רק שלא יתרגל

כמ הפעמים שמעתם את המשפט "רק שהוא לא יתרגל", משפט שהוא לא תמיד מדוייק. ישנם הרגלים וישנם צרכים הישרדותיים, אז למה כן הילדים שלנו מתרגלים? איך משנים הרגלים? כמה זמן לוקח לשנות הרגל?
רק שלא יתרגל
המשפט "רק שלא יתרגל" בנושא הילדים שלנו, נשמע לא מעט. אנחנו יכולים לשמוע אותו מהסבתות, הדודות, חברים וגם לפעמים אנחנו כהורים אומרים אותו בהקשרים שונים. אז למה כן הילדים שלנו מתרגלים? איך משנים הרגלים? כמה זמן לוקח לשנות הרגל? ועוד.

הרגל או צורך הישרדותי?

פירוש המילה הרגל – הרגל הוא פעולה שעושים אותה שוב ושוב עד שהיא הופכת למנהג קבוע. האם לילדים שלנו יש הרגלים? בהחלט!
אנו מתנים הרגלים מהיום הראשון שהילד שלנו נולד, לדוגמא: ההרגל הראשון שאנו מתנים הוא חיתול. תינוק שנולד ושמים לו חיתול מכח ההרגל יודע שכשהוא מתעורר מחליפים לו חיתול, לפני השינה מחליפים לו חיתול וחוזר חלילה. יחד עם הרגלים קיימים גם צרכים הישרדותיים.

תינוק נולד עם צורך הישרדותי, למשל אוכל הוא צורך הישרדותי, שינה היא צורך הישרדותי וגם מגע עד גיל חמישה חודשים הוא צורך הישרדותי.
אתם מופתעים שמגע הוא צורך הישרדותי? המגע מעניק ביטחון ותורם להתפתחות הילד.

הצורך במגע וקירבה חזק יותר מהצורך לאכול

ההוכחה לכך נראתה בניסוי שבוצע על ידי פסיכולוג חוקר בשם הארי הארלו.
הארלו לקח גור קופים והפריד אותו מאימו, הוא הכניס אותו לחדר עם שתי בובות.
בובה אחת הייתה עשויה מחוט תיל והיה עליה אוכל, בובה שנייה הייתה עטופה במגבת ונעימה למגע. בשעת מצוקה, הקוף נצמד לבובת המגבת בעוד שלבובת התיל ניגש רק בעת הצורך לאכול. את רוב זמנו, בילה הקוף על בובת המגבת. הניסוי בוצע מספר פעמים באופנים שונים והוכח כי הצורך במגע וקירבה לגוף הדמות המטפלת, חזק יותר מהצורך לאוכל. לכן המשפט "רק שלא יתרגל על הידיים" עד גיל 5 חודשים אינו רלוונטי.

להפך, ככל שתרימו יותר על הידיים ותעניקו יותר קירבה וחום גוף לילדכם, תגדלו ילד עם ביטחון שלבד כבר לא ירצה להיות על הידיים.

 

 

מתי מתחילים ההרגלים ותוך כמה זמן תינוק מתרגל?

עד גיל חמישה חודשים, מערכות הגוף אצל התינוק עדיין לא בשלות והוא עדיין סוג של עובר.
סביב גיל חמישה חודשים חלה תפנית מבחינה התפתחותית פיזיולוגית ופסיכולוגית - קוגניטיבית.
מבחינה פיזיולוגית, התינוק יותר תנועתי, זהו גיל שחלק מהתינוקות כבר מתהפכים ויכולים להחליט כיצד נוח להם להירדם, אם מתחשק להם להיות על הבטן או הגב במהלך היום.
רמת המלטונין (הורמון השינה) מופרשת באופן מאוזן וניתן להתחיל לעשות סדר יום הכולל זמני שינה ואכילה.

מבחינה פסיכולוגית וקוגניטיבית התינוק מבין שהוא ישות נפרדת מהוריו, מתחיל שלב התפתחותי הנקרא "חרדת זרים" בו התינוק מזהה פנים שאינם מוכרות לו ומתחיל לחשוש. לכן בשלב הזה, כשהמגע כבר לא הישרדותי ושרוב מערכות הגוף בשלות ניתן להטמיע הרגלים אצל התינוק שלנו.

תינוק עד גיל שנה וחצי מתרגל תוך שלושה, ארבעה ימים להרגל חדש. מספיקות שלוש, ארבע חזרות מדויקות על אותו הרגל כדי שיוטמע. מעל גיל חודש וחצי, אנו מסווגים את הילד לסוג של "תינוק בוגר" הסיבה לכך היא שמדובר על שלב התפתחותי בודק גבולות וכל שינוי או הרגל חדש שנרצה להטמיע נצטרך לחזור עליו באופן מדויק בין שבעה ימים לעשרה על מנת שהילד יתרגל אליו. אופן זמני הטמעת ההרגלים נכון לגבי אוכל, שינה, כניסה לגן חדש ועוד.

הרגלים נפוצים:

הנקה רגשית – אמא יודעת מתי התינוק שלה אוכל ומתי היניקה היא כמו "מוצץ". יש לשים לב, מתי ההנקה היא רגשית ומתי היא אוכל.

מוצץ – היניקה היא רפלקס מולד מהרחם, תינוקות מוצצים אצבע עוד כאשר הם בבטן של אימם. לא כל ילד לוקח מוצץ והסיבות לכך רבות, חלקן פיזיולוגיות בגלל מבנה הלשון, חלקן התנהגותיות וחלקן מבחירה של ההורים. מוצץ לתינוק גורם להפרשת הורמון מרגיע במוח ולכן תינוקות מאוד אוהבים את המוצץ. בדרך כלל נהוג לגמול ממוצץ סביב גיל שנתיים, יחד עם זאת הגמילה תלויה בסגנון ההורות.

תינוק רגיל להירדם על הידיים – כפי שכבר צינתי עד גיל חמישה חודשים הרדמה על הידיים היא הישרדותית. קיימות סיבות רבות להרגל להירדמות על הידיים, למשל: תקופת מחלה, תקופת התפתחותית הנקראת "חרדת נטישה" וכי ההורה אוהב להרים את התינוק שלו ולהרגיש אותו קרוב.

אכילה באמצע הלילה – עד גיל חצי שנה תינוק יכול להתעורר לאוכל פעמיים בלילה. מגיל חצי שנה עד גיל שנה, תינוק יכול להתעורר פעם אחת בלילה. הסיבה לכך, החל מגיל חצי שנה תינוקות מתחילים לאכול מוצקים. סביב גיל שנה רוב ארוחות היום הן מוצקים ולכן עד התבססות המוצקים אצל התינוק יכול להיות שיצטרך השלמה נוספת של הנקה או תמ"ל עוד פעם אחת במהלך הלילה.

קיימים עוד המון הרגלים, החלטתם לשנות הרגל, חשוב שתעשו זאת באופן הדרגתי על מנת שהילד יוכל להכיל את השינוי בקלות. ויותר מכל, לוו אותו והכילו את הקושי שלו מהשינוי.

לסיכום - הרגלים ניתן לשנות, הכל תלוי בכם ההורים ובסגנון ההורות שלכם. אתם מחליטים מה נכון עבור הילדים שלכם, התעלמו ממה שהסביבה חושבת, האמינו באינסטינקטים הטבעיים שלכם כהורים ותנו להם להוביל אתכם. 

ייתכן ויעניין אותך עוד:

הכר את המומחה:  שירי אוסטרובסקי אמא לשתי בנות מקסימות גאיה ועומר, יועצת שינה ומלווה התפתחותית. אני מלווה בגישת האינטליגנציה הרגשית ומאמינה שכדי לתת מענה נכון צריך להסתכל על צרכיו האמיתיים של הילד ולתת מענה מתאים. 
כתובת אתר: www.shiri-sleep.co.il


 Made with ❤ by PEOPLE
נגישות
הגדלת טקסט
הקטנת טקסט
ניגודיות גבוהה
ניגודיות הפוכה
פונט קריא
ניווט מקלדת
כיבוי ואיפוס מערכת
מערכת נגישות MAGMA