הסכם ממון לפני נישואין וילדים
הסכם ממון לפני הנישואין והילדים - מה המשמעויות שלו ולמה בכלל אנחנו צריכים אותו? ומה הסיבה שבעשור האחרון יש זינוק משמעותי של עריכת הסכמי ממון שין בני זוג לפני הנישואין? ומה בכלל אמור להכיל הסכם ממון? כל הפרטים במאמר הבא.
למה צריך בכלל הסכם ממון לפני נישואין?
רות ואייל נישאו בשנת 2018. אלו נישואיו השניים של אייל והראשונים של רות. רות בת 29 ואייל בן 32.
איל פנה אלי על מנת שאערוך להם הסכם ממון לפני הנישואין.
כבר בשיחת הטלפון הראשונה הבנתי שמדובר בזוגיות מיוחדת, אוהבת ותומכת ועם זאת היה קיים מתח סביב ההחלטה שלו.
איל מגיע לזוגיות עם רות לאחר הליך גירושין שנמשך מספר שנים, ויחד עם זאת עם דירה ועסק בבעלותו.
איל, שחווה גירושין ללא הסכם ממון קודם, הבין שעליו להסדיר את המערכת הרכושית בינו לבין רות עוד לפני הנישואין.
החלטתו של איל יצרה מתח לא קטן במערכת הזוגית שלהם, ועל כן הם חיפשו עורך דין ומגשר להוריד את מפלס הלחץ ולגשר על הפערים הרגשיים שנוצרו.
עליה משמעותית בהסכמי ממון לפני נישואין
בשנים האחרונת אנו עדים לעליה משמעותית לעריכת הסכמי ממון בין שני זוג עוד לפני הנישואין והילדים. הסיבות לכך נעוצות במספר גורמים:
- אם בעבר זוגיות היתה נמשכת עד שהמוות יפריד ביננו, הרי שבעשורים האחרונים, שיעור הגירושין עולה ועומד בשנים האחרונות על יחס של 1:3.
- גיל המתחתנים בשנים האחרונות עולה, ויחד עם זאת צוברים בני הזוג נכסים וממון ומגיעים למערכת הזוגית עם רכוש שנצבר במהלך השנים עוד לפני הנישואין והבאת הילידם לעולם. רובם כבר פיחתו קריירה ומוניטין וברצונם להסדיר את מערכת היחסים הרכושית בין הצדדים מראש.
- לעיתים מגיעה הדרישה לעריכת הסכמי ממון לפי נישואין דווקא מהורי אחד הצדדים, בעיקר כאשר יש ממון בצד השני או רצון של ההורים לשלב את ילדם בעסק משפחתי כלשהו.
הפן הרגשי של עריכת הסכם ממון לפני הנישואים
הסכם ממון הינו הסכם משפטי המסדיר את ענייני רכושם של בני זוג. כאשר הדרישה לערכית הסכם כזה מגיעה משני הצדדים, לא קיים כמעט פער רגשי ועריכת ההסכם מתמקדת עניינית בחלוקת הרכוש לאחר פרידה, אם בני הזוג יחליטו להתגרש.
המכשול העיקרי המעכב בני זוג לערוך הסכם שכזה, יושב בד"כ על הפן הרגשי, כאשר הצד שלא יזם את המהלך או שהוא אינו בעל רכוש כלשהו מרגיש רגשות כמו "מה, הוא לא סומך עלי?" "למה אני צריך לדבר על פרידה וחלוקת רכוש עוד לפני התחתנו?" וכו' ...
ההסבר ההגיוני לעריכת הסכם שכזה הוא כתעודת ביטוח, כפי שאנחנו מבטחים מכוניות, רכוש, בריאות ונושאים נוספים, שמא יקרה משהו, הרי, גם החשש לגירושין קיים, ועל כן יש חשיבות להתמודד עם סוגיות אלו עוד לפני הנישואין , על מנת להבטיח חלוקת רכוש הגיונית בין הצדדים, במידת הצורך.
נחזור לרות ואייל, רות הגיעה לפגישה נסערת והביעה עלבון גדול בבקשה של אייל.
אך האהבה ביניהם כל כך חזקה ולכן הסכימה להגיע ולשמוע את הבקשה באוזניים אחרות.
אחרי חצי שעה שאייל הביע בפניה את אהבתו אליה, ואת הפחד שלו מפני תהליך נוסף של גירושין אם יקרה ביניהם, כפי שהתרחש עבורו בעבר, רות הסכימה להיכנס לתהליך.
במהלך הפגישה זרענו בורות בטחון ושקיפות שהובילו אותה להבין מה עומד מאחורי בקשתו של אישה לעתיד, ולאחר מכן הצלחנו להתקדם בניסוח סעיפי ההסכם.
חשיבות רבה מאוד במהלך פגישות מסוג זה היא לנטוע בצד הרגיש בטחון כלכלי ורגשי על מנת להסיר את החששות והפחדים שלו.
מה כולל הסכם ממון לפני נישואים וילדים?
הסכם ממון כמו במקרה של רות ואייל נערך עוד בטרם נישאו השניים. אך ניתן לערוך הסכם שכזה גם לאחר הנישואין. ההבדל הוא בתהליך המשפטי. אם את הראשון ניתן לאשר בפני נוטריון, הרי את השני יש לאשר בפני בית משפט לענייני משפחה על מנת להקנות לו תוקף של פסק דין.
פקיעת הקשר
חשוב מאוד לכלול סעיף זה בהסכם ממון לפני נישואין. בעבר פקיעת הקשר היה נושא מקור לסחיטות והתניית ביצוע איזון המשאבים או פטירה ולאחר חקיקת חוק יחסי ממון סעיף 5 חל הסדר בו מועד ביצוע איזון המשאבים אינו תלוי במועד פקיעת הקשר. מומלץ לכתוב בהסכם כי הם מסכימים שהקשר ביניהם מבוסס על רצון הדדי לחיים משותפים והוא יתקיים כל עוד ירצו בו שניהם יחד.
רכוש
ניתן לקבוע 3 סוגים של הסדרים רכושיים: הסדר שיתוף כללי, בו תהא החלוקה ביניהם שיווניות, הסדר שיתוף חלק – לפיו קיימת הפרדה בין רכוש שנצבר לפני הנישואין ואחריו. והסדר הפרדה כולל, לפיו כל רכוש שהיה שייך להם לפני החתימה על ההסכם וכל זכות אשר תיצבר גם לאחריו תישאר בבעלות אותו צד, אלא אם רשמו אותו על שניהם.
דירת המגורים
נהוג לקבוע הסדר ספציפי על דירת המגורים, לפיו דירת המגורים הינה נכס משותף של בני הזוג בהתאמות מתבקשות ולפי נתונים של שנות נישואין ומספר ילדים.
ילדים
נהוג שלא להכליל את נושא הילדים בהסכם שכזה, אלא ברמה הצהרתית.
נושאים נוספים שיש לקחת בחשבון בכתיבת ההסכם: ביצוע האיזון בפועל, פתרון מחלוקות, ערך זכויות נפרדות, העדר כשירות, תחלופים ועוד כאלו ואחרים בהתאם לעולמם של בני הזוג. לקריאה נרחבת על הליך גירושין עם תינוק בבית לחצי כאן.
לסיכום, הסכם ממון לפני נישואין הפך לשכיח מאוד בקרב זוגות צעירים שעתידים להינשא בעיקר בשל עליית גיל הנישואין וצבירת רכוש אישי לפניו.
המכשול העיקרי של בני זוג צעירים בבואם להיכנס לתהליך שכזה הוא רגשי.
מחד, כיצד בעל הממון יציג את בקשתו בפני הצד השני, ומנגד כיצד הצד השני יוכל להתגבר על הדיסוננס הרגשי שנוצר בעקבות בקשה שכזו.
בכל שלב, מומלץ להתייעץ עם עורך דין בעל אופי גישורי-אימוני על מנת שזה יוכל לכוון את הצדדים לפתרון הפלונטרים הרגשיים עד לכדי כתיבת ההסכם.
הכר את המומחה: דגנית אלישיב עו"ד לענייני משפחה ומגשרת גירושין מוסמכת. דגנית גם עורכת הסכמי ממון, מלווה תהליכי גישור גירושין . ניתן לקבל פרטים נוספים באתר של דגנית כאן: עו"ד דגנית אלישיב – גירושין בהסכמה.