך עוד:
הכר את המומחה: מירי פבזנר- יועצת הנקה מוסמכת ibclc, בעלת תואר ראשון ברוקחות, מדריכת עיסוי תינוקות, אמא לתומר ונועה. www.miripevzner.com