טיפול והתמודדות עם תפרים לאחר הלידה

ההתרגשות לקראת לידה ראשונה או לידה חוזרת היא עצומה ולצידה גם חששות רבים, אחד מהם המשותף לנשים רבות הוא הפחד מקרעים עצמוניים או מחתך החיץ (אפיזיוטומיה) וכמובן מההתמודדות עם התפרים שלאחר הלידה. מה שהופך את תקופת ההחלמה והימים הראשונים שלאחר הלידה למעט פחות נעימים.
טיפול והתמודדות עם תפרים לאחר הלידה

קרעים, חתכים ותפרים לאחר הלידה

חשוב להבין שלמרות שהמיילדת שומרת  עלייך באופן המיטבי ואת עשית את ההכנה הטובה ביותר לאיזור הפירנאום קרעים וחתך עלולים להתרחש.

בלידה ראשונה הסיכוי לקרע או חתך גבוה יותר מאשר בלידה חוזרת ויש חשיבות לגמישות הרקמות שלך וגם לצורת וגודל ראש התינוק ולאופן בו מתקדם השלב השני בלידה שלך, לדוגמה :אישה שהלידה שלה תסתיים בלידה מכשירנית (לידת ואקום) חשופה יותר לקרעים בנרתיק ולחתך החיץ לעומת אישה שתעבור לידה ואגינלית ללא מכשור או התערבויות.

לא תופרים כל חתך או קרע

אם אין דימום והשוליים של הקרע קרובים וישרים אין צורך בתפירה וסביר להניח שעד תום תקופת משכב הלידה הוא יתאחה לגמרי ולא ישאיר סימן.

גם חתך החיץ יתאחה כ 6-8 שבועות לאחר הלידה.
חשוב לדעת כי החוטים בהם משתמשים לביצוע תפירה גם בקרעים עצמוניים וגם בחתך החיץ הם תפרים נמסים ואין צורך להוציאם, הם יעלמו עד תום משכב הלידה. 
מספר התפרים תלוי באורך הקרע או החתך, באופן מעשי אין משמעות רבה למספר התפרים בכל מה שקשור למידת הכאב.

טיפול בקרע או חתך בעקבות הלידה

בתקופה זו חשוב לשטוף את האיזור בו יש תפרים במים וסבון שלוש פעמים ביום בימים הראשונים לאחר הלידה, (עדיף סבון נוזלי ועדין המיועד לתינוקות, דווקא הסבונים המיועדים לשטיפה אינטימית עלולים לצרוב לך בגלל חומציותם), אמבטיות פושרות יכולות לעזור להפיג את הרגישות ולזרז את החלמת החתך או הפצעים.

כאב לצערנו הוא חלק בלתי נפרד כאשר מתרחשים קרעים עצמוניים או אפיזיוטומיה. את לא חייבת להיות גיבורה לעיתים הכאבים קלים בלבד ולעיתים מתגברים ומגיעים לשיאם ביום השלישי או הרביעי אחרי הלידה. רמת הכאב משתנה מאישה לאישה

 

 

כך תוכלי להקל ולהתמודד עם כאבי התפרים לאחר לידה


משככי כאבים- ניתן לקחת כדור נגד כאבים המותאם להנקה כמו אקמול, דקסמול, נורופן , נקסין ועוד. במידה ולא ידועה ההשפעה של הכדור על הנקה ניתן לפנות למרכז טרטולוגי לבירור.
המרכז הארצי לייעוץ טרטולוגי של משרד הבריאות
ייעוץ טלפוני ניתן בימים ראשון - חמישי, בשעות 9:00-15:00. טלפון: 02-5082825

כרית רכה- ההמלצה היא לשבת על כרית רכה ולא על גלגל כפי שהמליצו בעבר (גלגל יוצר עומס נוסף על ריצפת האגן)
מתן שתן - אם שורף לך בזמן מתן שתן אז להשתדל לעשות פיפי במקלחת או להשתמש בבקבוק מים לשטיפת המקום תוך כדי מתן שתן בשירותים.

יציאות- לא מומלץ להימנע ממתן צואה, לחיצות לא יפתחו את התפרים ואם תתאפקי ויהיו גם טחורים זה לא יטיב את המצב, הקפידי על שתייה מספקת, צריכה מוגברת של סיבים תזונתיים ושל מאכלים שיש להם השפעה מיטיבה כמו שזיפים מיובשים ופירות הדר.

פדים עם מגנזיום- פעמים רבות האזור בצקתי ונפוח, כשאת בבית החולים ניתן לבקש פדים עם מגנזיום סולפט שמפחית את הבצקת והנפיחות, בבית ניתן להרטיב במים פדים ולהקפיא אותם. את הפד הקפוא להניח על איזור התפרים- לרוב תחושי הקלה מיידית בכאב.

טיפול במשחות- ניתן להשתמש במשחות חלקן על בסיס טבעי כמו: משחת רסקיו, טראומיל, אלופרסט ועוד או לקבל מהרופא משחות או קצף כמו אפיפואם ספריי למריחה מקומית המכילות סטרואידים יעיל גם לטחורים.

צמחי מרפא ושמנים- אפשר להשתמש בארניקה, הממליס, קלנדולה או בשמנים אתרים שניתן להוסיף לאמבט ישיבה או בטפטוף ישיר בהתאם להוראות המומחים. משחת ביפנטן פלוס יכולה לזרז את ההחלמה אך  אינה מקלה על כאב.

**אם הכאב נמשך מעל לשבוע ימים או נראה לך חריג יש לדווח לרופא. לעיתים נעשה הידוק יתר של תפר והוא גורם לכאב רב, שחרורו על ידי רופא הנשים יכול להקל רבות על הכאב באופן מיידי. 

סיבוכים אפשריים של התפרים

היפתחות התפרים: אם הפתיחה שטחית (לפי בדיקת רופא) האזור ייסגר מעצמו די מהר.
ייתכן וישרוף יותר בעת מתן שתן וההחלמה תהיה איטית יותר, אך בסופו של דבר המקום יתאחה היטב.
במקרים נדירים תיתכן פתיחה של חלק גדול מהתפרים וזה יחייב תפירה מחדש לאחר שלילה של זיהום במקום.

זיהום בתפרים: זיהום לא שכיח שיטופל על ידי אנטיביוטיקה.

שטף דם באיזור התפרים: בדרך כלל מדובר בשטפי דם קטנים שנספגים, במקרים נדירים יש צורך בניקוז של שטף הדם, אם את מגלה שטף דם שניראה כמו "פנס בעין" באזור התפרים או לכיוון איזור פי הטבעת יש לדווח על כך לרופא.

סיבוכים מאוחרים כוללים הצטלקות שאינה טובה או כאבים בזמן קיום יחסי מין שנמשכים זמן רב לאחר הלידה, כאבים אלו יכולים להופיע אצל נשים שחוו קרעים קטנים בלבד וגם אצל נשים שילדו ללא כל קרע או תפר,
במצב זה ניתן לפנות לאבחון וטיפול לפיזיוטרפיסטית רצפת אגן .

כיוון שהנרתיק הוא אזור עשיר באספקת כלי דם, באופן יחסי החתכים מחלימים בו מהר ובצורה מהירה וטובה ולמרות שכרגע התחושה היא שלא תוכלי לשבת בנינוחות אי פעם הכאבים יעלמו, הנפיחות תרד והכל יחזור לקדמותו.

ייתכן ויעניין אותך גם:

הכר את המומחה: הדר רוזנבאום היא אחות מיילדת מוסמכת ויועצת הנקה של משרד הבריאות בעלת הקליניקה הדר לידה בגליל מערבי נהריה לכלים וטיפים נוספים:
לאתר של הדר: http://www.hadarleyda.co.il/
לעמוד הפייסבוק של הדר- לחצו כאן!
טלפון: 052-3710525


 Made with ❤ by PEOPLE
נגישות
הגדלת טקסט
הקטנת טקסט
ניגודיות גבוהה
ניגודיות הפוכה
פונט קריא
ניווט מקלדת
כיבוי ואיפוס מערכת
מערכת נגישות MAGMA