עצירות אצל תינוקות

יציאות סדירות אצל התינוק שלנו הן חלון הצצה אל מערכת העיכול שלו וקבלת אינדיקציה לבריאותה. אך מה קורה במצב של עצירות אצל תינקות? מה יכל לגרום לשינוי כיצד נוכל להתחיל לאבחן את הבעיה ואיך ניתן להקל ולטפל בה? הכל במאמר הבא.
עצירות אצל תינוקות
בתוך מאמר זה:


מה הסיבות ואיך מטפלים בעצירות אצל תינוקות

הורים צעירים עוקבים בשקיקה אחר כל מיני סימני חיים והתפתחות אצל תינוקם: חיוך, מצמוץ, התהפכות ועוד. כולנו מכירים את ההתרגשות הזו.
אנחנו גם עוקבים – בהתרגשות - אחרי היציאות של הקטנטנים שלנו ושמחים כשהן מופיעות.
יציאות תקינות וסדירות הן חלון הצצה לתוך מערכת העיכול של התינוק וסימן לבריאותה.
אי תקינות של המערכת לפעמים באה לידי ביטוי בצורת עצירות.
כל הורה שנתקל בתופעה הזו יודע כמה דאגה וסבל היא גורמת.
לפעמים הדאגה מוצדקת מאד, ולפעמים מיותרת.
אני מקווה שבמאמר הזה אספק מידע שיפוגג מעט את החששות.

מה זה עצירות אצל תינוקות?

בואו נתחיל בהגדרה: מה זה עצירות אצל תינוקות? שלושה פרמטרים שחשוב לתת עליהם את הדעת בבואנו לבחון את מצב היציאות של התינוק הם תדירות, מרקם ואי נוחות.

 

 

תינוק לא עושה קקי

בשבועות הראשונים של החיים יש תינוקות שעושים קקי אחרי כל האכלה, וזה תקין.
מספר היציאות ביום יכול להגיע גם ל-8.
לאט לאט לקראת גיל 3-4 חודשים הוא יורד לכ-3-4 פעמים ביום, ולקראת גיל שנתיים עם התבססות תזונה רגילה של מזונות מוצקים מספר היציאות מתבסס על פעם – פעמיים ביום.
יחד עם זאת, ישנם תינוקות שכבר בשבועות הראשונים של החיים יעשו פחות קקי.
יש כאלה שלא תהיה להם אפילו יציאה כל יום אלא פעם אחת בשבוע.
האם זה תקין? כאן אנחנו מסתכלים על שני פרמטרים נוספים: מרקם ואי נוחות. אם הקקי נראה כמו גלילי עיזים יבשים, ו/או התינוק מתפתל מכאב, לא ישן ולא רגוע, המצב מחייב בדיקה רפואית. לעומת זאת אם היציאות במרקם משחתי והתינוק בטוב, אין שום בעיה עם יציאות בתדירות נמוכה יחסית.

בדרך כלל לתינוקות יונקים תהיה פחות נטייה לפתח עצירות משום שחלב אם הוא מזון קל מאד לעיכול, מתאים למערכת העיכול הצעירה ומאתגר אותה הכי פחות שאפשר.

 

סיבות לעצירות אצל תינוקות

  • רגישות למזון היא אחת הסיבות הנפוצות לעצירות. תינוק יונק הסובל מעצירות יכול להיות רגיש לאחד מרכיבי התזונה שאמו אוכלת. במקרה כזה צריך למצוא את הגורם ולהימנע מצריכתו.
    הזיהוי יכול להתבצע בשיטת האלימינציה, או שיטות נוספות כגון מבחן שריר (זו שיטה שמגיעה מעולם הקינסיולוגיה, ומתבססת על האפשרות לקבל אינפורמציה בהתבסס על מתח שריר כתגובה לשאלות ספציפיות). כדאי להיעזר כאן באיש מקצוע, זה יכול מאד לפשט את העניין.
    החשוד העיקרי אצל תינוק שניזון מתמ"ל (תרכובת מזון לתינוקות) הוא החלב עצמו, כך שכפתרון מיידי מומלץ הוא לעבור לפורמולה על בסיס צמחי (קיימת אצל רוב יצרני התמ"ל), ולבדוק אם יש שינוי.
    החדשות הפחות טובות הן שיש תינוקות שרגישים לחלב שיהיו רגישים גם לסויה על בסיסה עשויות הפורמולות הצמחיות. במקרה כזה מומלץ לפנות לייעוץ פרטני.

  • צריך לשים לב לאי נוחות פיזית שעלולה לגרום לתינוק להחזיק צואה, כגון תפרחת חיתולים חריפה ושורפת, פיסורה (פצע בפי הטבעת)  שמכאיבה בזמן יציאה. במקרים כאלה צריך קודם כל לטפל בגורם עצמו. ניתן לעשות את זה ביעילות באמצעות צמחי מרפא ושמנים.

  • בזמן שינויים תזונתיים משמעותיים ניתן לצפות גם שינוי בדפוס היציאות. במעבר למזון מוצק וחשיפה למזונות חדשים צריך לשים לב לנושא היציאות ואם רואים שיש שינויים משמעותיים לרעה, שווה לעשות עצירה בתהליך ולבחון את הסיבות לשינוי.
    לעיתים כך מתגלות רגישויות למזון. תזכרו שמזונות משתנים (מהנקה לתמ"ל או למוצקים) יכולים להשפיע על יכולת המעי לעכל מזון ולפנות את הפסולת הנוצרת בתהליך העיכול (צואה).

  • נטילת תוספי ברזל יכולה גם היא לגרום להופעת עצירות. כדאי לשים לב שבארץ ההמלצה היא לתת תוסף לכל ילד ללא קשר לתוצאות בדיקות הדם שלו, בעוד שבמדינות רבות בעולם נהוג לתת ברזל רק למי שחסר.
    יש כמובן פלוסים ומינוסים לשתי הגישות, אך כדאי לזכור שתוסף ברזל לעיתים לא רק מיטיב. נקודה למחשבה.

  • מחלות חום יכולות לגרום לאיבוד נוזלים והופעת עצירות בעקבות זאת. יש לשים לב שתינוק חולה מחזיר מספיק נוזלים אם בהנקה / אכילה או שתיית מים מספקת. מחקרים מראים ששימוש בפרציטומול (החומר הפעיל בתרופות להורדת חום כמו אקמול ונובימול), מעלה את הסיכון לסבול מעצירות בצורה משמעותית.
    לקריאה נרחבת על הורדת חום אצל תינוקות לחצי כאן >>

  • תינוקות הסובלים מריפלוקס גלוי או סמוי (עליית תוכן הקיבה בחזרה כלפי מעלה כתוצאה מחולשת הסוגר המפריד בין הושט לקיבה) עלולים להמעיט בכמות היציאות עקב כמות מצומצמת של מזון שמגיעה למעי בגלל פליטות מרובות. מצב זה מחייב אבחון רפואי וטיפול.
    לקריאה נרחבת על ריפלוקס לחצי כאן >>

  • אצל פעוטות בזמן גמילה מחיתולים הגורם הנפוץ ביותר לעצירות הוא התנהגותי / רגשי. עצירות יכולה להיות ביטוי לפחד מאיבוד שליטה, חרדה, קושי לשחרר, מתח. במקרים אלה הורים צריכים להיות ערניים לצרכים הרגשיים של ילדיהם, ולדעת שניתן לתמוך את התהליך בכלים יעילים ומקסימים כמו פרחי באך, דיקור וטיפולי מגע שונים.

 

 

טיפול בעצירות אצל תינוקות

בראש ובראשונה לזהות את הגורם לעצירות ולסלק אותו. ברוב המקרים זה כל מה שצריך.
  • כמו בכל בעיה הקשורה למערכת העיכול, כדאי לבחון את תזונת התינוק / האם המניקה, ובמקרה של שאלות או אי בהירות בנושא תזונה, לפנות לייעוץ מקצועי. כנטורופתית אני ממליצה על ייעוץ נטורופתי אצל מטפל שמתמחה בילדים.

  • בספרות המקצועית מופיעות עבודות המראות על השפעה חיובית של מתן פרוביוטיקה אם לתינוק עצמו ואם לאם המניקה. איזון פלורת המעי עשויה להשפיע לטובה על יציאות, ועל הדרך מגוון בעיות אחרות כמו בעיות עור, נשימה ואפילו שינה.

  • שימוש בעיסוי בטן בליווי שמנים אתריים כמו לבנדר, שומר, קמומיל רומן על שמן נשא. יש לעסות בתנועות סיבוביות עם כיוון השעון במשך מספר דקות. שימו לב, רוב השמנים האתריים אסורים להנחה ישירה על הגוף ללא שמן בסיס. את המינונים יש להתאים לגיל התינוק ומצבו.

  • עיסוי כפות רגליים במרכז כף הרגל מתחת לכריות. ניתן גם פה לשלב שמנים טיפוליים. עיסוי כפות רגליים ועיסוי בטן מומלצים לסובלים מעצירויות כרוניות, ויכולים לשמש גם כאמצעי עזר מידי לתינוקות הסובלים מעצירות כאן ועכשיו.

  • טיפולי מגע מקצועיים כגון עיסוי ורפלקסולוגיה, וכן דיקור סיני.

  • אמבט עם שמנים אתריים. אין לעבור את הכמות של טיפה או שתיים של שמן באמבט המיועד לתינוק צעיר.
בכל מקרה של מצבים כרוניים חובה לפנות ליעוץ רפואי ומומלץ להיעזר באיש טיפול מתחום הרפואה הטבעית.

מה לא מומלץ לעשות כאשר יש עצירות אצל תינוקות

  1. מיץ עגבניות – עקב רמת החומציות הגבוהה שלו הוא עלול לגרות את ריריות מערכת העיכול הצעירה יתר על המידה ואף להחמיר את הבעיה. מה גם שחשיפה למיץ עגבניות בשלב מוקדם מידי לא מומלצת גם היא.

  2. מרככי צואה למיניהם הניתנים על ידי רופאים – פתרונות אלה לא מתייחסים לשורש הבעיה. כך שגם אם יקלו באופן נקודתי, לאורך זמן רק יטשטשו את המצב ולא יתנו מענה מעבר לסימפטומטי.

ייתכן ויעניין אותך עוד

הכר את המומחה: יולה חלפין הינה נטורופתית, הרבליסטית קלינית וארומתרפיסטית, בעלת קליניקה פרטית בכרכור, מרצה בכירה בתחום רפואה טבעית לקהל רחב ומקצועי, ובעלת ליין מוצרי רוקחות טבעית
פרטים ליצירת קשר:  054-7885070


 Made with ❤ by PEOPLE
נגישות
הגדלת טקסט
הקטנת טקסט
ניגודיות גבוהה
ניגודיות הפוכה
פונט קריא
ניווט מקלדת
כיבוי ואיפוס מערכת
מערכת נגישות MAGMA