רעלת הריון
את בהריון ולחץ הדם שלך עלה? ייתכן ויש לך רעלת הריון. מה היא רעלת הריון? ממה היא נגרמת? מה התסמינים של רעלת הריון? איך מאבחנים אותה? מה הטיפול? והאם יש טיפול מונע למחלה? כל התשובות במאמר הבא
מה גורם לרעלת הריון
תסמינים לרעלת הריון
רעלת הריון קלה
כיצד מאבחנים רעלת הריון
איך ניתן למנוע רעלת הריון
חלבון בשתן בהריון
רעלת הריון אחרי לידה
מה זה רעלת הריון ומתי היא מופיעה לרוב?
רעלת הריון, הנקראת באנגלית Preeclampsia, היא מחלה רב מערכתית ייחודית לבני אדם, ומופיעה אצל נשים בהריון. המחלה מאופיינת בהופעה של יתר לחץ דם (מעל 140/90) ושילוב של חלבון בשתן (מעל 300 מיליגרם).
באיזה שבוע בהריון עלולה להופיע רעלת הריון?
בדרך כלל, אחרי השבוע ה-20 להיריון, כאשר רב מקרי הרעלת מופיעים בין השבועות 34-37 להיריון.
מה השכיחות של רעלת הריון?
מדובר במחלה עם שכיחות של כ-5 אחוזים מהלידות. השכיחות גבוהה יותר בקרב נשים בלידתן הראשונה, ובעשור האחרון, עקב הנטייה לדחות את גיל ההיריון הראשון, נראית עליה יחסית בשכיחות התופעה.
מה גורם לרעלת הריון?
הגורם למחלה איננו ידוע, בעבר חשבו שמדובר ברעלן בדם ומכאן נולד שמה – רעלת הריון. מה שכן ברור הוא שמדובר על בעיה שלייתית, ואכן המחלה מופיעה יותר כאשר מדובר על שלייה גדולה, כמו למשל בהיריון מרובה עוברים. ברעלת הריון ישנה כנראה בעיה בהיווצרות התקינה של השלייה ובעיה של כלי הדם הנלווים לשלייה.
מה התסמינים של רעלת הריון?
- לחץ דם גבוה – מעל 140/90 ב-2 מדידות בהפרש של 4 שעות.
- חלבון בשתן – חלבון בשתן מעבר לערך קריטי, למשל מעל 300 מ"ג באיסוף שתן של 24 שעות, או מדדים מאפיינים בסטיק שתן של ++, או יחס חלבון לקראטינין מעל 0.3 (30 מ"ג למילימול).
- במקרים נדירים גם הפרעות בתפקוד מערכות נוספות בגוף.
רב החולות (עד 85% מהן) יגיעו עם עליית לחץ דם ללא תלונות נוספות, ואז בבדיקה יתגלה חלבון בשתן. לעיתים זה יתגלה באקראיות תוך כדי תהליך לידה. אצל כ-10% עליית לחץ הדם תופיע לפני שבוע 34 להריון.
כמו כן, בקרב חלק קטן מהחולות (עד 5%) עליית לחץ הדם תופיע רק אחרי הלידה.
במקרים נדירים יותר (0.3% מההריונות) הרעלת תוגדר כרעלת הריון קשה – כאשר יופיעו תסמינים נוספים כגון: עירוב רב מערכתי של כאבי ראש, טשטוש ראיה, (מעורבות מוחית), וכאב ברום הבטן (כעדות למעורבות כיבדית), בצקות אשר בניגוד לבצקות השכיחות בהריון ברגליים, כאן מדובר על בצקת מרכזית – בעיקר בפנים (באף) ואצבעות הידיים.
מה היא רעלת הריון קלה?
רעלת קלה מוגדרת כרעלת עם עליית לחצי דם (מעל 140/90), אשר נמדדו לפחות בשתי מדידות במרווח של 4 שעות, בשילוב חלבון בשתן. הרעלת נחשבת קלה כל עוד אין מעורבות רב מערכתית, וכל עוד לחצי הדם בשליטה, עם ערכים שמתחת ל 160/110.
מה היא רעלת הריון קשה?
רעלת הריונית עם מאפיינים קשים, אשר כאמור מתרחשת במקרים נדירים יותר, היא זאת שמערבת אברי מטרה או כאשר לחצי הדם מעל 160/110. איברי המטרה כוללים את מערכת העצבים המרכזית, כאשר מופיע כאב ראש קשה, אשר נמשך חרף טיפול באקמול, וכאשר יש טשטוש ראיה או הפרעות ראיה אחרות.
איבר מטרה אחר הוא הכבד עם הופעת כאב ברום הבטן, או הפרעה בתפקודי כבד בבדיקות דם. עירוב נוסף הוא של מערכת הדם עם ירידה במספר טסיות הדם (שיירי תאים בעלי תפקיד חשוב בקרישת הדם).
הריאות, עם בצקת ריאות, וכמובן הכליות, עם עליה ברמת החלבון בשתן, וירידה בתפקוד הכלייתי בבדיקות כימיה בדם (עליה בערך הקראטינין בדם, תוצר לוואי של חילוף החומרים ברקמת השריר).
במקרים קיצוניים הרעלת עלולה להפוך למחלת פרכוסים, הקרויה אקלמפסיה. מחלה קשה עם פרכוסים ממש כמו במחלת האפילפסיה.
מהי תסמונת HELLP?
מדובר על תופעה שעלולה ללוות רעלת עם מאפיינים קשים. תסמונת של הפרעה בתפקוד מערכת הקרישה עם המוליזה (הרס דם, שבא לידי ביטוי במראה של שיברי תאים במשטח דם) וירידה במספר הטסיות, בשילוב של עליית אנזימי כבד (דהיינו פגיעה כבדית). בדרך כלל מספר הטסיות יורד מתחת ל 100000 ואנזימי הכבד עולים פי 2 ויותר מערכי הנורמה. מצב זה מבטא מחלה קשה, ויוביל כמובן ליילוד.
כיצד מאבחנים רעלת הריון?
אבחון רעלת הריונית נעשה כאשר במדידת לחצי דם נמצאו ערכים גבוהים (של מעל 140/90) ובבדיקת השתן נצפה חלבון מעבר לערך הקריטי. במקרה של רעלת הריון קשה היא תבוא לידי ביטוי בעירוב רב מערכתי (של מערכת העצבים, מערכת הכבד הכליות ומערכת הדם), לכן במקרה של חשד ברעלת הריון וגם אם אין תלונות על תסמינים נוספים, מעבר לעלייה בלחץ דם ובחלבון בשתן, הרופא יישלח בדיקות דם, שעלולות להעיד על מחלה קשה לפי הערכים של תפקודי הכבד הכליות ורמת הטסיות.
מי נמצאת בסיכון לחלות ברעלת הריון?
גורמי סיכון לרעלת היריון כוללים ראשית היסטוריה של רעלת בהריונות קודמים. לצערנו רב סיבוכי ההיריון נוטים לחזור על עצמם.
גורמי סיכון נוספים כוללים:
- לידה ראשונה
- גיל אם מבוגר בלידה (מעל 40) או צעיר (מתחת ל 18 שנים)
- היסטוריה משפחתית של רעלת
- היריון מרובה עוברים
- יתר לחץ דם כרוני
- מחלת כליות
- מחלת כלי דם
- סוכרת
- הריונות לאחר טיפולי הפריה חוץ גופית
- השמנת יתר
מה הטיפול שנותנים למי שחווה רעלת הריון?
הטיפול לרעלת הריון הוא יילוד. המחלה לא תסתיים לפני לידת התינוק וכמובן לידת השלייה. ההחלטה על יילוד היא קלה אם מדובר על היריון במועד (מעבר לשבוע 37 להיריון). אם מדובר ברעלת קשה יילוד תוך זמן קצר הוא חשוב, אם כי במצב יציב ואם דובר על שבוע מוקדם להריון אפשר לדחות את היילוד עד להשלמת מתן תרופה להבשלת ריאות (סטרואידים). כמו כן, במקרים של רעלת קשה יינתן טיפול תומך ליולדת למשך 24 שעות לאחר הלידה של מגנזיום סולפט למניעת פרכוסים.
איך ניתן למנוע רעלת הריון?
לנשים בסיכון גבוה לרעלת הריונית, ובייחוד כאלה שחוו רעלת קשה ומוקדמת בהריונן הקודם, או נשים עם תאומים, או סוכרת, או מחלת כליה כרונית, מקובל לתת טיפול של אספירין (לפחות 100 מ"ג) החל מהשבוע ה-12 להיריון ועד לשבוע 37. מחקרים הראו ירידה בהיארעות רעלת הריון כאשר הנשים טופלו באספירין.
מה ההשלכות של רעלת הריון?
נשים שסבלו מרעלת הריונית נמצאות בסיכון מוגבר ללקות ביתר לחץ דם כרוני, וכן נמצאו בסיכון גבוה יותר לתחלואת לב וכלי דם. לכן נשים עם רעלת הריונית צריכות להגיע לבדיקת רופא משפחה 6-12 שבועות מהלידה על מנת לבדוק לחצי דם. וכן להקפיד על מעקב לחץ דם שנתי. עליית לחצי דם בדרך כלל לא מלווה בתלונות ולכן קיימת חשיבות רבה למעקב מדידות לחץ הדם.
האם וכיצד רעלת הריון משפיעה על העובר?
במידה ומדובר על רעלת קשה שמופיע לפני מועד הלידה (לפני שבוע 37 ובייחוד אם מופיעה לפני שבוע 34) קיימת סכנה לפגות ובהתאם הסיבוכים הכרוכים בלידת פג, ללא קשר לרעלת הריונית.
חלבון בשתן בהריון
מה המשמעות של חלבון בשתן בהריון?
נוזל השתן מיוצר ע"י הכליות, שמסננות את הפסולת בדם ומשמרות חומרים חשובים כמו חלבון. משקלו המולקולרי של חלבון הוא גדול, ולכן הוא אינו מסתנן מהכליה לשתן וכך השתן לא מכיל חלבון ברמה גבוהה, בדרך כלל.
בעוד שרמת חלבון של עד 300 מיליגרם בשתן באיסוף של יממה נחשבת תקינה, מעל ערך קריטי זה הרמה נחשבת פתולוגית ומצריכה בדיקה ואבחון.
מתי וכיצד נבדקת רמת החלבון בשתן?
מעקב של רמת החלבון בשתן מבוצע כחלק ממעקב השגרה אחר נשים הרות מספר פעמים במהלך ההריון.
כמו כן, ניתן לבדוק חלבון גם ע"י מקלון, כאשר רמת חלבון תקינה הבדיקה תיתן תוצאה שלילית, ואילו כאשר הצבע מוגדר כ-(+) רמת החלבון בשתן בין 15 ל-25 מיליגרם לדציליטר, תוצאה של (++) מבטאת רמת חלבון של עד 150 מיליגרם לד"ל, תוצאה של (+++) מצביעה על רמת חלבון של מעל 300 מיליגרם לד"ל, תוצאה של (++++) מצביעה על רמת חלבון בשתן מעל 1,000 מיליגרם לד"ל.
האם הימצאות חריגה של חלבון בשתן בהריון בהכרח מעידה על רעלת הריון?
רמת חלבון חריגה אכן נמצאת ברעלת הריונית, אבל לא רק. רמות גבוהות יכולות להוות סמן לבעיה כלייתית אחרת, לעיתים הרמה עולה בעת דלקת בדרכי השתן.
מצבים נוספים שעלולים להוביל לחלבון בשתן:
- עליית חום משמעותית
- מחלת סוכרת
- מחלות כלי דם
- מחלות אגירה
- מחלות אונקולוגיות
כיצד מתמודדים עם חלבון בשתן בהריון?
כאשר נמצאת עליה ברמת חלבון בשתן נתחיל בירור, אשר יחל בבדיקת לחץ דם, בדיקת כימיה לתפקודי כליה, ושליחת תרבית שתן לשלילת זיהום. אם מדובר בהריון כמובן שיש ראשית לשלול רעלת הריונית ולכן במסגרת הבירור תילקח גם בדיקת דם לכימיה עם תפקודי כליות ורמת סוכר בצום, ואם מדובר בערכים שאינם תקינים הבירור יוביל גם לבדיקת אולטרסאונד כליות ודרכי שתן ובדיקות נוספות על פי הצורך (כולל הדמיה של CT).
מה הערכים של חלבון בשתן בהריון – מה הם ערכים תקינים ומה הם ערכים החורגים מהנורמה?
רמת חלבון בשתן בהריון נחשבת תקינה אם היא עד 300 מיליגרם באיסוף של 24 שעות.
האם יורגשו תסמינים כאשר החלבון בשתן בהריון יהיה לא תקין?
בדרך כלל אין תסמינים והחלבון מתגלה בבדיקה שגרתית, אשר מבוצעת בהיריון ממש כמו בדיקת לחץ הדם. יחד עם זאת, אם מדובר על חלבון בשל דלקת בדרכי השתן שכיח שיופיעו תלונות על צריבה במתן שתן, דחיפות ותכיפות במתן שתן, ואם מדובר על דלקת שתן עולה כלייתית אז גם תלונות על כאב בבטן ובגב צמרמורות וחום. לעיתים יופיעו תלונות על הצטברות נוזלים ובצקות בעיקר ברגליים אך גם בידיים ובפנים.
רעלת הריון אחרי לידה ובלידה
האם אפשר ללדת עם רעלת הריון בלידה ווגינלית רגילה?
רעלת לא מונעת לידה רגילה! הטיפול המוחלט ברעלת הריונית הוא יילוד. דיון לגבי אופן הלידה ייעשה עם כל יולדת ויולדת באופן פרטני, כאשר יילקחו בחשבון כלל הנתונים כמו חומרת הרעלת ומאפייניה, שבוע ההיריון, ומצג העובר. לא מעט נשים ממילא נמצאות בהליך לידה, ולכן ניתן להמשיך בלידה וגינלית.
אם מדובר ברעלת קלה, ויש תנאים צוואריים טובים (הכוונה למחיקה של צוואר הרחם ופתיחה) אפשר לנסות להשרות לידה. ברעלת עם מאפיינים קשים, בייחוד אם מתרחשת בשבועות מוקדמים (לפני שבוע 34) דרך היילוד תהיה בדרך כלל ניתוח קיסרי. במקרים נדירים, אם יש רעלת שהסתבכה בפרכוסים, אזי המטרה היא יילוד מהיר, ולא נמתין להשראת לידה.
האם ניתן לקבל אפידורל עם רעלת הריון?
ניתן לקבל אילחוש אפידוראלי כאשר יש רעלת הריונית. כמובן בהסתייגות ספציפית של רעלת עם מאפיינים קשים, שבאים לידי ביטוי בירידה קריטית של ערכי הטסיות בדם (למשל מתחת ל-50,000 טסיות, או בתחום האפור שבין 100,000 ל-50,000 לפי דרישת המרדים) או הפרעות קרישה קשות. הדבר מאובחן בספירת דם פשוטה.
רעלת הריון אחרי לידה
רעלת הריון המתגלה לאחר הלידה אינה שונה מרעלת הריון שהתגלתה במהלך ההריון, מלבד העובדה שהעובר והשלייה כבר יולדו. התסמינים והטיפול זהים, ומאחר והיילוד כבר בוצע הרעלת תעבור ובמקרים של רעלת הריון קשה יינתן טיפול תומך (מתן של מגנזיום למניעת פירכוסים).