הליך גירושין עם תינוק בבית
מה עושים כאשר הזוגיות לא מסתדרת אחרי הלידה? כשהדברים לא נרגעים והזוגיות כבר ממש לא קיימת כיצד מתמודדים עם תינוק חדש? עם שגרה חדשה ומה יהיה עם הילדים. הליך גישור גירושין יכול להיות הרע במיעוטו במצב הזה.
היא רוצה להתגרש, אבל למה עכשיו, כשנטע רק נולדה?
לפני תשעה חודשים נולדה נטע, בתם של שירלי ורועי (שמות בדויים).
נטע הינה בתם השניה של בני הזוג, את יעלה הם ילדו שלוש שנים קודם לכן.
השינוי ביחסים של שירלי ורועי החל כבר בלידת בתם הבכורה, אך הם לא נתנו לכך הדעת, והמשיכו בשגרה השוחקת של גידול הילדה וכניסה להריון נוסף.
שירלי התקשרה אלי וביקשה פגישה משותפת עבורה ועבור רועי וציינה כי הגיעו להחלטה משותפת להתגרש.
כבר בשיחת הטלפון הרגשתי את הכאב והקושי.
האם הכל נשאר כפי שהוא אחרי הלידה?
מועד הפגישה הגיע, נכנס זוג בשנות ה 30 לחייו, עצוב, לא מחוייך, שניהם עם עיניים נפוחות מחוסר שעות שינה ובכי וריחוק מוחלט ביניהם.
בפגישה הראשונה הקשבתי להם. הקשבתי למצוקות, להאשמות, לחוסר האונים, לבלבול.
שירלי הטיחה ברועי עד כמה נטל גידול הילדות מוטל עליה בלבד וכיצד הוא לא לוקח חלק בהתנהלות היומימית המתישה.
ואז היא הטילה את הפצצה – היא יודעת שרועי מנהל רומן עם המזכירה שלו, ועל כן אין דרך חזרה, היא לא מעוניינת בשיקום היחסים אלא רוצה להתגרש.
רועי מצידו טען לשתלטנות בלתי ניתנת לשינוי של שירלי, וחוסר יכולת שלו להביע את הדרך שלו בגידול הילדות. מעבר לכך רועי ציין עוד לא מעט תכונות של שירלי שהשתנו אחרי הלידות שהרחיקו אותו ממנה. הוא לא הכחיש או אישש את קיומו של הרומן, אך הביע נכונות גמורה לסיים את מערכת הנישואין ביניהם.
עיקר החשש של שירלי ורועי היה מה יהיה עם הבנות? איך הן יגדלו, איך יתחנכו ואיך בכלל יראו החיים שלהם עכשיו.
שירלי שעודנה מניקה את נטע היתה בפניקה ולא הצליחה לחשוב בהגיון.
המקרה של שירלי ורועי הוא אחד מהמקרים, הלא מעטים, של בני זוג צעירים, שמיד אחרי הולדת הילד השני מחליטים להתגרש. ולמה אחרי הילד השני?
כי בדרך כלל מטאטאים את מה שמשתנה ביניהם אחרי הולדת הילד הראשון, והילד השני לא רק שלא מתקן את היחסים ביניהם אלא מעמיק את הקרע.
איך מתגרשים כשיש תינוק בבית?
בהליכי גישור מקצועיים דנים רבות על החיים שאחרי הגירושין וכיצד בני הזוג ינהלו את היום יום שלהם ושל ילדיהם. כאשר מדובר בילדים קטנים ובתינוקות נדרשת התייחסות מדוקדקת ופרטנית יותר להתנהלות היומיומית העתידית של המשפחה.
פרמטרים שונים נלקחים בחשבון כגון הנקה, מסגרת טיפולית שהיתה עד כה וקרבת מקום מגורים. אלו משפיעים בצורה החלטית על קביעת מקום הלינה של התינוקות ומעורבות ההורים בגידולם.
ההמלצה החד משמעית של פסיכולוגים ומדריכי הורים איתם אני עובדת היא כי טובת הילד היא גידול וחינוך על ידי שני ההורים, ועל כן נקודת המוצא היא זו.
זוגות מתגרשים בכלל, וזוגות צעירים מתגרשים בפרט, צריכים לדעת לנהל את הליך הגירושין בחכמה ודעת עם מתן דגש נרחב לחיים שאחרי הגירושין.
החלטה לנהל את הפרידה בגישור גירושין תעזור להם להתנהל יחד בעתיד בכל הקשור לגידול ילדיהם וקבת החלטות משותפות.
הילדים זקוקים להורים יציבים שאינם עסוקים במאבקים ובמלחמות.
פתיחת ערוצי תקשורת סביב הילדים הקטנים לעיתים אף עוזרת לבני הזוג לבחון חזרה לחיים משותפים.
מה ההשפעה של הגירושין על הילדים?
האם ילדים ותינוקות מושפעים מפרידה של הוריהם, ואם כן עד כמה? האם בכל מקרה הילדים יפגעו מגירושי הוריהם ויגדלו להיות מבוגרים נטולי זוגיות, חרדים, ומבוגרים בודדים?
כשבני זוג מגיעים אלי למשרד, אחד החששות הכי גדולים שלהם הוא תפקוד הילדים בהווה ובעתיד.
כמו במקרה של שירלי ורועי, שתי ילדות קטנות ופרידה, איך עושים את זה נכון והאם יש בכלל נכון או לא נכון בכל מה שקשור לילדים בגירושין.
התשובה שלי היא חד משמעית, הדרך בה אתם, ההורים, תבחרו לנהל את הליך הגירושין שלכם, היא הצורה בה יראו חייכם וחיי ילדיכם לאחר מכן. ולמה הכוונה?
בהליך גירושין, כאשר להורים ילדים קטנים או בוגרים, חשיבות השיח ובניית ההסכמות בצורה משותפת חשובה כדי לשמור על אורח חיים תקין לכולם.
שומרים על אורח חיים תקין (ככל הניתן) בהליך הגירושין
אז איך עושים את זה נכון?
- אם האווירה בבית קשה והויכוחים רבים, עשו זאת בחדר סגור. אל תנהלו את הויכוחים שלכם מול הילדים, גם הילדים הקטנים מבינים.
- ערוץ התקשורת ביניכם הוא אך ורק ביניכם ולא דרך הילדים.
- הילדים אינם צריכים לבחור צד, השאירו אותם מחוץ להליך הגירושין.
- אל תתלוננו על בן הזוג בפני הילדים, בשביל זה יש לכם חברים ומשפחה.
- נסו לקבוע את האחריות ההורית רחבה ככל שניתן לשניכם, כך הילדים הקטנים והגדולים יחוו אבא ואמא במשרה כמעט מלאה.
למה לבחור בגישור גירושין דווקא כשהילדים קטנים?
זוגות צעירים שבוחרים להתגרש כאשר הילדים קטנים, בד"כ נקשרים לבן זוג חדש ואף מקימים משפחה חדשה בפרק ב'.
איך מתחילים פרק ב' עם ילדים קטנים?
הסוד, גם פה, טמון בדרך שאתם בוחרים לנהל את הגירושין שלכם.
בחירה נכונה נטולת אגו ומאבקים מיותרים, אשר גוררים לסכסוכים ארוכי שנים, היא זו שתוביל את ההורים הצעירים לחיים פרק ב' מהירים יותר ונכונים עבורם ועבור ילדיהם מפרק א'.
בני זוג מתקשים לפתח זוגיות חדשה בפרק ב' אם לא טיפלו בעצמם ושמו את פרק א מאחוריהם.
ההמלצה שלי היא להיכנס למסע התפתחות אישית והתמקדות בעצמכם ולא במאבק מול בו הזוג.
מה החזון האישי שלכם?
חיים של כעס ומדון המלווה בתחושת קורבנות ותסכול או פריצה למציאת האושר ובניית יחסים חדשים עם בן זוג חדש בפרק ב' באמצעות טיפול הנכון עבורכם?
איה מודל אתם רוצים לייצר לילדיכם, אב מתוסכל או אמא קורבנית או הורה מעצים ואופטימי המהווה מודל לחיקוי? הבחירה היא בידכם ובילדיכם. הכל מתחיל בהליך הגירושין תקין.
לסיכום, בחרתם להתגרש, ויש לכם ילדים קטנים, קחו שליטה על התהליך. בחרו בהליך גישור כדי למזער את הפגיעה בילדים. זכרו, החיים לא נפסקים כשמתגרשים, הם מתחילים שם.
הכרת את המומחה: עו"ד דגנית אלישיב – עו"ד לענייני משפחה ומגשרת מוסמכת. מטפלת בתהליך של גישור גירושין, גירושין בהסכמה. פרטים נוספים ניתן לקבל באתר - דגנית אלישיב - עו"ד ומגשרת