גודש בשד
כמעט כל אישה שילדה, גם אם הניקה וגם אם לא, נאלצה לחוות גודש. השדיים מלאים וכואבים וישנה תחושה כאילו עוד רגע, החזה שעד לפני רגע, היה רך ונעים, מתפוצץ. אז רגע לפני שאת מתייאשת, הנה כמה כלים וטיפים לטיפול במלאות וגודש בשדיים.
טיפול בגודש ומלאות בשד
"מתפוצצים לי השדיים" או במילים אחרות... גודש
ילדת לפני 3 ימים, את עייפה, שמחה, מפוחדת ומאושרת. הגוף שלך, שהבין שנולד לך תינוק בריא ורעב (בעקבות הירידה בהורמונים שאחרי הלידה והניסיונות להניק במהלך הימים הראשונים) עוד לא מסונכרן עם כמויות החלב שהתינוק דורש ולכן מייצר כמות גדולה מאוד של חלב.
הייצור המוגבר הזה, גורם למה שמכונה גודש. השדיים מלאים בחלב עד לתחושה של התפוצצות, כואבים ואדומים. את לא מצליחה להניק כי התינוק מתקשה להתחבר לשד. את כאובה.
מלאות של הימים הראשונים אחרי לידה או במקרים בהם לא הנקת שעות רבות (מעבר לרגיל) מתאפיינת בשדיים קשים,
כואבים, לעיתים מבריקים, אדומים או חמים. בחלק גדול מהמקרים, מלאות מאוד גדולה שלא טופלה בזמן תקשה על ההנקה, השד הופך להיות עגול מידי ולא גמיש והתינוק מתקשה לתפוס את הפטמה ולינוק.
הבעיה במלאות גדולה (גודש) היא מה שקורה אם לא מטפלים בה. חוסר טיפול במלאות, מביא למצב של גודש ואז הטיפול בו מורכב יותר (גם עליו נדבר).
גודש בשד בהנקה
מתי עלול להיווצר גודש או מלאות בשדיים?
- ביום השלישי אחרי הלידה – עם או בלי קשר להנקה שהתקיימה אחרי הלידה.
- במקרים בהם נפתח פער גדול בין ההנקות – אם בגלל האכלה בבקבוק, אם בגלל שהתינוק ישן יותר מהרגיל, או בתקופה של מעבר למוצקים.
- במקרים בהם ההנקה לא מתנהלת בצורה תקינה והשד לא מתרוקן בצורה אופטימלית.
- אם עולה לך חום, מעל 38 מעלות ומתחילה תחושת שפעת – תשאבי את השד עד לתחושת הקלה והניקי את תינוקך. אם החום לא ירד עד 24 שעות אחרי שהחל, גשי לרופא.
- אם הגודש מתקיים רק בצד אחד. גודש ומלאות מתקיימים בשני השדיים (לא תמיד באותם היקפים) – אלא אם שכחת להניק בצד הגדוש, שימי לב להנקה משני השדיים.
- אם הגודש מתרכז בנקודה מסוימת בשד – אז לא מדובר בגודש אלה בסתימה באחת מצינוריות החלב.
- גודש או סתימה שחוזרת על עצמה במהלך תקופה קצרה.
- ייבוש חלב אם וסיום שלב ההנקה
- דלקת בשד בהנקה - טיפול ומניעה
- כאבי פטמות וטיפול בתקופת ההנקה
- האם להעיר תינוק כדי לאכול
- פטמות סדוקות - טיפול ומניעה
- העשרת חלב אם - כך תעשי זאת נכון
מה אפשר לעשות כדי להמנע מגודש/ מלאות בשדיים ?
להניק, להניק, להניק!
ריקון השד הוא הדרך הטובה ביותר להימנע מגודש או מלאות בשדיים, הניקי את תינוקך על פי דרישה והציעי לו לינוק בכל פעם שיראה סימני רעב ראשוניים. הניקי אותו בתדירות ולאורך הזמן שהוא דורש. אם שמת לב שנפתח פער בין האכלות והשדיים מתחילים להתמלא, הציעי לתינוק לינוק או נצלי את המלאות לשאיבה ולריקון השד.
הגעת למצב של גודש, הנה כמה כלים להקלה על גודש בשד:
עיסוי השדיים: עסי את השד בתנועות מעגליות תוך נשימה עמוקה ורגועה כדי להזרים את הדם בשד ולאפשר לחלב לזרום ביתר חופשיות בשאיבה או בהנקה הבאה.
קומפרסים קרים: קחי 2 טיטולים של התינוק הנולד, העבירי אותם בזרם המים מתחת לברז (פעם אחת) והכניסי למקפיא.הניחי את הטיטול הקפוא על השדיים לכמה דק', לפני ההנקה. (אם אין לך טיטול קפוא, גם אפונה קפואה היא פיתרון טוב). לאחר קירור השד, הנפיחות תרד מעט ויהיה לתינוק קל יותר להתחבר לשד.
שאיבה או ריקון השד: סחטי את השד מעט כדי לשחרר את המלאות או השתמשי במשאבה כדי להוריד את הכאב והמלאות הגדולה בשד. לאחר שחרור המלאות מהשד (לא עד לתחושת התרוקנות מלאה) השד יתרכך ויהיה לך קל יותר להניק.
סימנים שצריך לשים אליהם לב כאשר יש גודש בשד:
תחושת גודש ומלאות בשדיים היא תחושה לא נעימה, אבל ישנם פתרונות מהירים וזמינים שיקלו על הכאב, הדרך הטובה ביותר להימנע מגודש היא הנקה או שאיבה, השתדלי שלא להגיע לנקודה בה את חשה מלאות כל כך גדולה עד לכדי כאב.
קרה והגעת, רוקני את השד סמוך ככל הניתן לתחושת המלאות. מרגישה שאת לא מצליחה להשתלט על הגודש והמלאות, פני ליועצת הנקה כדי שתבחן כיצד התינוק מנקז את החלב מהשד והאם ישנה בעיה נוספת שיש לטפל בה.
ייתכן ויעניין אותך גם:
הכר את המומחה: שלומית הולצברג חיים, מדריכת הנקה מטעם מכללת דיאדה, דולה ומדריכת הכנה ללידה. מלווה נשים בשלבי ההורות הראשוניים החל מההריון ועד לטיפול בתינוק הקטן. כאן בשבילך, בדרך שלך 058-5858564
לעמוד הפייסבוק של שלומית: www.facebook.com/shlomitdula