צעדים ראשונים

בעיני רוב ההורים, את גולת הכותרת בהתפתחות התינוק מהווה ההליכה. תינוק שרק מתחיל להעמד כבר מקבל במתנה הליכונים, בימבות, מוליכים אותו בעזרת הידיי, והכל כדי שהוא כבר יתחיל ללכת. למה לא כדאי להשתמש בהם ומתי לקנות נעליים ראשונות?

צעדים ראשונים

עידוד הליכה אצל תינוקות


שלבי התפתחות של תינוק נבנים בשלבים. השלב הקודם להליכה הוא כמובן העמידה. וכמו בכל שלב אחר, הדבר האופטימלי הוא שהתינוק ישאר בשלב העמידה תקופה מסויימת כדי ללמוד ולהפנים, לפני המעבר לשלב הבא. הלמידה של התינוקות היא למידה אורגנית ולא קוגניטיבית, כלומר הגוף לומד ללא פעולת החשיבה המוכרת כל כך לנו, המבוגרים, אלא באמצעות ההרגשה והתחושה. הגוף מבין מה טוב ונכון לו. ולכן, כדי שהתינוק ילך בצורה יציבה ולא ירבה ליפול, רצוי שהוא ישאר בשלב העמידה כמה שנכון לו, עד שהוא מרגיש יציב ובטוח ומוכן לעבור שלב מתוך תחושת בטחון.

מתי מתחילים לעמוד וללכת?

מאחר ובסיס האחיזה ברצפה הופך להיות צר מאוד (רק כפות הרגליים נוגעות ברצפה), התינוק צריך ללמוד לאזן את עצמו מחדש בנסיבות החדשות האלו. הוא צריך ללמוד מחדש את כיווני התנועה הבסיסיים – הזדקפות, כפיפה, כפיפה צידית ורוטציה. אחרי שהתינוק מתבסס בלמידה זו, הוא יכול לעבור עוד (תת) שלב, לנתק רגל מהרצפה וללכת הליכה צידית.

 

 

 

ואחרי כל זאת, במצב האידיאלי, אחרי שהוא עומד בצורה יציבה, מבלי להחזיק בשום דבר ומצליח לנתק רגל מהרצפה, קורה הדבר שציפינו לו כל כך  – הוא מנתק רגל, מעביר משקל (לראשונה בחייו!) קדימה ועושה צעד.

איך נוכל לעודד את התינוק להתפתחות נכונה?

קודם כל, לא לעזור לו איפה שהוא לא זקוק לעזרה. תינוק שלא נעמד בצורה עצמאית לחלוטין (כלומר, מאמצע החדר) – לא לעודד אותו לעמידה בעזרת סיוע חיצוני (כמו העמדה, הושטת ידיים וכו'). ולגבי תינוק שלא הולך עדיין – כנראה שהוא פשוט לא מוכן עדיין להליכה, לכן לא מומלץ להוליך אותו. לא מומלץ לקנות בימבות והליכונים למיניהם שילמדו אותו להסתמך על גורם חיצוני, אלא לתת לו זמן כדי שילמד לאזן את עצמו בכוחות עצמו. עם בימבות למיניהן התינוק לא באמת הולך אלא "עף" קדימה. לתת גירויים שונים למערכת שיווי המשקל שלו. סביר להניח שבמקרה כזה ההליכה שלו תהיה יציבה יותר והוא לא ירבה ליפול.

בשלב העמידה התינוק צריך ללמוד לייצב את עצמו מול הקרקע. כפות הרגליים צריכות להיות תנועתיות ולא נוקשות, אחרת התינוק עלול להרבות בנפילות.

 

הדרך האופטימלית ללמוד את היציבה הזו היא באמצעות התחושות שמקבלת כף הרגל, יחד עם גירוי מערכת שיווי המשקל. בכף הרגל מצויים קולטנים תחושתיים רבים שמשדרים למוח את האינפורמציה המתקבלת מהסביבה – האם אני על מישור ישר או בשיפוע, בעליה או בירידה, על איזה סוג משטח אני נמצא (חלק, דשא, חול, חצץ) ועוד – כל זאת כדי שהגוף יגיב בהתאם על מנת לאזן את עצמו. ככל שיהיה יותר גירוי לכפות הרגליים, המערכת התחושתית זו (הנקראת מערכת פרופריוספטיבית) תתפתח בצורה טובה יותר, למוח יהיה יותר אינפורמציה לעבד וכך האיזון של הגוף יהיה טוב יותר. וככל שכפות הרגליים חשופות יותר (עדיף יחפות לחלוטין, עד כמה שזה מתאפשר), כך המערכת תקבל יותר גירוי.

תרגיל לגירוי מערכת שיווי המשקל אצל תינוקות העומדים בעזרת השענות על חפצים:

כשהתינוק עומד תוך כדי החזקת כיסא (או כל דבר אחר שניתן להזיז בקלות), נסו להניע מעט את הכיסא קדימה ואחורה, ימינה ושמאלה. עשו זאת לאט וחכו אחרי כל תנועה שכזו. התינוק יצטרך לאזן את עצמו כל פעם מחדש.

מתי מומלץ לקנות את הנעל הראשונה?

מומלץ לדחות את קניית הנעליים כמה שיותר. הבעיה מתעוררת בדרך כלל בחורף, כשקר. במקום לקנות נעלי טרום הליכה (כי בשלב הזה התינוקות במילא לא הולכים ברחוב), מומלץ לגרוב גרב עבה. חשוב להקפיד שהסוליה תהיה נגד החלקה (אחרת עלול להיות עיכוב בעמידה ובהליכה בגלל הנפילות שנגרמות מהגרביים). כאשר התינוק כבר הולך הליכה עצמאית יציבה למדי וכבר חייבים לקנות נעליים, רצוי שהסוליה תהיה כמה שיותר רכה וגמישה כדי לאפשר לכפות הרגליים להיות כמה שיותר תנועתיות.

 

כל האמור לעיל מתייחס לתינוקות עם התפתחות נורמטיבית. במקרים של תינוקות עם צרכים מיוחדים, מומלץ לקבל התייחסות פרטנית למצבו של התינוק.

 

 

הכר את המומחה: אנה דקל היא אמא לשניים, מלווה התפתחותית מוסמכת בשיטת "צעד ראשון" ומדריכת עיסוי תינוקות מוסמכת בשיטת IAIM.

 

 

 Made with ❤ by PEOPLE
נגישות
הגדלת טקסט
הקטנת טקסט
ניגודיות גבוהה
ניגודיות הפוכה
פונט קריא
ניווט מקלדת
כיבוי ואיפוס מערכת
מערכת נגישות MAGMA