עולם הפוך- היפוך עובר בראי הרפואה
3-4% מהתינוקות נשארים במצג רוחבי או מצג עכוז מצג זה שכיח אצל אמהות עם מספר רב של לידות, בהריונות עם שליית פתח, מומי רחם או מפתח אגן צר וכן בהריונות מרובה עוברים.
בשבועות 36-37 רוב התינוקות מתבססים באגן בתנוחת ראש, כלומר ראש למטה במבוא האגן והרגליים למעלה, אך 3-4% מהתינוקות נשארים במצג רוחבי או מצג עכוז, המתייחס לחלק המקדים של העובר לקראת תעלת הלידה, במצג עכוז ראשו של התינוק נמצא למעלה ורגליו או עכוזו פונה אל עבר הנרתיק.
מצג זה שכיח אצל אמהות עם מספר רב של לידות, בהריונות עם שליית פתח, מומי רחם או מפתח אגן צר וכן בהריונות מרובה עוברים.
בעבר היה נהוג לאפשר לאישה ללדת בלידה רגילה כאשר משקל העובר לא עולה על 3500 ק"ג. בשנת 2000 בוצע מחקר שכלל מדינות בצפון אמריקה, אירופה וישראל לגבי סוגיית מצג עכוז והעלה כי הפגיעות העובריות היו לעין ערוך גדולות יותר בלידות וגינליות מאשר בניתוח קיסרי. לכן ההמלצה היום לנתח ניתוח קיסרי כאשר התינוק נמצא במצג עכוז ואינו חלק מתאומים.
אחת הסיבות המקובלות בעולם הרפואה למדוע יש תינוקות שנשארים במצג עכוז הינה סיבה מבנית, כמו חיץ או דופן ברחם, היכולות להפריע למצג התינוק. ברוב המקרים אין סיבה רפואית ידועה.
סיבה נוספת קשורה לגוף נפש. התינוק מצוי במצג עכוז מפני שהאם מצויה במתח גדול שאצור בעיקר במקום נמוך מאוד בגופה. נשים שחשות מתוחות, חרדות ומפוחדות בתקופת ההיריון , הן בעלות שכיחות גבוהה יותר של מצג עכוז בהשוואה לאחרות, מכיוון שתחושות אלו שצוינו יכולות להפעיל מנגנונים עצביים סימפתטיים המביאים להתכווצות פלח הרחם התחתון.
אחת הסברות המדהימות בעיני מטפלים רבים בתחום היא שתינוק יכול להיות במצג עכוז מפני שהוא מנסה להתקרב לפעימות לב אימו בכדי להרגיש קשור אליה ואולי לחבק ולהרגיע אותה בדרך מיוחדת זו.
וישנה סברה נוספת שייכת ליהודית שריג ז"ל – פיזיותרפסטית מומחית לרצפת האגן, שטענה שהרבה פעמים נצפה מצג עכוז בגלל לחץ/מתח בפלג גוף העליון. לחץ באזור החזה גורם לוואקום למעלה ותוקע את העובר למטה.
מה האפשרויות הנוספות מלבד ניתוח העומדות בפני היולדת והרופאים במצג עכוז?
רפואה קונבנציונלית
ברפואה הקונבנציונלית ממליצים על היפוך חיצוני. לעיתים ניתן להשפיע על התינוק להתהפך למצג ראש. היפוך חיצוני נעשה כשהתינוק עדיין אינו גדול מדי וכשיש כמות גדולה של מי שפיר ,שיהיה לו די מקום להתהפך. ההליך מבוצע בין השבועות 36-38. ההיפוך נעשה על ידי רופא בבית חולים תחת מעקב של אולטרה סאונד. לקראת ההיפוך הרופא נותן לאם תרופה להרפיית שריר הרחם ולאחר מכן מעסה בחוזקה את בטנה ומנסה לסובב את התינוק שהראש יהיה למטה.
יעילותה של השיטה בין 50-80% ויש לה מתנגדים הטוענים כי הסיכויים להיפרדות שליה, להסתבכות חבל הטבור ולסיבוכים אחרים הם גבוהים ואינם מצדיקים מניפולציה זו.
רפואה משלימה
לרפואה המשלימה יש מספר שיטות יעילות היכולות לסייע בהיפוך עובר, ללא התערבות מניפולטיבית.
- אקופונקטורה- דיקור סיני יחד עם טיפול במוקסה (חימום בעזרת סיגר המכיל סוג של לענה, צמח מרפא סיני), בנקודה הנמצאת חיצונית לציפורן של הבוהן הקטנה בשתי הרגליים. רצוי לעשות זאת פעמיים ביום במשך 3-5 ימים, 15 דק’ כל פעם. לרוב המטפל הסיני מסביר איך לעשות זאת לבד וניתן להמשיך את הטיפול בבית. (מומלץ ללכת למטפל מקצועי ומומחה ברפואה סינית).
- שיאצו או טווינה- לחיצות בנקודות דיקור ספציפיות, שעוזרות להרפיה ואיזון הגוף והנפש.
- רפלקסולוגיה- באמצעות עיסוי כפות הרגלים וטכניקות לחיצה שונות, אפשר להגיע לכל האיברים בגוף ולגרום לאיזונם. הרפלקסולוגיה בין שאר היתרונות, מאוד מרגיעה ומשחררת ממתחים ודרך כף הרגל אפשר להניע את האגן וליצור מצב נוח יותר לעובר להתהפך.
- נשימות - נשימות המכוונות לפלג גוף תחתון ופועלות להרפיית הבטן התחתונה ופלח הרחם התחתון וע"י כך מאפשרת לתינוק להתהפך.
- שירה – תינוק שומע צלילים מהשבוע ה-12 של ההיריון, זוכר את הקולות ומנסה שוב לקלוט אותם. הקול האנושי נקלט בגוף ומועבר לאורך כל החלקים הגרמיים של השלד ומי השפיר אף מגבירים את הצליל. האגן הוא מעין רדאר גדול שקולט קולות והחלק שקולט הקולות הוא הראש וכנראה שזו הסיבה שהתינוק ממקם את עצמו בדרך כלל במצג ראש. האם יכולה לעזור לעובר שעדיין לא שינה את מצגו על ידי שירה. זה יכול להיות כל שיר שהיא אוהבת בקולה שלה, אין חשיבות לאיכות השירה כי הקול האנושי נקלט בגוף בצורה מלאה יותר מאשר מוסיקה אלקטרונית.
- הומיאופתיה- רמדי pulsatila. טיפול על ידי הומיאופת או דרך בית מרקחת הומיאופתי.
- טיפול בעזרת דמיון מודרך- מועבר ע"י מטפל מוסמך.
- תרגילי תנועה- קיימים תרגילים לעזרה לעובר להתהפך לקראת לידה.
הכר את המומחה: יהודית היימן היא דולה, מלווה ומטפלת רב תחומית בנשים בהריון, לידה ואחרי לידה. רוצה לדבר עם יהודית? 054-6445405
Image courtesy of craftyjoe / FreeDigitalPhotos.net