דיכאון אחרי לידה אצל גברים
כיום ידוע כי דיכאון אחרי לידה קיים גם אצל גברים. מחקרים מראים כי בסביבות 10% מהגברים לוקים בו, בדרך כלל בחודשים הראשונים להולדת התינוק. מהו דיכאון אחרי לידה אצל גברים ובמה הוא שונה מזה הנשי?
"כמה חודשים לאחר הלידה שמתי לב שהתנהגותו של בעלי השתנתה מאוד.
שמתי לב גם שהרבה זמן לא עצרתי להסתכל עליו או לשמוע כיצד הוא חווה את הדברים ואיך הוא מרגיש ,כי הייתי כל כך עסוקה בעצמי ובתינוק שלנו.
באיזשהו שלב אחרי הלידה כשהתפרצתי על בעלי כשלא הצליח לקום בלילה, אמר לי בעלי: את לא קולטת?! גם לי קשה. אני לא ישן, אני מרגיש שאת כבר לא אוהבת אותי,
ובא לי לפעמים שהתינוק הזה יחזור לבטן שלך ונחזור להיות כאן רק אני ואת!"
"הרגשתי נטוש. לפני שהתינוקת שלנו נולדה הרגשתי שיש לנו אינטימיות וקרבה, ופתאום זה נעלם.
הרגשתי שאני לא מעניין בכלל את אשתי ושכל כולה שקועה בתינוקת הזאת. הייתי עייף, אומלל, ובלי שום רצון להיות חלק ממה שקורה בבית.
כשהגעתי הביתה הרגשתי שאני רק כלי עזר לפרוייקט הזה של התינוקת (תביא לי, תיקח לי, למה לא עשית כך וכך...)
ולכן הרבתי להיעדר ולחזור מאוחר מהעבודה"
אינו נחלתן של נשים בלבד
אלה הן מחשבות ורגשות שחלקו עימי נשים וגברים שחוו דיכאון אחרי לידה אצל הגבר. כיום ידוע כי דיכאון אחרי לידה אינו נחלתן של נשים בלבד.
מחקרים מראים כי בסביבות 10% מהגברים לוקים בו, בדרך כלל בחודשים הראשונים להולדת התינוק, וכי אם אינו מטופל, יש לו השפעה על היחסים הזוגיים ועל התפתחות התינוק.
מהו דיכאון אחרי לידה אצל גברים ובמה הוא שונה מזה הנשי?
בחשיבה החברתית והפסיכולוגית מתקשר המושג דיכאון אחרי לידה לנשים.
ידוע כי דיכאון כזה מושפע מהלחצים והעומסים המאפיינים את התקופה שלאחר הלידה, ממצב רגשי, ואף מהמצב ההורמונלי של האשה אחרי הלידה.
הפוקוס והזרקורים בתקופת ההריון והלידה מתרכזים בעיקר באם ובתינוק, ולעיתים המחשבה על הגברים, רגשותיהם והתהליך שהם עוברים בשלבים אלה, נזנחים.
מתווספת על כך העובדה כי מבחינה תרבותית וחברתית יש עדיין יותר הסתרה וקושי של גברים לחשוף את עולמם הרגשי,
ולחלקם תחושה כי אין זה לגיטימי להכיר בקיומה של מצוקה רגשית,
בעיקר בשלב כזה שאמור להיות מאופיין בשמחה, בפרגון זוגי, ובפוקוס על הצלע הנשית במשפחה.
הסמפטומים של דיכאון אחרי לידה אצל גברים זהים לסמפטומים של כל דיכאון אחר וכוללים: ירידה ביכולת להנאה, עצב ודיכדוך, תחושת יאוש. ירידה בתיאבון, קשיי שינה, קושי לתפקד, קשיים תעסוקתיים ועוד.
אם נחשוב לרגע על החוויה של אחרי לידה כחוויה משפחתית וזוגית, וכשינוי שמשפיע על כל בני המשפחה, נוכל להסיק כי דיכאון אחרי לידה הינו מצב שיכול בהחלט להשפיע על שני בני הזוג.
עם זאת, לדיכאון בגרסה הגברית יש כמה מאפיינים ייחודיים משלו:
1. היעדר השפעה הורמונלית שניתן לראות אצל נשים בתקופה שלאחר הלידה.
למרות זאת, דיכאון אחרי לידה אצל גברים כמו גם אצל נשים, הוא דיכאון לכל דבר, שמופיע בעיתוי שלאחר הלידה כנראה בשל הלחצים השינויים והעומסים הרבים המאפיינים תקופה זאת.
גורמי דחק רבים שחוות נשים אחרי לידה משפיעים ישירות גם על הגבר: היעדר שעות שינה, תחושה שזמנך האישי נגזל ואתה נדרש לטפל בתינוק, שינויים במערכת הזוגית, וסוגיות רגשיות הנוגעות להסתגלות להורות.
2. תחושה של גברים רבים כי נזנחו על ידי האשה מאז שנולד התינוק:
גברים רבים שלקו בדיכאון אחרי לידה מציינים כי גורם זה השפיע מאוד על מצבם הרגשי ודיווחו על תחושה כי הם שוליים בבית, בלתי נראים או חשים כי אינם חשובים. כאשר בא תינוק לעולם המשוואה הזוגית עוברת טלטלה, ויש גורם שלישי בבית שדורש הרבה תשומת לב והתייחסות. זוגות רבים מדווחים על מתחים סביב הטיפול בתינוק, אכזבה זה מתפקודו של זה, חילוקי דעות לגבי חלוקת התפקידים והעומסים, ותחושה כי הזוגיות והמיניות "יצאו להפסקה" ואין זמן ומשאבים עבורם כי התינוק גוזל את כל הכוחות.
3. הצורך של גברים למצוא את מקומם מחדש בבית מול בת זוגם ומול התינוק:
אחד הקשיים שמונים גברים בתקופה זאת הוא התחושה שאינם שייכים לדיאדה (הצמד הורה-ילד) של האם והתינוק וצריכים למצוא ולבסס את מקומם מחדש. רוב הגברים חוזרים לעבודתם זמן קצר אחרי הלידה וחלקם נעדרים מהבית עד אחר הצהריים או הערב. חלק מהגברים מדווחים על עומס של ציפיות מהם הכוללות ציפיות להיות בתקופה זאת המפרנס, להיות מעורב בגידול התינוק, ולהוות כתף תומכת לאשה. חלק מהגברים חוששים שאינם משמעותיים עוד עבור בת זוגם והתינוק, או שאינם מצליחים למצוא את תפקידם ומקומם בתוך המציאות החדשה שנוצרה.
4. היעדר משאבים משפחתיים לתמיכה בגבר:
ידוע כי בתקופה שלאחר הלידה הגבר אינו במוקד תשומת הלב, והמשאבים של המשפחה המצומצמת והמורחבת הולכים לכיוון של טיפוח האשה והתינוק.
גם הנשים היולדות לרוב אינן פנויות לדאוג לבן זוגן ולראות כי הוא שרוי במצוקה כיוון שנדרשות למטלות ועומסים רבים ומצפות מבן זוגן ש"יסתדר" ו"יתמודד" בעצמו.
אין ספק כי תקופה זאת טומנת בחובה אתגרים רבים לצלע הגברית במשפחה.
כשגברים לוקים בדיכאון אחרי לידה ופונים לטיפול פסיכולוגי, המטרה היא לסייע להם להסתגל לשינויים, לבנות את זהותם המשולבת כבעלים ואבות בלי להזניח אף צד, לשקם את הדימוי העצמי שלעיתים נפגע בתקופה זאת, ולסייע למערכת הזוגית במידה ונפגעה, להשתקם.
כשגבר לוקה בדיכאון אחרי לידה הוא מספר בדרכו שלא הצליח להסתגל לשינוי, ושהוא זקוק לתמיכה ואמון ממשפחתו הקרובה שיצליח
עם הזמן למצוא את הדרך להתארגן בתוך המציאות החדשה, ולבסס את כל הזהויות והתפקידים שלו בצורה מאוזנת וטובה יותר.
כנשים ובנות זוג, וכמשפחה לזוגות שיולדים, חשוב לשים לב גם למצבו הרגשי של הגבר בתקופה רגישה זאת, מתוך הבנה שגם הוא עובר שינוי גדול ולעיתים זקוק לתמיכה ועזרה כדי להסתגל אליו בהצלחה.
חשוב לזכור שלעיתים עצם הזיהוי המוקדם של המשבר, ומתן
תמיכה מתאימה (חיזוקים, תשומת לב, שיח זוגי מתעניין ותומך, מקום וניראות, וסיוע מקצועי במידת הצורך) יכולים למנוע מהדיכאון להעמיק ולפגוע בחיי הגבר ומשפחתו.
הכר את המומחה: אסנת חדייר גרתי. פסיכולוגית קלינית מומחית מקימה ומנהלת קליניקת מומחים רעננה- מרכז טיפולי רב-תחומי. עוסקת בטיפול פסיכולוגי למבוגרים, הורים, וילדים. מרצה ומתראיינת בתקשורת בנושאים הקשורים לפסיכולוגיה, הורות ומשפחה.
לאתר של אסנת:
http://www.child-psychologist.co.il
ליצירת קשר עם אסנת: 054-5992114