טורטיקוליס או העדפת צד - מה עושים?
נטייה צווארית יכולה לנבוע מטורטיקוליס או מהעדפת צד. בשני המקרים יש חשיבות בזיהוי, אבחון וטיפול כמה שיותר מוקדם, מאחר ולמצב זה יש השלכות על כל השלבים ההתפתחותיים של התינוק. מה זה טורטיקוליס ומה היא העדפת צד? מה ההבדל בין השניים? ואיך מטפלים בכל אחד מהמקרים? כל התשובות במאמר הבא
נטייה צווארית: מה ההבדל בין טורטיקוליס להעדפת צד ואיך מטפלים?
מה היא נטייה צווארית?
נטייה צווארית היא נטייה של ראש התינוק לצד אחד בלבד – צד ימין או צד שמאל. ניתן להבחין בנטייה צווארית כאשר התינוק שוכב על הגב והאוזן שלו קרובה יותר לכתף אחת, והיא עלולה להיגרם מאחת משתי סיבות: טורטיקוליס או העדפת צד.
מה זה טורטיקוליס, מה היא העדפת צד ומה ההבדל ביניהם?
טורטיקוליס (טורטיקוליס מולד)
- טורטיקוליס הוא מצב רפואי שבו שריר בצד אחד של הצוואר מקוצר (השריר שנקרא: SCM - Sterno Cleido Mastoideus).
- לתינוק תהיה מגבלת תנועה לצד אחד, כאשר תנועת הראש תהיה לכיוון הצד המקוצר, מאחר והשריר המקוצר אינו מאפשר תנועה מלאה.
- טורטיקוליס נוצר בד"כ ממנח מסוים בו התינוק היה "תקוע" ברחם, אך יכול להיווצר גם מטראומה בלידה (למשל בלידת ואקום).
- לרוב אפשר להבחין בטורטיקוליס כבר בלידה או בימים הראשונים אחריה.
- במצב של טורטיקוליס איש מקצוע יבחין בד"כ בבליטה, הממוקמת על השריר המקוצר.
העדפת צד
- העדפת צד היא העדפה נרכשת או התפתחותית. יש שקוראים לה טורטיקוליס נרכש, לעומת טורטיקוליס מולד (מהסעיף הקודם).
- שריר ה-SCM אינו מקוצר באף אחד מהצדדים, כלומר בהעדפת צד התינוק יכול להזיז את הראש גם לצד השני, אך הוא לא יעשה זאת כי הוא מעדיף צד אחד.
- הגורם להעדפת צד טמון בדרך כלל בשגרה והתנהלות יומיומית אסימטרית.
- טיפול בהעדפת צד יתבצע אצל מלווה התפתחותית שתדריך, תעזור ותלווה את ההורים בתהליך של לימוד המוח של התינוק על קיומו של הצד השני של הגוף.
בשני המקרים, גם בטורטיקוליס מולד וגם בהעדפת צד נרכשת, התינוק בעל נטייה של הצוואר לצד אחד, אך הגורמים לבעיה ודרכי הטיפול שונים, ולכן חשוב להבדיל בין השניים ולבצע אבחנה נכונה.
טורטיקוליס או העדפת צד לתינוק - ההסבר המפורט בסרטון הבא:
איך מתפתחת העדפת צד?
כאמור, העדפת צד נרכשת ואיננה מולדת. אם כך כיצד היא נרכשת? העדפת צד נרכשת כאשר פעולות בסיסיות ושגרתיות בהתנהלות היומיומית של התינוק מבוצעות לכיוון אחד בלבד.
לדוגמא, אם משכיבים את התינוק בעריסה צמוד להורה תמיד באותו הכיוון (עם הראש לכיוון אחד והרגליים לכיוון השני) והוא נוטה להפנות את ראשו להורה, לכן ראשו יפנה לאורך כל זמן השינה לכיוון אחד.
אם מאכילים את התינוק עם בקבוק ויד ימין/שמאל של ההורה חזקה יותר יש נטייה להאכיל אותו תמיד באותו הכיוון (של היד החזקה) מה שיגרום לראשו להיות מופנה לאורך כל זמן ההאכלה לאותו הכיוון. ספר המונח בעגלה בצד אחד ועוד.
גורמים נוספים העלולים לגרום להעדפת צד: עין חלשה אשר מעודדת מבט כיוון אחד (לכן לעיתים בנוסף לטיפול פיזיותרפי והתפתחותי תופנו גם לרופא עיניים), ריפלוקס העלול להוביל להקאה ולהטייה מעבר לכתף לכיוון אחד ועוד.
מה ההשלכות של טורטיקוליס / העדפת צד?
נטייה צווארית שאיננה מטופלת משפיעה על כל השלבים ההתפתחותיים של התינוק – זחילה עם יד אחת, שכיבה נוחה על צד אחד, הרמת ראש עם הטייה לצד אחד, התהפכות רק לכיוון אחד, קשר עין-יד, רפלקסים, שיווי משקל, יציבה וכל התפתחות מוטורית, מאחר וכל תנועה תתפתח לצד אחד באופן א-סימטרי ולא לשני הצדדים.
בנוסף, שכיבה על הבטן והרמת ראש יהיו קשים לתינוק במצב של העדפת צד.
כמו כן, בעקבות הלחץ הקבוע על צד אחד, עלולה להיווצר גם פלגיוצפליה – עיוות והשטחה של הגולגולת של התינוק.
בגלל ההשלכות המשמעותיות, יש חשיבות עליונה לזהות ולטפל בנטייה צווארית, בין אם מדובר בטורטיקוליס ובין אם מדובר בהעדפת צד, כמה שיותר מוקדם.
איך מזהים טורטיקוליס מולד או נרכש?
נטייה צווארית הנובעת כתוצאה מטורטיקוליס מולד בד"כ תזוהה בלידה או בימיו הראשונים של התינוק בעולם.
במקרה של העדפת צד ניתן יהיה לזהות זאת בבית כאשר התינוק שוכב על גבו, אוזן אחת תהיה קרובה יותר לכתף אחת. בדרך כלל בשכיבה על הבטן הראש ייטה לצד ההפוך.
מתי לגשת לטיפול בנטייה צווארית?
בכל מקרה, כשיש חשד לנטייה צווארית, טורטיקוליס או העדפת צד, ניתן להגיע לרופא ילדים לצורך אבחון וקבלת טיפול.
במקרה של טורטיקוליס מולד, יהיה צורך בשילוב בין הליווי ההתפתחותי לטיפול ע"י איש מקצוע מתחום הפיזיותרפיה או האוסטאופתיה לצורך שחרור השריר המקוצר.
במקרה של העדפת צד ניתן יהיה לבצע הדרכה ממוקדת ע"י מלווה התפתחותית.
מה עיקרון הטיפול בבעיה?
כדי לטפל בבעיית הנטייה הצווארית תחילה יש לאבחן האם הגורם הוא טורטיקוליס או העדפת צד.
במידה ומדובר בהעדפת צד, אפשר בתהליך של ליווי התפתחותי לעזור למוח של התינוק להכיר בקיומו של הצד השני בעזרת המון מגע בצד הלא מועדף.
במקרה של טורטיקוליס, רצוי לבצע טיפול משולב – לטפל ע"י איש מקצוע בשחרור וחיזוק השריר המקוצר ובמקביל לעבור תהליך של ליווי התפתחותי לתיקון האסימטריה בהתנהלות היומיומית ומעבר לפעולות סימטריות.
איך להקל על טורטיקוליס או העדפת צד בבית?
במקרה של טורטיקוליס האופציה היחידה והראשונה היא טיפול ע"י איש מקצוע.
לאחר הטיפול בשריר המקוצר יהיה ניתן להקל גם ע"י פעולות ביתיות כמו בהעדפת צד בדרכים הבאות:
- מגע רב בצד הלא מועדף על התינוק – אם ההעדפה בצד ימין לתת מגע בצד שמאל ולהפך. מגע ביד, ברגל, במותניים וכו' בצד הלא מועדף יעזור למוח להכיר צד זה ויעודד את התינוק להזיז את הראש לצד הזה ובהדרגה ישחרר אותו מהעדפת הצד.
- שינוי כיוון התנוחות – הימנעות מתנוחה אחת לכיוון אחד.
- מעבר להתנהלות סימטרית בשגרת היום יום – כל פעולה יש לבצע באופן סימטרי פעם לצד ימין ופעם לשמאל לסירוגין. השכבה בעריסה, האכלה, הרמה וכו'.
- עד גיל חצי שנה העדפת שכיבה במנח ישר ולא מוגבה – להמעיט בשכיבה בסלקל, בעגלה עם משענת מורמת, טרמפולינה וכל אביזר בו השכיבה לא במנח ישר.
- להרבות בשכיבה על הבטן בשעות הערות – שיפור השליטה על הראש ואיזון הסימטריה מתבצעים בעת הרמת הראש בשכיבה על הבטן.
חשוב לציין, שנהוג להגיד להורים פשוט להעביר את כל הצעצועים לצד השני ושכך הבעיה תיפתר, אך לא כך הדבר, ברוב המקרים נדרש טיפול יותר עמוק ונדרשת הדרכה הורית בנושא.
לכן יש חשיבות גבוהה להגיע לאבחון ובמידת הצורך למלווה התפתחותית, כדי לקבל ליווי והדרכה מקצועית שיכולים להתבצע ב-2 פגישות ממוקדות, בהן תצליחו לתקן את הבעיה מהשורש שלה ולמנוע בעיות התפתחותיות בהמשך.
ייתכן ויעניין אותך עוד:
בואי נדבר על זה:
עדי - בייבי שירי - מלווה התפתחותית.
ליצירת קשר עם עדי בטלפון: 052-6409087
ניתן ליצור קשר עם עדי גם ישירות בוואטסאפ:
או השאירי הודעה ועדי תחזור אליך: