איחור במחזור

המחזור מאחר? יש רגעים בחיים שאת מתפללת שהמחזור יגיע, וברגעים אחרים דווקא כל כך בא לך שהוא כבר יאחר ושהסטיק יראה שני קווים ברורים. הסיבה הראשונה שתחשבי עליה במקרה של איחור במחזור היא הריון, אך מסתבר כי איחור במחזור לא תמיד מצביע על הריון - מה כל הסיבות לאיחור במחזור? ד"ר ינון חזן מסביר.
איחור במחזור

17 סיבות אפשריות לאיחור במחזור


מה הוא מחזור וסת תקין?

לכל אישה בגיל הפוריות, במידה וההתפתחות ההורמונלית והאנטומית שלה תקינה, יופיע מחזור בפעם הראשונה בין גיל 9 ל-12, ויסתיים בגיל המעבר בערך בגיל 52. 
אורך המחזור משתנה בין אישה לאישה, ואורך מחזור וסת תקין נחשב כאשר שאורך המחזור בין 21 ל-35 יום.
אצל רוב הנשים המחזור סדיר כל חודש, והשיבושים מועטים.
מחזור סדיר תלוי בתקינות וסדירות של המבנים האנטומיים של הרחם והשחלות וגם בשחרור מסודר של ההורמונים שמביאים למחזור.

מהם שיבושים במחזור וכמה זמן נחשב לאיחור במחזור?

שיבושים במחזור יכולים להופיע כדימומים בין המחזורים או כחוסר הופעה של המחזור בזמן, קרי עיכוב במחזור.
אצל אישה, שהמחזורים שלה סדירים, שינוי באופי המחזור מעל לטווח של 2-3 ימים מהווה שינוי ועיכוב בהופעת המחזור.
כמה זמן איחור במחזור מעיד על הריון
כל אישה בגיל הפוריות, שמופיע אצלה איחור במחזור ויש אפשרות שהיא בהריון, צריכה בשלב הראשון לבדוק אם היא בהריון או לא.

כמה זמן איחור במחזור מעיד על הריון

עם זאת, שיבושים במחזור יכולים לנבוע ממספר רב של סיבות, ולא רק בגלל הריון - חלקן סיבות שקשורות למערכת הנשית, כלומר סיבות הורמונליות, וחלקן סיבות עקיפות שגורמות להשפעה על מערכת זו.
כל הפרעה בסדירות הביוץ של האישה תביא לאיחור במחזור, כאשר הסיבה הידועה ביותר בגיל הפוריות הינה הריון – הורמוני ההריון מונעים את הביוץ ואת הירידה בהורמון הפרוגסטרון, שגורם לדימום מהרחם, וכך ההיריון מעכב את הופעת המחזור.

איחור במחזור ובדיקת הריון שלילית

מה הסיבות לאיחור במחזור, שאינן קשורות בהריון? 
חשוב לדעת, כי עיכוב או חוסר במחזור במקרה שאינו קשור להריון, בדרך כלל לא נובע מבעיה כרונית או בעיה קשה ולרוב יעבור לבד. במידה וחוסר הסדירות לא חולף, יש צורך בבדיקה אצל רופא/ת נשים, אשר יערכו בדיקת אולטרסאונד, בדיקה הורמונלית ובדיקות נוספות לצורך בירור הגורמים ומציאת פתרון.

 

 


סיבות אפשריות לאיחור במחזור

סיבות נוספות, מעבר להריון, שיכולות למנוע את הביוץ וכתוצאה מכך ימנעו את הופעת המחזור כרוכות בשיבושים הורמונליים כמו גם תהליכים נוספים.
שיבוש בסדירות הופעת ההורמונים הנשיים LH  ו FSH-עלול להיגרם בכל אחת מהסיבות הבאות:

1. עלייה או ירידה במשקל: שינויים קיצוניים בתזונה ועלייה וירידה במשקל בייחוד במצבים קשים כמו דיאטה קיצונית, הפרעות אכילה המובילה לתת תזונה כגון נשים הסובלות מאנורקסיה, משקל עודף או עלייה קיצונית במשקל.

2. לחץ נפשי: סטרס ומתח יכולים להופיע כתוצאה משינויים בסביבה, תקופה של מבחנים, שינוי בדפוסי שינה, שינויים בחיים האישיים, מעבר מקום מגורים, פיטורים וכו'. לחץ נפשי עלול לגרום לעיכוב או שיבושים במחזור, אך לרוב מדובר בתופעה זמנית שתעבור מעצמה.

3. פעילות גופנית קיצונית: מצבים המביאים לאחוז שומן נמוך באישה כגון אצל ספורטאיות מקצועיות, רקדניות ונשים העוסקות בפעילות גופנית אינטנסיבי.

שיבושים הורמונליים נוספים:

4. שינויים בבלוטת התריס: במקרה של חשד בבעיות בבלוטת התריס יש צורך בבדיקת רופא, בירור הורמונים.

5. שינויים בהורמון החלב, פרולקטין: הורמון החלב שאחראי על עידוד הפרשת החלב באישה מניקה ומופרש מהמוח יכול במצבים מסוים לגרום לשיבוש במחזור ועיתים עלייתו דורשת ברור וטיפול תרופתי.

6. תסמונת השחלות הפוליציסטיות: תסמונת השחלות הפוליציסטיות יכולה לגרום לנשים הסובלות ממנה לבעיות ביוץ, וכתוצאה מכך אצל חלקן המחזור לא סדיר. מדובר במצב כרוני, אשר מתבטא בחוסר סדירות של הוסת באופן קבוע. רופא יכול לאבחן מחלה זו באמצעות בדיקה הורמונלית ובדיקת אולטרסאונד. ויכול להמליץ על טיפול במצב.

 

 

סיבות נוספות שיכולות לגרום להפרעות בהופעת המחזור עד חוסר הופעת מחזור:

7. פעולה רפואית: גרידה של חלל הרחם לאחר הפלה או לאחר לידה. שיבושים כאלה יכולים לנבוע כתוצאה משיבוש הורמונלי או  כתוצאה מפגיעה בצמיחת רירית הרחם או שיבוש ביציאה מהרחם- חסימה,  כך שהמחזור אינו מצליח להתנקז החוצה מתוך הרחם.
מצבים אלו נדירים ויתאפיינו בדרך כלל בסימפטומים נוספים כגון כאב, ובהם יש צורך בקבלת ייעוץ רפואי.

8. ניתוחים: בניתוח בו יש פגיעה ברחם כמו כריתת רחם המחזור ייפסק באופן קבוע.

9. טיפולים כימותרפיים: בטיפולים כימותרפיים במחלות ממאירות תתכן פגיעה זמנית או קבועה בפעילות השחלתית ההורמונלית, מה שיכול להשפיע על הופעת המחזור.

10. טיפולים הורמונליים: גלולות או טיפולים הורמונליים אחרים יכולים לגרום לאיחור במחזור.

11. שינויים הורמונליים מוחיים: במקרים נדירים ביותר כגון גידולים מוחיים נדירים ושינויים מוחיים אחרים. חשוב לזכור כי מדובר בסיבות נדירות מאוד, ובדרך כלל הן יתאפיינו בסימנים נוספים כמו: כאבי ראש, חוסר שיווי משקל ושינויים נוירולוגים נוספים. במקרה בו בנוסף לאיחור במחזור הופיעו תסמינים אלו יש צורך בקבלת ייעוץ רפואי מסודר.

12. תרופות: תרופות מסוימות שמוגדרות כתרופות טבעוניות או תרופות אחרות, אשר מכילות בתוכן חומרים המשפיעים על הפעילות ההורמונלית, עלולות להשפיע על סדירות המחזור. במידה ואת לוקחת תרופה חדשה ונגרם שיבוש רצוי להתייעץ עם הרופא לגבי הקשר בין שני הדברים.

13. מצבים הגורמים לאי ספיגת תרופות הורמונליות: מצבים מסוימים, כמו נטילת אנטיביוטיקה, הקאות ושלשולים, עלולים לפגוע בספיגת תרופות הורמונליות כמו גלולות ובכך לגרום לשינויים בהופעת המחזור. במקרים אלו מומלץ להתייעץ עם רופא נשים לגבי הצורך באמצעי מניעה נוסף.

14. גיל המעבר: כפי שצוין בהקדמה, בגיל המעבר, בערך בגיל 52 המחזור ייפסק. זהו מצב טבעי, אשר נובע מירידה בכמות הזקיקים בשחלה עם השנים, וכתוצאה מכך לחוסר של הביוץ.

15. גיל מעבר מוקדם: ישנם מצבים בהם הביוצים או העלמות המחזור תדחה לגיל מוקדם יותר מגיל 52, או מצבים נדירים בהם הפסקת הפעילות השחלתית מופיעה בגיל צעיר יותר. כאשר בגיל צעיר יותר מופיעה הפסקה של הפעילות השחלתית (כניסה לגיל המעבר מוקדם) יש צורך בבדיקת רופא נשים ובירור הורמונלי על מנת להבין למה נפסק המחזור.

16. טעות בחישוב: זה קורה לטובות ביותר, יכול להיות שאת פשוט טועה בחישוב. אם לא סימנת ביומן מתי קיבלת את המחזור האחרון, חכי עוד כמה ימים לפני שאת מחליטה שהוסת אכן מתעכבת.

17. הריון: הסיבה האחרונה שנציין שוב, אפילו שכנראה שתחשדי בה ראשונה היא: הריון. חושבת שאת בהריון? בצעי בדיקת הריון ביתית או גשי לרופא לקבלת הפנייה לבדיקת דם. הבדיקה פשוטה אמינה וכך תוכלי לדעת.


ייתכן ויעניין אותך עוד:


הכר את המומחה: ד"ר ינון חזן, מומחה בגינקולוגיה מיילדות ואולטרסאונד מנהל יחידת אולטרסאונד במיילדות וגינקולוגיה
לאתר האישי של ד"ר חזן: https://www.dr-yinonhazan.co.il
לאתר המרפאה של ד"ר חזן לחצו כאן!
טלפון במרפאה : 03-7629620
כתובת : ברודצקי 43, כניסה ב', קומה 3, רמת אביב תל אביב



 Made with ❤ by PEOPLE
נגישות
הגדלת טקסט
הקטנת טקסט
ניגודיות גבוהה
ניגודיות הפוכה
פונט קריא
ניווט מקלדת
כיבוי ואיפוס מערכת
מערכת נגישות MAGMA