על כלבים ותינוקות

הכלב מגונן על התינוק ולא נותן לאף אחד מבני המשפחה להתקרב? או מפגין רכושנות וקנאה כלפיכם? אורי מגד, מומחה בהתנהגות כלבים, מסביר למה זה קורה ומה אפשר לעשות.

על כלבים ותינוקות

חברות של כלב עם התינוק החדש שלכם היא לא דבר של מה בכך. לא צריך להילחץ מהעובדה שהתינוק החדש יבוא במגע עם הכלב שכבר נמצא זה זמן מה אצלכם בבית, אפילו בהתחשב בעובדה שהוא גדול וחזק פי כמה מהתינוק הרך. 

הדברים החשובים ביותר שעליכם לזכור הם שעליכם לשדר רוגע ואסרטיביות בכל פעם שתגיעו לסיטואציה בה הכלב יבוא במגע עם התינוק או יתקרב לסביבתו.

אם תעשו דברים בצורה נכונה ובאופן קבוע, הכלב מהר מאוד ילמד לזהות את התינוק כחבר חדש בלהקה, יכבד ויעריך אותו בדיוק כפי שמעריך אתכם, אם לא יותר.

שתי בעיות נפוצות בקרב כלבים המקבלים את התינוק החדש.

התופעה הראשונה היא הגנת יתר  והשניה היא קנאה ורכושנות. 

 

 

 

הגנת יתר

הכלב מגיב ב"תקופת ההתאקלמות" של התינוק בבית המשפחה בהגנה יתרה.

בדרך כלל התופעה באה לידי ביטוי בכך שהכלב עומד בכניסה לחדר התינוק  ולא נותן לאיש להתקרב.

בדרך כלל האם והאב מקבלים "אישורי כניסה" אך לעתים, במקרים מסוימים, גם הם מגיעים לעימותים כאלה ואחרים כדי להיכנס לחדר או כדי להוציא את התינוק מחדרו.

עימותים אלה יכולים לבוא לידי ביטוי בנביחות, יללות, גרגורים, נהמות, קפיצות על אחד ההורים וכדומה.

התופעה מופיעה כמו כן בשכיבה ליד "האוניברסיטה" עם הגב לתינוק ונביחות או גרגורים לעבר אלה המתקרבים לכיוון משטח ההפעלה,הליכה לצד העגלה בגוף קשיח ודומיננטי עם מבטים שקטים שסוקרים את כל העוברים והשבים ליד עגלת התינוק והתנהגויות נוספות אחרות.

התנהגות זו נגרמת כתוצאה מכך הכלב מבין ש"החבר החדש" בלהקה (התינוק) חלש וצריך הגנה ושמירה. 

העובדה שהכלב מגן על התינוק איננה רעה כלל וכלל, להיפך.

אני ממליץ לאימהות לצעוד עם העגלה בשעות הערב בבטחה יחד עם הכלב, אך חשוב לבצע מינון והכוונה כדי שהפגנת ההגנתיות לא תהפוך להגנה על התינוק מפני ההורים, הסבים ושאר האנשים הקרובים.

 

קנאה ורכושנות

בתופעה זו הכלב מגיב בהתנהגויות המשדרות לנו הבעלים רצון בתשומת לב- הכלב מקנא ומנסה להפגין רכושנות כלפי ההורים שעד כה "גידלו אותו". הכלב פשוט רוצה את ההורים לעצמו ונלחם על המעמד בתור השלישי בלהקה,אחרי אמא ואבא, ולא מבין למה פחתה תשומת הלב שהוא מקבל. 

אני מכנה תופעה זו בשם "הילד הבכור והתינוק החדש". ממש כמו אצל אחים, הילד הבכור רוצה תשומת לב ובוכה, או מרגיש לא מוערך כשהתינוק החדש

נכנס הביתה וכולם עסוקים סביבו. 

ברוב המקרים בהם צריך לטפל בבעיות הנובעות קנאה ורכושנות, הכלב רואה עצמו כמספר 1 בלהקה הקטנה שלו ואז נדרש טיפול התנהגותי, בשביל שהכלב ירד בהיררכיה הלהקתית למקום השלישי (בטרם התינוק מגיע), או למקום הרביעי בלהקה (במידה והתינוק הרך כבר בבית).

לטיפול התנהגותי כזה דרושים בממוצע שניים שלושה מפגשים עם מטפל התנהגותי. 

 

כדי להימנע מהגנת יתר או מקנאה ורכושנות תוכלו לנקוט במספר צעדים ראשונים:

  1. וודאו שלכלב יש מקום משלו בבית- מיטה, תא הטסה, כלוב רשת או אפילו כורסה משלו, רק כדי שיידע שיש לו מקום ששייך רק לו בהיותו חלק מהלהקה.

  2. הילד קודם לכלב בהיררכיה הלהקתית, אך אל תשכחו את כלבכם. טיילו איתו, פנקו אותו, צ'פרו אותו בחטיפים, הראו לו יחס, חיבה, ליטופים ומילים טובות.

  3. אל תשכחו שיש לכם עוד "ילד" בבית. ביום שבו תשכחו מהכלב והכל ייראה לו שונה וסובב סביב הילד, יתחילו הבעיות.

  4. וודאו שכלבכם אוכל את כמות המזון שאכל עד כה ובזמן, שותה ומטייל מספיק ובשעות די קבועות. המשיכו לשמור על לו"ז קבוע לכלב כדי ששגרת החיים שלו לא תיפגע ותצא מאיזון (קל מאוד לצאת מאיזון כשהכול סובב סביב התינוק וסדר היום משתנה).

  5. אל תקרבו את המזון של התינוק שלכם אל הכלב. שמרו על מרחק בטוח על מנת למנוע בעתיד חטיפת מזון תינוקות על ידי הכלב מידיו של התינוק. חטיפה כזו עלולה להיגמר בנשיכה או שריטה לא נעימה.

  6. הרחיקו את המזון של הכלב מהתינוק והניחו את קערת המזון והשתייה של הכלב במקום בטוח בבית, אליו התינוק לא מגיע. לפעמים תינוקות שזוחלים לעבר קערת המזון או השתייה של הכלב מוזהרים בנהמה או גרגור מצדו.

 

 

הכר את המומחה: אורי מגד הוא מאלף כלבים ומומחה בטיפול התנהגותי (סוציאליזציה לגיל הרך). לאתר של אורי.


התמונה באדיבות אורי מגד



 Made with ❤ by PEOPLE
נגישות
הגדלת טקסט
הקטנת טקסט
ניגודיות גבוהה
ניגודיות הפוכה
פונט קריא
ניווט מקלדת
כיבוי ואיפוס מערכת
מערכת נגישות MAGMA