שיעול אצל תינוקות
התינוק שלך משתעל ללא הפסקה? מה הן הסיבות לשיעול אצל תינוקות? קראו והכירו מה היא "אסתמה של ילדים" מתי היא מתחילה ומתי היא חולפת. פרופ' בנימין וולוביץ - מומחה למחלות ריאה בילדים מסביר.
התינוק שלך לא מפסיק להשתעל?
רוב השיעולים החוזרים אצל תינוקות מעידים על רגישות יתר של דרכי נשימה הנקראת "אסתמה של ילדים".
יש כיום טיפול תרופתי יעיל ובטוח לשיעול המאפשר השתלטות מהירה עליו.
שיעול שאינו מטופל נכון ובזמן, יכול להחמיר ולגרום לסיבוכים כגון דלקת ריאות ואם הוא מתמשך הוא יכול להשפיע לרעה על הגדילה של התינוק. אז מה אם כך יש לעשות כשהתינוק ממשיך להשתעל ואיך יודעים אם מדובר ב"אסתמה של ילדים"?
מה הסיבה העיקרית לשיעול אצל תינוקות?
הסיבה העיקרית לשיעולים אצל תינוקות היא הצטננות.
עם זאת, לא כל תינוק מצונן בהכרח משתעל.
לתינוק המשתעל בזמן הצטננות יש רגישות בדרכי הנשימה, וכל פעם שיצטנן שוב, קיים סיכוי גדול שהשיעול יחזור ואולי אף יחמיר.
כיצד ניתן לזהות "אסתמה של ילדים"
אם תינוק חוזר ומשתעל שוב ושוב, מעל 2-3 שבועות רצופים, או שהיו לו 2-3 אירועי שיעול בחודשים האחרונים, או אם היו לו צפצופים בריאות (אפילו פעם אחת), יש לו רגישות יתר של דרכי הנשימה הנקראת "אסתמה של ילדים".
"אסתמה של ילדים" מתי היא מתחילה ומתי חולפת?
"אסתמה של ילדים" יכולה להתחיל בכל גיל, אפילו בתינוק בן חודש. במחקר שערכתי על 1500 ילדים מתחת לגיל 5, שהגיעו אלי בגלל התקפי אסתמה, כ- 1/3 היו מתחת לגיל שנה, כ- 1/3 בני שנה עד שנתיים וכ- 1/3 בין גיל שנתיים לחמש. "אסתמה של ילדים" חולפת לרוב בין גיל שנתיים לשלוש, או בגיל חמש.
ל"אסתמה של ילדים" צורות שונות - מחלות דרכי נשימה
מחלות דרכי הנשימה הבאות הן צורות שונות של "אסתמה של ילדים": ברונכיוליטיס, ברונכיטיס, קוצר נשימה, רגישות או תגובתיות יתר של דרכי הנשימה, צפצופים, ליחה בריאות, סטרידור, דלקות ריאות חוזרות, אלרגיה של דרכי הנשימה, צפצופים בעקבות זיהום ויראלי.
הטיפול באסטמה
קיים טיפול תרופתי יעיל ובטוח ל"אסתמה של ילדים", המאפשר מניעה והשתלטות מהירה על השיעולים. הטיפול התרופתי כולל תרופות הפותחות את דרכי הנשימה (כמו ונטולין, בריקלין/טרבולין) ותרופות השומרות את דרכי הנשימה פתוחות (כמו בודיקורט, פליקסוטייד או קיוואר).
טיפול בתינוק משתעל
הטיפול בתינוק המשתעל שיעול ממושך אינו צריך להיות מכוון רק להקלה חולפת בשיעול על ידי תרופות או סירופים שמדכאים שיעול. אלא לביטול התהליך שגורם לשיעול.
סירופים נגד שיעול לא גורמים להפסקת התהליך הגורם לשיעול וספק אם מקלים על השיעול.
הטיפול הנכון בשיעול ממושך צריך להיות באמצעות שילוב של תרופות הפותחות את דרכי הנשימה ותרופות השומרות אותן פתוחות ומונעות את השיעול.
קודם צריך לתת את תרופות הפותחות את דרכי הנשימה (כמו ונטולין/בריקלין/טרבולין), ומיד לאחר מכן לתת את תרופות השומרות את דרכי הנשימה פתוחות ומונעות את השיעול (כמו בודיקורט /פליקסוטייד/קיוואר).
הרופא או הרופא המומחה צריך לתת להורים תוכנית מדויקת בכתב באיזה תרופה להשתמש, באיזה מינון , באיזה סדר, ובאיזו תדירות.
כיצד לנהוג בהתקפי שיעול של התינוק
תינוק בהתקף שיעול קצר, הנמשך כמה ימים, בעיקר אם הוא מלווה בקושי בנשימה, חרחורים או צפצופים צריך לפנות לרופא הילדים שלו.
אם התינוק מתקשה מאד בנשימה, נמצא באי שקט ומקיא צריך לפנות לחדר מיון.
תינוק שסובל מהתקפי שיעול חוזרים או ממושכים או מהתקפי שיעול קשים, או תינוק שהגיע פעם אחת לחדר מיון או לאשפוז בגלל התקף של שיעול וקוצר נשימה צריך לפנות לקבל יעוץ אצל רופא מומחה למחלות ריאה בילדים.
תפקיד המומחה להביא לשיפור באיכות החיים של התינוק והוריו ע"י מניעת רוב התקפי השיעול ושליטה מהירה עליהם. לשם כך הרופא המומחה צריך לתת לחולים מידע על האבחנה והטיפול באסתמה בילדים, לקבל מההורים מידע על עברו של התינוק, לבדוק אותו, להסביר להורים מהן התרופות שהתינוק צריך לקבל באיזה מינון ובאיזה סדר. ובנוסף, חשוב מאד בעיקר בתינוקות שהרופא יסביר להורים איך להשתמש נכון במשאפים ובספייסרים ואיך להחזיק נכון את התינוק בזמן מתן הטיפול.
ייתכן ויעניין אותך עוד:
הכר את המומחה: פרופ' בנימין וולוביץ - מומחה למחלות ריאה בילדים
טלפון : 03-6426842
Facebook : אסתמה (אסטמה) בילדים – פרופ' וולוביץ
סרט הדרכה על אסתמה בילדים באתר : אסתמה בילדים פרופ' בנימין וולוביץ