טעימות לתינוק - מעבר למזון מוצק

כחלק מתהליך ההתפתחות של התינוק שלך נמצא שלב התחלת אכילת המזון המוצק, שהוא המעבר למוצקים. בשלב זה יתחיל שלב הטעימות לתינוק. אז כיצד תדעי שהתינוק שלך הגיע לזמן הנכון וכיצד להתחיל טעימות בצורה הטובה ביותר?

טעימות לתינוק - מעבר למזון מוצק

טעימות לתינוקות

עבור רובנו אוכל הוא חגיגה, שמחה, חוויה. כאשר אנחנו יוצאים לחגוג אירוע, ברוב המקרים יהיה מעורב שם אוכל.
אוכל הוא חוויה חושית, חוויה של טעם, ריח, צבע, מרקמים (מגע), רעש..

כאשר אנחנו רוצים ללמד את התינוק שלנו לאכול, אנחנו קודם כל רוצים ללמוד אותו להנות מהאוכל, להנות מהחוויה ולשתף את כל החושים בהיכרות הראשונה של התינוק שלנו עם אוכל.


מתי מתחילים טעימות לתינוק?


עד לפני כמה שנים ההמלצות של משרד הבריאות למעבר למוצקים (התחלת טעימות) היתה בגיל 4 חודשים, היום המחקרים וההמלצות של ארגון הבריאות העולמי מדברים על כך שמעבר למוצקים מוקדם מידי פוגע במאזן החיידקי הטבעי במערכת העיכול ולא מומלץ. ולכן לא מומלץ להתחיל בטעימות לפני גיל חצי שנה.


חשוב להסתכל על התינוק ולראות האם השלבים הבאים מתקיימים לפני שמתחילים טעימות:

  1. התינוק מעל גיל חצי שנה – המערך החיידקי במערכת העיכול בשל להתמודד עם מזון שאינו חלב אם
  2. התינוק מתעניין באוכל – אם כאשר את אוכלת, התינוק מסתכל עליך במבט מתלהב, עושה סימנים שגם הוא רוצה לאכול איתך
  3. התינוק מסוגל להרים את ראשו בצורה יציבה – שרירי הבטן ומערכת העיכול מושפעים גם מהיציבה שלנו, כאשר תינוק לא מצליח להרים את ראשו השרירים אינם חזקים מספקים ישנה סכנה שיחנק או שלא יצילח לבלוע את המזון בצורה נכונה.
  4. התינוק מסוגל להכניס דברים בעצמו לפה – אם את נותנת לתינוקך חפץ ביד הדבר הראשון שהוא עושה זה מכניס אותו לפה, זה סימן נהדר שהוא מוכן. 

 

 

עם מה מתחילים ?


מבחינה תזונתית, קישוא חלוט או גזר מאודה אינם שווים מבחינת הערכים התזונתיים שלהם לחלב אם (זה ברור לכולם, כן ?) ולכן, מטרתם של הטעימות בשלב הראשון היא לייצר עבור התינוק גירוי ולמידה לכל אותם החושים שכתבתי קודם ולחשוף אותו למגוון אלרגניים ואפשרויות במזון.
כמו כן, דיברנו על כך שאוכל הוא חוויה, הוא צריך להיות טעים, נעים, כפי... ולכן, חשוב לראות שהאוכל שהתינוק שלנו אוכל לא מגעיל (כי מי רוצה בכלל לאכול אוכל מגעיל)


דרך הבישול הטובה ביותר ששומרת על הערכים הטובים ביותר של המזון היא אידוי, סיר עם מים שמעליו ישנו סיר עם חורים והאדים של המים מבשלים את הירק.
תבחרי ירק אחד ואיתו תתחילי ולאט לאט תעברי בין הירקות והפירות השונים כאשר כל טעימה תיהיה ל- 3 ימים שבהם התינוק אוכל מזון חדש (אם אכלנו 3 ימים קישוא, ב- 3 ימים הבאים נוכל לאכול קישוא+גזר) וכן הלאה לשילובים מעניינים אחרים.


ההתנסות במזון למשך 3 ימים מאפשרת לך לבחון את התגובה של התינוק למזון שנחשף אליו, אם תראי שבעקבות מזון מסויים התפתחה פריחה, עצירות או כל תופעה שלא היתה קודם, תוכלי לייחס את התופעה למזון שבו הוא התנסה וכך תוכלי להימנע ממנו בשלב זה כדי להפחית את הרגישות.

ישנה סוגיה שהרבה אמהות עסוקות בה בנושא האם לתת פירות לתינוק בשלב הטעימות, מחשש שהתינוק יעדיף מתוק על פי אוכל רגיל.

 

אני לא מאמינה שתינוק יסרב לאכול אוכל שאינו מתוק אחרי שהתנסה באוכל מתוק. ולכן, תגוונו, תנו לתינוק שלכן לאכול אוכל במגוון טעמים מתוק, חמוץ, מלוח (לא מומלח) ובמגוון מרקמים חלק, גרגרי, שמנוני וכיו"ב.

כמו שישנם אנשים אוהבי מתוק ויש כאלה שמעדיפים מלוח, כך גם ילדנו וחשוב להבין שרכישת טעמים היא מאוד סביבתית כך שאם תראי לתינוקך שאת נהנת מהאוכל (גם אם הוא לא מתוק) גם תינוקך ילמד להנות ממנו.


איך מתחילים טעימות?


אני ממליצה לאמהות להכין מחית של האוכל שבחרתן לתת לתינוק ולהחזיק 2 כפיות, אחת בשבילך ואחת בשבילו, בכל כפית שימי מעט מהאוכל שאת רוצה לתת לו ותני לו לנסות ולאכול לבד, התנסות גם מפתחת אצלו קישורים מוטורים של אחיזה, הכנסת הכפית לפה, פתיחה וסגירה של השפתיים ושימוש בשרירים הנדרשים לאכילה וגם מייצרת אצלו חויית "אני גדול ומסוגל" לעידוד העצמאות וההתנסות שלהם.


אל תכריחי אותו לאכול, אל תאכילי את תינוקך כאשר הוא מסרב, תני לו לאט לאט לסיים בפה, עודדי אותו, הקשיבי לו בתנועות ובמחוות כאשר הוא אוכל... אם הוא לא רוצה יותר, הפסיקי – הוא יודע מה נכון לו.


מה לא לעשות ?


לא לדחוף בכוח – את רוצה לייצר חוויה נעימה וכפית, תחושה שאוכל זה כיף. אז כאשר פותחים לך את הפה בכוח לא כיף לך לאכול וכאשר את שבעה ודוחפים לך אוכל בכוח, לא כיף לך לאכול.


מלח ? – אין צורך למליח את המזון של התינוק, יש מלח בכל כך הרבה מזונות בחיינו היום שעדיף להימנע ולהרחיק את התינוק שלנו מהמלח כמה שאפשר


אלרגניים – ישנן מזונות שנחשדים כמזונות אלרגניים יותר, בשלבים הראשונים המנעו מהם, לאט לאט עם החשיפה לעוד ועוד מזונות תחשפו גם למזונות הללו (פירות טרופיים, מוצרי חלב)


להשריש התנהגויות מאיתנו – אם את שונאאאאאאת פטריות זה לא אומר שהתינוק שלך ישנא אותן, תני לו לנסות... יכול להיות שזה יהיה לו טעים... אל תעשי קולות של גועל או רתיעה מהאוכל (הם קולטים הכל) תני לו להחליט מה טעים לו ומה לא.


להקשיב – אם את רואה שמזון מסויים גרם לתינוקך לעצירות או לחוסר נוחות בבטן, הפסיקי אותו ותמשיכי להתנסות במזונות אחרים, לאט לאט כאשר יהיה בשל יותר, חזרי לאותו המזון שלא היה טוב ונסי שוב... המזון שאנחנו אוכלים משפיע על כל אחד מאיתנו בצורה שונה


תינוק שנהנה מאוכל הוא פעוט שאוכל בהנאה ומבוגר שמכיר את הטוב שבאוכל, התשתית לתזונה נכונה מתחיל בטעימות הראשונות. שימי לב שהחוייה היא חוויה טובה והמעבר למוצקים יהיה נעים וכפי.



ייתכן ויעניין אותך עוד:


הכר את המומחה: שמי שלומית הולצברג חיים ואני מדריכת הנקה ומדריכת עיסוי ויוגה לתינוקות. אשמח לסייע ולייעץ לך בנושאי התזונה של תינוקך. מוזמנת להיכנס לעמוד הפייסבוק שלי ולקבל טיפים ומענה לשאלות www.facebook.com/shlomitdula או בטלפון 058-5858564



 Made with ❤ by PEOPLE
נגישות
הגדלת טקסט
הקטנת טקסט
ניגודיות גבוהה
ניגודיות הפוכה
פונט קריא
ניווט מקלדת
כיבוי ואיפוס מערכת
מערכת נגישות MAGMA