אמצעי מניעה אחרי לידה
רק עכשיו ילדת ואת לא מעוניינת כרגע בעוד הריון? כדאי שתדעי שהנקה לא מגנה עלייך! אם עדיין אין לכם חשק להריון נוסף, אתם בטח תוהים באיזה אמצעי מניעה תוכלו להשתמש? מהתקן תוך רחמי ועד לקונדום נשי ואיזה אמצעי מניעה הכי מתאים לאם המניקה ולא פוגע בייצור החלב בגוף? ד"ר משה רויבורט מסביר.
המדריך לאמצעי מניעה לנשים אחרי לידה
אחרי לידה וברגע שמעוניינים לחזור לקיים יחסים, אך גם אינכם מעוניינים בהריון, יש להתחיל מיד בשימוש באמצעי מניעה לצורך מניעת ההריון.
במדריך הבא לאמצעי מניעה אחרי לידה נסביר מה ההבדלים בין האפשרויות השונות הקיימות, בנוסף נסקור מה הם אמצעי המניעה הבטוחים ואילו אמצעים פחות יעילים, מה היתרונות והחסרונות של כל אחד מאמצעי המניעה הקיימים ואיזה אמצעי מניעה מתאימים לנשים מניקות.
פעם אחת ולתמיד, האם אפשר להיכנס להריון מיד אחרי לידה?
כן! אפשר להיכנס להריון אחרי לידה. המיתוס שאי אפשר להיכנס להריון אחרי לידה שגוי ומטעה.
האם אפשר להיכנס להריון בתקופת ההנקה?
גם בזמן הנקה אפשר להיכנס להריון. זהו מיתוס נוסף שיש להפריך, הנקה היא אינה אמצעי מניעה נגד הריון.
אם החלטתם כי אינכם מעוניינים כרגע בהריון, וגם אם היולדת מניקה, יש להשתמש באמצעי מניעה על מנת לא להיכנס להריון לא רצוי.
תוך כמה זמן אפשר להיכנס להריון מיד אחרי לידה?
ששת השבועות של משכב הלידה הם לא "תקופה בטוחה" וכן אפשר להיכנס בתקופה זו להריון, בניגוד לדעה הרווחת. אם חשבתם שבתקופת משכב הלידה אלו ימים בטוחים, בהם ניתן לקיים יחסים ואין סכנה להרות – טעות בידיכם.
מתי מתרחש הביוץ אחרי לידה?
הביוץ הראשון עלול להתרחש כבר במהלך החודש שאחרי הלידה ולפני המחזור הראשון, וכמובן שהמשמעות היא שמאותו רגע ניתן להרות. לכן כאמור - במידה ואתם מעוניינים לקיים יחסים, אבל לא מעוניינים בהריון, יש להשתמש באמצעי מניעה.
עוד לא קיבלתי את המחזור הראשון אחרי לידה, האם אני יכולה להיכנס להריון או שאני מוגנת?
מאחר והביוץ עלול להתרחש טרם קבלת הוסת הראשונה, אישה שטרם קיבלה מחזור ראשון אחרי לידה לא מוגנת מפני הריון, ובהחלט ניתן להרות לפני קבלת המחזור הראשון.
מה הם סוגי אמצעי המניעה הקיימים? מה היתרונות והחסרונות של כל אמצעי מניעה?
כיום קיימים מגוון אמצעי מניעה המאפשרים בחירה בהתאם לנוחות, תופעות לוואי, מחיר, סיבות דתיות ועוד. נבחן את אמצעי המניעה הקיימים:
את אמצעי המניעה ההורמונליים, ניתן לחלק על פי תדירות השימוש בהם:
גלולות משולבות - כל יום
הגלולות המשולבות מכילות מינונים שונים ונמוכים של פרוגסטרון ואסטרוגן, והן האמצעי השכיח ביותר אחרי לידה.
את הגלולות נוטלים במשך כשלושה שבועות ומפסיקים לשבוע למשך המחזור.
היתרון של גלולות הוא שקל לשלוט בהן, וברגע שרוצים אפשר פשוט להפסיק ליטול את הגלולות וניתן להיכנס להריון. מעבר לקלות השימוש, הגלולות המשולבות הן אמצעי בטוח עם מעט מאוד תופעות לוואי, אך אינן רלוונטיות לנשים מניקות.
מדבקות למניעת הריון - פעם בשבוע
מדבקות נגד הריון, מדבקות "אברה" EVRA, מכילות הורמונים שמשתחררים ונספגים במחזור הדם דרך העור.
בשונה מגלולות, שצריך לקחת מידי יום, את המדבקה צריך להחליף אחת לשבוע.
בשימוש לא נכון - אם מדביקים בצורה לא טובה או שהמדבקה נקרעת או זזה בגלל הזעה או בעת המקלחת - הן פחות יעילות ובטוחות. כמו כן, הן אינן מתאימות לאם המניקה.
טבעת וגינלית - פעם בחודש
טבעת וגינלית, "נובה רינג" Nuvaring, היא טבעת למניעת הריון המכילה שילוב של הורמונים, בדומה לגלולות המשולבות, אותם היא מפרישה לספיגה דרך הנרתיק.
הטבעת מוחדרת לנרתיק רק פעם בחודש, לאחר שלושה שבועות מסירים אותה, ומחדירים חדשה לאחר שבוע המחזור.
אמנם לא צריך להחדיר את הטבעת כל יום, אך יש נשים שפחות מסתדרות עם החדרת הטבעת והיא מפריעה להן. נשים שאין להן בעיה עם הטבעת ואינן מניקות, יכולות ליהנות משימוש בטוח ויעיל.
- שלושת אמצעי המניעה הנ"ל – גלולות משולבות, מדבקות למניעת הריון וטבעת וגינלית – מעבר להיותם אמצעי מניעה, הם גם גורמים להסדרת מחזור. באמצעים אלו משתמשים גם בפן הטיפולי להסדרת וסתות, הפחתת דימום והפחתת כאבים בעת המחזור. כמו כן קבלת מחזור בצורה תקינה פעם בחודש מהווה יתרון עבור נשים דתיות השומרות על טהרת המשפחה.
זריקה הורמונלית - אחת לשלושה חודשים
הזריקות למניעת הריון מכילות פרוגסטרון ומונעות את הביוץ.
היתרון המובהק של הזריקות הוא שצריך לעשות אותן רק פעם בשלושה חודשים, כלומר רק ארבע זריקות בשנה.
החיסרון נובע מתופעות לוואי דמויות גיל המעבר, גלי חום וכו', ולעיתים הכתמות ומחזור לא סדיר בחצי שנה עד שנה ראשונה לשימוש בזריקות.
תופעות הלוואי הופכות את הזריקות לפחות נוחות ואטרקטיביות לשימוש.
בנוסף לתופעות לוואי, במידה ותחליטו שאתם רוצים להיכנס להריון, תצטרכו לחכות שתגמר תקופת השפעת הזריקות כמו גם תקופה נוספת, בה ההורמונים יימצאו בדם ויפחיתו את הפוריות ואת הסיכוי להיכנס להריון.
מעבר לכך, הזריקות בטוחות ויעילות למניעת הריון ומתאימות גם לאם המניקה.
התקן תוך רחמי - פעם בחמש שנים
קיימים שני סוגים של התקנים למניעת הריון. בשני המקרים, הכנסת התקן תוך רחמי מתבצעת ע"י רופא, כאשר יעילות ההתקן הינה בין 3 ל-5 שנים.
אם אישה רוצה להיכנס לפני שעברה תקופה זו להריון, היא יכולה לגשת לרופא ולהוציא את ההתקן.
את ההתקן ניתן להחדיר כעבור 3 חודשים מהלידה. החדרה מוקדמת יותר עלולה להסתיים בפליטה ספונטנית של ההתקן.
התקן תוך רחמי מצופה בנחושת: התקן תוך רחמי ללא הורמונים. מניעת ההריון נובעת מהפרשה של יוני נחושת לרירית הרחם ופגיעה ביכולת ההשתרשות ליצירת ביצית מופרית. הדימום הוסתי עלול להיות מוגבר עקב החדרת התקן זה. היתרון של התקן זה לעומת התקן הורמונלי הוא שהוא זול יותר מהתקן הורמונלי, ובדרך כלל לא גורם להכתמה באמצע החודש. התקן זה יכול לשמש גם כמו "הגלולה של היום שאחרי" במניעת הריון לאחר מעשה.
התקן תוך רחמי הורמונלי: התקנים הורמונליים למניעת הריון, כדוגמת מירנה או ג'נס, מפרישים פרוגסטרון לרירית הרחם ומונעים קליטת הריון וגם משפיעים על הביוץ. היתרון של התקנים אלו, זה שהם מפחיתים את הדימום הוסתי, כמעט ואין דימום בזמן מחזור ואצל חלק מהנשים אין דימום כלל – יתרון לנשים עם דימומים חזקים וכאבים במחזור, לכן משתמשים בהתקן מסוג זה גם בפן הטיפולי.
אילו אמצעי מניעה פחות שכיחים קיימים?
נרות למניעת הריון: אמצעי מניעה בו נעשה יותר שימוש בעבר. נרות למניעת הריון מכילים חומר קוטל זרע.
היעילות של אמצעי זה פחות גבוהה מהאמצעי ההגנה האחרים ולכן הם כמעט לא בשימוש.
קונדום נשי: אמצעי מניעה שפותח לפני כמה שנים והוכנס לשימוש באירופה, בנתיים הוא פחות נפוץ בישראל. הקונדום הנשי עשוי גומי סינטטי בשם ניטריל, ומחדירים אותו לנרתיק לפני האקט המיני.
היתרון של קונדום, גם קונדום גברי וגם קונדום נשי, הוא מניעת הדבקה במחלות מין.
החיסרון נובע בהתעסקות ואי נוחות מסוימת המדווחת על ידי המשתמשים שאינם רגילים לעשות שימוש בקונדום, כמו כן אם לא משתמשים בהם נכון הבטיחות והיעילות יורדת.
מה הם אמצעי המניעה המומלצים לנשים מניקות?
- גלולות שמכילות פרוגסטרון בלבד, mini pills : גלולות בזמן הנקה, כדוגמת סרזט (Cerazette), מכילות פרוגסטרון בלבד, לעומת גלולות משולבות המכילות גם אסטרוגן וגורמות להפסקת ייצור החלב. כתוצאה מכך שגלולות אלו מכילות רק פרוגסטרון, הפעולה העיקרית שלהן היא על רירית הרחם והן לא תמיד מונעות ביוץ. גלולות אלו מתאימות לנשים מניקות אך פחות בטוחות אם לא משתמשים בהן בצורה מדויקת – חשוב מאוד להקפיד על נטילה יומיומית בשעה קבועה. השימוש בגלולות אלו רציף ללא הפסקה ובעקבות כך ופעולתן על רירית הרחם לרוב אין מחזור.
- התקן תוך רחמי: התקן תוך רחמי הוא אמצעי מניעה מתאים גם עבור אישה מניקה, וניתן להשתמש בשני סוגי ההתקנים בזמן ההנקה.
- זריקות למניעת הריון: הזריקות מכילות פרוגסטרון בלבד ועל כן מתאימות למניקה, בדיוק כמו גלולות אשר מכילות פרוגסטרון בלבד.
- אמצעי מניעה חוצצים: קונדום, דיאפרגמה וספוגית למניעת הריון – הם שלושה אמצעי מניעה חוצצים, אשר אינם משפיעים על ההנקה, אלא משמשים כאמצעי מניעה נקודתי בזמן האקט המיני.
האם קיימות שיטות טבעיות למניעת הריון?
הימים הבטוחים: יותר נכון לקרוא לתקופה זו 'הימים הלא בטוחים'.
יש נשים שחושבות שאם סופרים 14 יום מהיום הראשון של המחזור עד לביוץ תקופה זו בטוחה ומכאן נובע הביטוי 'ימים בטוחים', אבל חשוב להבין כי ההנחה הזו לא מדויקת - יש נשים שהביוץ שלהן מוקדם יותר, ומתרחש לפני שעוברים 14 יום, ולכן לא מומלץ להסתמך על שיטה זו כדי למנוע הריון.
משגל נסוג: כמו הימים הבטוחים גם שיטה זו לא בטוחה. מספיק שכמה טיפות ראשונות של נוזל הזרע מופרשות לפני שהגבר יוצא החוצה והטיפות מכילות זרע, זה מספיק כדי להיכנס להריון. במידה ואינכם מעוניינים בהריון לא מומלץ להסתמך על משגל נסוג כאמצעי מניעה בטוח.
ייתכן ויעניין אותך עוד:
הכר את המומחה: דר' משה רויבורט הוא מומחה לגינקולוגיה ופריון, בעל נסיון רב בטיפולי פוריות, הפריה חוץ גופית, תרומת ביציות ושימור פוריות. מקבל במרפאתו בת"א ובפ"ת.
לאתר של דר' רויבורט - לחצו כאן!
לדף הפייסבוק המקצועי - https://www.facebook.com/Dr.Royburt/
לאתר המרפאה של דר' רויבורט לחצו כאן.