שינוי קריירה לאחר לידה בעזרת גרפולוגיה - חלק א'
נשים רבות חשות לאחר הפיכתן לאימהות, כי סדרי העדיפויות שלהן השתנו וכי אינן מסוגלות או שאינן מעוניינות לחזור לאחר הלידה לתחום המקצועי הקודם שלהן בעזרת הגרפולוגיה תוכלי גם את להבין את הכיוון המקצועי החדש שלך.
מתקשה למצוא את מקומך כאמא ב"ג'ונגל" המקצועי? גרפולוגיה – כלי מהיר, יעיל ואמין!
נשים רבות חשות לאחר הפיכתן לאימהות, כי סדרי העדיפויות שלהן השתנו וכי אינן מסוגלות, או שאינן מעוניינות, לחזור לאחר הלידה לתחום המקצועי הקודם שלהן. אחרות נמנעות מלעשות שינוי ומתרגלות לתסכול התמידי, לגעגוע או לרגשות האשמה על כך שאינן נוכחות מספיק בחיי ילדיהן, למרות המחיר הגבוה הכרוך בכך.
עבור מי שמחליטה להילחם על זכותה לסיפוק מקצועי ואישי, האימהות יכולה לשמש הזדמנות
מצוינת לבחינת הבחירות המקצועיות שעשתה עד כה, ולשקילתן מחדש לטובת בחירה נכונה ומתאימה יותר לשלב זה של חייה.
איך נדע בוודאות שהבחירה שעשינו נכונה לנו?
לא פעם הבחירה שנעשתה בגיל 20 אינה נכונה עוד (ואולי לא הייתה מלכתחילה).
בחירה נכונה היא בחירה של מקום ותפקיד המאפשרים לשלב בצורה מאוזנת והרמונית את מכלול הצרכים, הכישורים, השאיפות והיכולות של כל אחת, ויחד עם זאת מתחשבת במגבלות שלה בתקופה שאחרי הלידה, כשזמן רב יותר ואנרגיות רבות מופנות לטיפול במשפחה.
גרפולוגיה הינה כלי אבחוני מעשי ויעיל,המבוסס על מבדק מהיר ופשוט לביצוע, ומאפשר לכל מי שרוצה בכך לפעול באופן ממוקד ותכליתי לטובת השינוי המתבקש. מדובר באמצעי מעמיק המשמש כיום גם חברות וארגונים מובילים כמבדק למיון והשמת עובדים.
לו היה עומד לרשותך, כאם טרייה (יותר או פחות), אמצעי נגיש, שאינו מחייב כניסה לתהליך "חפירה" ממושך, והיה מאפשר לך לדעת בבירור מהם נטיותייך וכישורייך, אבל גם – אם קיימים קשיים רגשיים המעכבים אותך מליישם אותם, האם לא היית משתמשת בו?
זה בדיוק מה שמאפשרת, בין השאר, הגרפולוגיה.
איך פועלת הגרפולוגיה ומה היא מאפשרת?
היד הכותבת שלנו מתפקדת למעשה כשלוחה של מוחנו. אחד מתוצריה – כתב ידנו – משקף את המתרחש אצלנו במוח, הן במישור הפיזי והן במישור האישיותי הכולל. מכאן שהכתב מבטא במדויק כישורי חשיבה, דינמיקה רגשית, יכולת תפקודית והתנהלות חברתית.
בכל אחד מאיתנו קיימים מאפיינים קבועים, המלווים אותו מלידה או מקטנות, ומאפיינים משתנים - בתגובה לשינויים המתרחשים בחיינו, לטוב ולרע. עבור רבות מאיתנו, היריון, לידה ומעבר לאימהות - – הוא השינוי הגדול והמשמעותי מביניהם. השפעתם ניכרת בנו בכל המישורים, האישיותיים והמעשיים, ומציבה בפנינו אתגרים חדשים ומורכבים.
הגרפולוגיה מאפשרת להסתכל עמוק פנימה אל תוך האישיות, גם מעבר למיסוך שאנשים יוצרים לעצמם כלפי חוץ, ולעתים גם כלפי פנים. היא מאפשרת לבחון לעומק את מרכיביה של האישיות ואת יחסי הכוחות ביניהם, ולתת תמונה ממשית של אישיותך, על שלל מרכיביה וגווניה, חוזקותיה וחולשותיה, יכולותיה ובהכרח גם מגבלותיה.
יתרונות הגרפולוגיה
אחד מיתרונותיה המובהקים של הגרפולוגיה הוא האפשרות שהיא מספקת לבחון ולתאר את הדברים שלא דרך עיניו או בחירותיו של הנבדק/ת. הממצאים נובעים מנתוני הכתב אשר עליהם אין לכותב יכולת לשלוט, כפי שיש למשל למי שמתראיין לתפקיד. לגרפולוג מקצועי יכולת לזהות דקויות, שבד"כ חומקות מעיני הנועץ/ת וסובביו, ויכולות לשמש כיסודות לביצוע החלטות מדויקות ופרודוקטיביות אשר תאששנה עצמן לאורך זמן.
במצבים של "לפני ואחרי" – לפני ואחרי אימהות, למשל – מאפשרת לנו הגרפולוגיה לבצע אבחון השוואתי על ידי בחינת כתבי יד של הנבדקת מתקופות שקדמו ללידה ולאימהות, אל מול כתבי יד עכשוויים שלה.
שינויים פנימיים רבים, שניכרים במבדק השוואתי של כתבי יד, יכולים לתת הסבר לתופעות שונות שחוותה הנועצת בעקבות הפיכתה לאם, כולל מצבי דכדוך, משברים או דכאון.
כגרפולוגיות העוסקות בייעוץ אישי ובהכוונה תעסוקתית, אנו בוחנות לעומק את כישוריה ויכולותיה של הפונה בתחומי החשיבה והביצוע, וכן, את המתרחש אצלה ברמה הרגשית והבינאישית, ומייעצות לה לגבי ההמשך.
חשוב לזכור ולהבין:
- לא תמיד מה שאנחנו רוצות לעשות או ללמוד גם מתאים לנו מבחינת התכונות והכישורים. רצוי לזכור זאת כדי למנוע תסכולים בהמשך.
- לא כל מה שאנו יכולות לו,מבחינת כישורים חשיבתיים ומעשיים, אפשרי או נכון לנו מבחינה רגשית, באותה עת או ככלל.
- לא כל מה שעל פניו מתאים לנו מכל הבחינות שציינו, אפשרי לנו במסגרת המבנה המשפחתי ו/או הכלכלי החדש של אחרי הלידה.
אילו שאלות עולות בייעוץ?
לאחר שנפרשים בפני הנועצת ממצאי האבחון, אנו מציגות בפניה את המסקנות העולות ממנו ומנהלות עמה שיחה פתוחה בנושא. השאלות העיקריות שעולות בדרך כלל בהקשר התעסוקתי:
- מהם המסגרות, התפקידים וסגנון העבודה המתאימים לי ביותר?
- על מה אני לא רוצה או שלא מוכנה לוותר?
- עבודה כעקרת בית או גם עבודה מקצועית?
- ביצוע עבודה מקצועית מן הבית או מחוץ לבית?
- עבודה כעצמאית או כשכירה?
- כעצמאית - לבד או בשותפות?
- משרה חלקית / שלושת רבעי משרה / מלאה?
- אופן חלוקת העבודה בבית עם בן הזוג / מטפלת?
- עבודה קבועה ונינוחה מחוץ לבית או מסלול התקדמות קרייריסטי ואינטנסיבי?
לא אחת אנו מוצאות עצמנו מובלות על ידי הנועצת, מתוך הדברים העולים בשיחה, למחוזות שלא לשמם התכנסנו מלכתחילה, אך מעסיקים או טורדים את ראשה לפחות כמו הנושא התעסוקתי. שאלות הקשורות לעניינים רגשיים, זוגיים, מיניים, חברתיים או חומריים.
כשזה המצב, אנחנו נוהגות לבדוק היטב יחד איתה עד כמה נכון עבורה לחפש תשובות בנוגע לתעסוקה בשלב זה, או שאולי כדאי (או הכרחי) שתטפל קודם כל ב"רעשי הרקע", שאחרת תתקשה לזהות מה באמת הדרך המתאימה לה, מה שעלול להוביל לבחירה שגויה ולמאמצים מיותרים.
דוגמאות לכתבי יד
הסתכלנה בכתבים שלהלן. למי מהכותבות חשוב יותר לדעתכן להשתלב במקום עבודה המספק ביטחון ויציבות, גם אם התפקיד שיגרתי? למי מהן חשוב יותר עניין וגיוון בעבודה? ומי מהן מייחלת לעבודה שתאפשר לה לשלוט בסביבתה הקרובה ולזכות בתשומת לב רבה?
במאמר הבא – במה ולאן מקדם אותך יעוץ גרפולוגי?
הכר את המומחה:
נעמה וולברג – גרפולוגית, מוסמכת בהדרכת הורים בשילוב פיענוח ציורי ילדים
יעל זנדמן – גרפולוגית, מוסמכת האגודה הישראלית לגרפולוגיה מדעית
בעלות קריאת כיוון אבחון וייעוץ גרפולוגי. הכוונה אישית ותעסוקתית, סיוע במיון מועמדים לעבודה ופיענוח ציורי ילדים.