כללי זהירות מפני השמש לתינוקות
הקיץ הגיע ואיתו השמש החמה והנעימה, אך האם אנחנו יכולים לחשוף תינוק בכל גיל לשמש?, מה הן המגבלות וכיצד נוכל להגן על התינוק שלנו מפני השמש.
השמש הישראלית ותינוקך – כללי זהירות
מדינת ישראל משופעת בשמש ומשנה לשנה השינויים הקיצוניים שאנו חווים במזג האוויר הופכים להיות קשים לגדולים ולקטנים במיוחד.
תינוקות ופעוטות עד גיל שלוש צריכים להיזהר במיוחד מחשיפה לשמש, כיוון שיש להם פחות הגנה מובנית נגד קרינה אולטרה סגולה בהשוואה למבוגרים.
אנו המבוגרים יודעים להתנהל מול עומסי החום הכבדים ולהתנהג בהתאם באמצעות מיגון נכון לחשיפה לשמש והתמגנות בהתאם
על ידי חבישת כובע , שימוש במסנני קרינה, לבוש מתאים ועוד.
גם כמבוגרים אנו נתקלים לא מעט לחשיפת יתר לשמש עם היווצרות של כוויות שמש ונזקים משמעותיים לעור.
מה עלינו לעשות כדי להיות חכם בשמש עם הקטנטנים?
חשיפה לשמש חשובה לתינוקות לצורך יצור ויטמין D ובניית העצמות.
תינוק עד גיל חודש אינו אמור לצאת מביתו כלל ורצוי להשאירו בבית אלא אם אין ברירה אחרת .
השבועות הראשונים בחייו של התינוק מאפשרים לו להסתגל לעולם החדש אליו הוא הגיח, מאפשרים לו את הזמן להסתגל לפרצופים מסביבו, לקולות, לריחות ולסביבתו הקרובה והמידית.
בגיל זה מומלץ לצאת עם התינוק לפרקי זמן קצרים וחשוב להקפיד שהוא לא יהיה בסביבה של מקומות הומי אדם.
• החל מגיל חודש, מומלץ להתחיל לטייל עם התינוק תוך הקפדה על לבוש מתאים ושימוש בכל האמצעים על מנת למגן אותו מפני השמש.
• בתינוקות קטנים , המלצות הלבוש הינם שכבה אחת יותר ממה שאנחנו לובשים. לדוגמא – אם אנחנו לובשים חולצה ארוכה דקה ומכנסיים, הרי התינוק ילבש שתי שכבות במקום אחת. בקיץ ברור שאם בחוץ יש טמפרטורות גבוהות ניתן להלביש את התינוק גם כן בביגוד קצר.
משך החשיפה של התינוקות לשמש
• חשיפת התינוק הקטן לשמש חייבת להיות הדרגתית במיוחד במחצית הראשונה של חיו.
• מומלץ להצטייד בלבוש מתאים ובהגנה מרבית לתינוק כולל בגדים אורכים כובע שמכסה את פניו ואוזניו בחודשי האביב והקיץ. בחודשי הקיץ במיוחד – יוני – אוגוסט ולהימנע מחשיפה בין השעות 10:00 – 16:00 .
• משך החשיפה בשעות המותרות תלוי בסוג העור של התינוק (עור בהיר רגיש במיוחד לעומת עור כהה הנוטה להשתזף בקלות) . לא מומלץ לצאת עם התינוק לשמש בשעות הצהריים ורצוי בשעות הבוקר המוקדמות ובשעות אחה"צ המאוחרות יותר.
מספר כללים חשובים שחשוב להקפיד כאשר יוצאים עם התינוק לשמש:
• תינוקות מתחת לגיל 6 חודשים חשוב להימנע מלחשוף אותם לשמש בצורה ישירה. החשיפה צריכה להיות הדרגתית ומושכלת ויש להקפיד שהתינוקות יהיו במקומות מוצלים כמה שיותר וממוגנים.
• שתייה – חשוב להקפיד על שתייה מוגברת ולעקוב אחר תפוקת השתן של התינוק (טיטולים רטובים וספוגים).
• כובע – חשוב להקפיד לכבוש כובע לראשו של התינוק שיכסה גם את פניו ואת אוזניו על מנת להגן עליו מפני קרני השמש.
• קרם הגנה – חשוב מאד למרוח קרם הגנה לתינוקות כשיוצאים מהבית, גם אם נראה לנו שהתינוק יהיה מרבית מהזמן בצל. לפני המריחה יש לבדוק האם התינוק אינו רגיש למרכיבי קרם ההגנה ומומלץ למרוח שכבה מעטה ממנו בחלק קטן של הגוף . חשוב להבין שגם בצל יש חשיפה לקרינת השמש. בשוק קיימים מסנני קרינה מיוחדים לתינוקות שהינם היפו אלרגניים ומותאמים במיוחד לעורו העדין של התינוק. יש למרוח כמות קטנה של קרם הגנה מפני השמש ברמות של מקדם 30 ומעלה . לאזורי הפנים קיימים מסנני קרינה עוד יותר עדינים המותאמים לעורו העדין של פני התינוק. חשוב להקפיד למרוח את התינוק כל כמה שעות על מנת לשמור על הגנה מקסימאלית לפניו ולגופו.
• נקודות חן - ילדים עם נקודות חן מולדות חייבים בזהירות יתר בעת חשיפה לשמש.
• שמירה מפני הופעת אדמומיות וכוויות - חשיפה מוגזמת לשמש בתינוקות ובילדים קטנים יכולה להתבטא בהופעה של אדמומיות בעור ובמקרי קיצון הופעה של שלפוחיות אדומות ומכאיבות (כוויות). במקרה של הופעת האדמומיות יש להפסיק את החשיפה במידי לשמש ולהגיע למקום מוצל וקריר.
• כמו כן ניתן למרוח תכשירים להרגעת העור המכילים אלו אוורה או קמומילה המיועדים להרגעת העור. קיימים תכשירים טבעיים שונים המשמשים להורדת האדמומיות ולצינון העור. במידה והופיעו כוויות יש להיוועץ ברופא לצורך מתן טיפול רפואי .
• בכל מקרה רצוי להפעיל שיקול דעת והגיון בריא ובימים חמים במיוחד בנוכחות עומסי חום קיצוניים להימנע לחלוטין מיציאה מהבית עם ילדים קטנים ובמיוחד עם תינוקות רכים.
הכר את המומחה: ד"ר דניאל שינהר הינו רופא מומחה בכירורגית ילדים בבית חולים תל השומר והומאופת מודרני. ליצירת קשר עם ד"ר שינהר : www.drshinhar.co.il