ידעת שאפשר להקטין את הסיכוי לתפרים בלידה?
נושא חתך החיץ מעסיק לא מעט נשים לקראת הלידה. אך לא כולן יודעות שיש כמה דרכים להקטין את הסיכוי לקרעים וחתכים בלידה.
מהו חתך החיץ?
חתך החיץ הינו הליך כירורגי המבוצע ביולדות במהלך הלידה. הוא מתבצע במהלך השלב השני בלידה ונועד להרחיב את פתח היציאה של התינוק מן הנרתיק לאוויר העולם. החתך מבוצע על ידי מיילדת בלמעלה מ-40% מן המבכירות (נשים שזו להן לידה ראשונה) בישראל. הנתונים מסמנים על כך שהליך זה מזרז את השלב השני בלידה ב-9 דקות בממוצע אך יש לו השלכות לוואי כמו לכל הליך כירורגי.
מדוע כדאי למנוע את חתך החיץ?
מחקרים הראו כי חתך החיץ עלול לגרום לזיהום, כאב, צלקות, הפרעה ביחסי מין ואף בהנקה ובבונדינג הראשוני והמשני עם התינוק. עוד הראו המחקרים כי חלק גדול מחרדת הלידה ממוקדת סביב נושא החתך, וכי נשים שמסיימות לידה עם פרינאום שלם מביעות שביעות רצון גבוהה בהרבה מן הלידה מאלו שסיימו אותה עם תפרים.
מהי הדרך היעילה ביותר למניעת חתך תפרים וקרעים בלידה?
הדרך היעילה ביותר אשר נמצאה מחקרית לסיום לידה ראשונה וחוזרות ללא תפרים היא אימון בסימולטור לידה. קיימים בענף מוצרים מאמני לידה המורכבים מבלון וממשאבה המאפשרים ניפוח. הבלון מדמה את הלידה בהדרגה עד גודל ראש תינוק בשבועות האחרונים לפני לידה כשהוא בפתח הנרתיק, ולסגל אותו למתיחה הצפויה לו בלידה (דוגמא למאמן לידה שכזה: בלון אפי-נו). כתוצאה – היולדת חווה לידה קצרה וקלה יותר, נזקקת פחות למשככי כאבים וממקסמת את הסיכויים שלה לסיים אותה ללא חתך, קרעים ותפרים.
האם שימוש במאמן לידה יעיל כמו עיסוי הפרינאום הידני?
האימון במאמן לידה נמצא במחקר הקליני יעיל פי שלושה מעיסוי הפרינאום הידני בשמירה על החיץ שלם ובהגנה מפני חתך, קרעים ותפרים. זאת, היות שהעיסוי הידני מטפל אך ורק בחלק קטן מהפרינאום, ואילו הבלון שהינו עגול בטפל היקפית בכל פתח הנרתיק ומכין אותו בצורה יעילה בהרבה ללידה ללא חתך.
מהו עיסוי פרינאום?
עיסוי פרינאום הוא הדרך הישנה להתכונן ללידה. מדובר בעיסוי ממוקד של רקמות אזור החיץ בשבועות האחרונים להיריון, לקראת הלידה. העיסוי אמור להפחית את הסיכויים של היולדת להיחתך או להיקרע בלידה.
איך מבצעים עיסוי פרינאום - והדגמה - למדריך המלא לחצי כאן!
איפה בכלל נמצא הפרינאום?
פרי-נאום מלטינית 'עוטפי המוצאות' הוא שם כללי לרקמות העוטפות את פתחי המוצא שלנו: פתח השופכה, פי הטבעת ופתח הנרתיק. עיסוי הפרינאום נוגע רק לרקמות שבין פתח הנרתיק ופי הטבעת לכיוון פי הטבעת.
מתי כדאי להתחיל לבצע עיסוי פרינאום?
עיסוי פרינאום מבצעים החל מן השבוע ה-34 להריון, העיסוי נמשך 10 דקות בכל פעם.
האם צריך לבצע עיסוי פרינאום כל יום?
ההמלצה הכללית היא לבצע את העיסוי בכל יום, אולם הניסיון מראה כי הנחייה זו היא גורפת מדי ואינה מעודדת התמדה. לכן, מומלץ לשמור על מינימום של 3-4 עיסויים בשבוע, השאר – בונוס.
איך עושים עיסוי פרינאום?
את העיסוי אפשר לעשות בזוג או בשיטת DIY – עשי זאת בעצמך. בעיסוי בזוג שוכבים על מגבת בקצה המיטה, מניחים את כפות הרגלים קרוב לישבנים, ונותן העיסוי משתמש בפרק העליון של האצבע המורה בכל יד כדי למתוח את החיץ בצורה הדרגתית – מתיחה כלפי מטה (פי הטבעת, אך להיזהר לא לגעת בו), ואז לצדדים. כלומר, יש לצייר עם האצבעות תנועת מתיחה בצורה של 'פלוס הפוך'. האנטומיה הנרתיקית תדאג שהפלוס הזה ייראה יותר כמו עוגן. את המתיחה יש לשמור לדקה. לאחר המתיחה יש לנוח במשך דקה ולתרגל מחזור נוסף.
זה כואב?
עיסוי פרינאום אינו אמור לגרום לכאב ואם נוצר מצב שכזה יש להימנע ממנו. חשוב לשמור על דיאלוג פתוח: המקבלת צריכה לומר אם המגע מכאיב, והנותן/ת של העיסוי צריך להיות קשוב ואף ליזום בעצמו תשאול כדי לוודא שהעיסוי הוא בתחום היעיל והלא מזיק.
איך עושים עיסוי פרינאום לבד, בלי עזרה מבן או בת זוג?
כשעושים לבד, שוכבים בחצי שכיבה-ישיבה, כורעים, או עומדים כשרגל אחת על שרפרף ומשתמשים בשני האגודלים לעיסוי, כשהם מופנים כלפי פנים הנרתיק. כל השאר – בדיוק אותו הדבר.
איזה הכנות כדאי לעשות לקראת העיסוי?
לקראת העיסוי כדאי להתקלח היטב, וכדאי שנותן העיסוי יגזור ציפורניים, ישייף אותן ואז ירחץ ידיים היטב. הידיים צריכות להיות נקיות ויבשות לקראת העיסוי.
באיזה שמן כדאי להשתמש לעיסוי?
לפני עשור השתמשו למטרת עיסוי פרינאום בשמן נבט חיטה, אולם אז עלתה ההשערה כי השימוש בשמן זה מגביר את הסיכוי להתפתחות פטרייה בנרתיק והשימוש בו הופסק. מאז, השמן הנפוץ ביותר לעיסוי הינו שמן שקדים מתוקים אולם ניתן להשתמש גם בשמן זרעי ענבים שהוא פחות שמנוני ויותר מימי בתחושה. שימו לב שיש למזוג מהבקבוק כמות קטנה בכל פעם ולא להחזיר שמן משומש לבקבוק גם אם לא היה בשימוש הוא נראה נקי. שמן משוחרר לא יוחזר!
האם ניתן להשתמש בשמן גם על מאמן הלידה?
בהחלט לא. מאמן הלידה מיוצר מסיליקון רפואי. זהו חומר אורגני אשר אין להביאו במגע עם שמנים. ניתן בהחלט להשתמש בחומר סיכה על בסיס מים דוגמת KY ג'ל או כל לובריקנט אחר נטול תוספים, כלומר כל ג'ל סיכוך המיוצר על בסיס מים ואינו כולל חומצת פירות או דבש.
כתבות נוספות שיעניינו אותך:
- מחשבון הריון - חישוב גיל ההריון ותאריך לידה משוער
- טיפול והתמודדות עם תפרים לאחר לידה
- זירוז לידה טבעי
- רוצה לידה קלה ומהירה? תפסיקי לפחד
- כיצד למנוע סימני מתיחת עור בהריון?
- 8 תרגילים כדי לעזור להיפוך העובר באופן טבעי
הכר את המומחה: הכותבת היא רותי קרני הורוביץ. מנהלת ביה"ס לדולות 'אמנות הלידה', ומנכ"ל משותף בחב' אפי-נו ישראל בע"מ.