לשון לבנה לתינוק - פטריה בפה לתינוק
זיהום פטרייתי בפה התינוק הוא אירוע די נפוץ, זוהי למעשה דלקת המתאפיינת בנגעים לבנים בחלל הפה של התינוק ועל הלשון שלו. בזמן הדלקת האכלה והנקה יכולות לגרום לאי נוחות עבור התינוק. החדשות הטובות – שיש לזה טיפול.
לשון לבנה לתינוק? אפשר להירגע
אם התינוק שלך לא נינוח במיוחד במהלך ההאכלה ואת מבחינה בכתמים לבנים בפה, ייתכן שהוא סובל מדלקת שנגרמת למעשה משמרים – שהיא דלקת פטרייתית באזור הפה.
למעשה, זה מאוד דומה לזיהום שחוות לא מעט נשים במהלך החיים שלהם באזור הווגינלי, כך שאת יכולה לדמיין כי מידת האי נוחות רבה.
מה הוא זיהום פטרייתי זה, וכיצד את יכולה לסייע לתינוק לחוש טוב יותר? כל התשובות ממש כאן בפנייך.
מהו הזיהום הפטרייתי?
זיהום פטרייתי, נובע מזיהום של סוג של שמר, הוא נפוץ למדי, בדרך כלל מתאפיין בנגעים לא סדירים בצבע לבן או צהוב, המכסים את החניכיים של התינוק, צידי הלחיים הפנימיות והלשון.
הזיהום נגרם בדרך כלל ע"י פטריית שמר בשם – קנדידה אלביקנס (Candida albicans).
אמנם מדובר בזיהום שהוא קל, החוויה יכולה להיות כואבת עבור התינוק והאם המניקה במידה והזיהום עובר אליה לפטמה.
איך התינוק נדבק בפטריה בפה?
בדרך כלל התינוק נחשף לפטרייה במעבר בתעלת הלידה בזמן תהליך הלידה, כאשר ליולדת יש את הפטרייה בסביבת הנרתיק כחלק מהפלורה שלה, גם אם היא לא סימפטומטית.
קנדידה היא אורגניזם שבדרך כלל נמצא בחלל בפה או בנרתיק אך אינו גורם לזיהום עקב הימצאותם של אורגניזמים אחרים שמווסתים את הפעילות המקומית שלה.
במידה ויש שימוש באנטיביוטיקה או קיימים שינויים הורמונאליים אצל האישה כמו בתקופת ההריון – האיזון הטבעי מופר, מה שמאפשר לקנדידה לצמוח ולהתרבות ולהוביל להופעת הזיהום.
מכיוון שהחשיפה לקנדידה מתקיימת בתהליך הלידה הדלקת נפוצה יותר בקרב תינוקות מתחת לגיל חודשיים.
ילדים גדולים יותר יכולים לפתח את הדלקת כתוצאה מטיפול אנטיביוטי מזיהום אחר (מה שהורס את החיידקים הטובים ששומרים על האיזון ומאפשר את התפשטות הפטרייה) או דיכוי של המערכת החיסונית מסיבה אחרת.
פטרייה יכולה להתפתח קודם כל אצל האימא המניקה על הפטמה שאינה מיובשת כראוי אחרי ההנקה, או בשימוש ברפידות שאינן מוחלפות באופן תדיר – מה שמספק סביבה לחה ואופטימלית להתפתחות הפטרת.
בנוסף, הפטרייה תשגשג על בקבוקים בגלל שאריות מזון או סטריליזציה שלא מבוצעת כראוי, כמו גם על נשכנים ומוצצים.
איך לאבחן פטריה בפה אצל תינוקות?
בדרך כלל ניתן לצפות בנגעים לבנים לא סדירים בפה התינוק – אבל זה לא תמיד הסיבה לנגעים אלה, הנגעים יכולים להיות גם שאריות של חלב אם או של פורמולה, ואלה מתמוססים בדרך כלל כעבור כשעה.
כדי לעשות את האבחנה בין השניים, מומלץ לנגב את הלשון של התינוק בזהירות עם חיתול בד שהורטב במים מורתחים מראש שהונח על האצבע שלכם.
אם הלשון ורודה לאחר הניגוב – אין צורך בהמשך בירור ולא מדובר בזיהום.
אם החיפוי הלבן לא יורד בקלות, או שקיים כתם גולמי אדום מתחת לחפוי הלבן – סביר להניח שמדובר בזיהום פטרייתי ויש לפנות לבירור אצל רופא הילדים.
תינוק שאינו נינוח בזמן האכלה בין אם יונק או לוקח בקבוק, ותינוק שמתחיל לבכות בזמן התחלה של מציצה של מוצץ – יכולים להיות סימנים לזיהום פטרייתי גם כן.
האם פטריה בפה התינוק זה מדבק?
אם את מניקה, רוב הסיכויים שהתינוק שלך אינו היחיד שיש לו את הזיהום הפטרייתי.
זיהום פטרייתי נוטה לעבור בין התינוק לאמא ובחזרה במהלך ההנקה – כל עוד אחד מכם נשא של הזיהום.
תסמינים של דלקת פטרייתית על הפטמה כוללים תסמינים של שריפה מקומית בפטמה – בדרך כלל דו צדדי, מראה ורוד של הפטמה, מבריק ומגרד.
ייתכן ותחושי כאב חד בשד כמו יריה במהלך ההנקה ואחריה.
סימן נוסף לזיהום פטרייתי בפה התינוק יכול להיות גם זיהום פטרייתי באזור הטוסיק – שיבוא לידי ביטוי בתפרחת חיתולים מפושטת אדומה וכואבת הקשה לטיפול.
איך מטפלים בפטריה בפה לתינוק?
מכיוון שהזיהום הפטרייתי נוטה לעבור בין האמא לתינוק, עדיף לעשות את הטיפול לשניכם בו זמנית.
בדרך כלל הרופא ירשום לתינוק טיפול בתרופה נגד הפטרייה, שמניחים על האזורים הנגועים והלשון בעזרת פיפטה בפה התינוק, פעמים רבות ביום למשך 10 ימים. ישנן תרופות נוספות לטיפול בפטריה עקשנית.
במידה ואתם לא יכולים להגיע לרופא ניתן לרכוש דקטרין אורל ג'ל בבית המרקחת ולטפל עצמאית לפי ההוראות.
עבור האם המניקה ניתן לרכוש משחה מקומית – דקטרין אשר יש להניח אותה אחרי כל הנקה (מריחה מקומית של חומץ יכולה להועיל בתחילת ההדבקה, אך יש לשים לב שהדבר יכול לגרום לתחושת שריפה בשד).
חשוב להרתיח את הביגוד התחתון ב 60 מעלות כמו גם את המצעים שלכם, כדי להיפטר מהפטרייה, ולבצע סטריליזציה של הכלים של התינוק: בקבוקים, מוצצים, נשכנים – אחרי כל שימוש.
איך להימנע מהזיהום הפטרייתי?
האמת היא שאין שום דבר שאת יכולה לעשות כדי למנוע מהתינוק שלך לבוא במגע עם הפטרייה, אלא אם הלידה היא קיסרית.
אפשר להימנע מזיהום עתידי, על ידי שמירה על היגיינה – ניקוי וחיטוי מוצצים, בקבוקים וחלקי משאבת חלב באופן קבוע עד גיל שנה.
לנשים מניקות חשוב לאוורר את השדיים אחרי ההנקה ולאפשר לפטמות להתייבש לחלוטין אחרי שהתינוק סיים לינוק, להחליף רפידות הנקה לאחר כל הנקה, ללבוש חזיות מכותנה שלא לוכדות לחות ולשטוף אותן לעתים קרובות במים חמים (ייבוש של החזיות בשמש עשוי גם לספק הגנה נוספת).
מכיוון שאנטיביוטיקה יכולה לעורר זיהום בפטרייה, יש להשתמש בה רק בעת הצורך – מה שנכון עבורנו ועבור התינוק.
האם אפשר להמשיך להניק כשיש פטריה בפה של התינוק?
אין צורך להפסיק הנקה במידה ואחד ממכם אובחן עם זיהום פטרייתי, אך יש לזכור שבתקופה זו התינוק יכול להתנהג באופן שונה על השד – להביע חוסר נוחות בזמן היניקה.
מה שיכול לסייע זה חשיפה של הפטמות לאור שמש ישיר, במידה והדבר אפשרי, מזרז את ההחלמה.
פרוביוטיקה מאפשרת החלמה זריזה יותר מהדלקת, ואפשרית בזמן ההנקה.
התינוק יחזור לינוק כרגיל אחרי שהדלקת תטופל. חשוב לזכור שאין לשמור חלב שאוב בתקופה זו – מכיוון שהוא עלול לשאת את הפטרייה ולגרום להתרבות שלה שוב בחלל הפה של התינוק.
הכירי את המומחית: אנה קוגן, אחות מוסמכת, MA, יועצת הנקה מוסמכת של משרד הבריאות מנהלת עמוד הפייסבוק והאינסטגרם להורים טריים NURSEWITHLOVE